بزرگترین مطالعهای که از آغاز همهگیری کرونا در جهان در مورد اثرات «ویتامین دی» در مقابله با این ویروس انجام شده، نشان میدهد که کمبود ویتامین دی عامل بسیار مهمی در ابتلا به نوع شدید بیماری کووید-۱۹ است.
تحقیقات مشترک دانشگاه اسرائیلی برایلان و مرکز پزشکی جلیله در اسرائیل نشان داد که هر چه کمبود ویتامین دی در افراد بیشتر باشد، بیماری کرونا در آنها بسیار شدیدتر بروز کرده است.
کمبود شدید ویتامین دی همچنین به عنوان یکی از عاملهای اصلی مرگومیر در مبتلایان به کرونا شناخته شد.
نتیجه این پژوهش که روز ۱۴ بهمن در نشریه علمی پلوس اونه منتشر شد، بر اساس بررسی از دو موج اول ابتلا به ویروس کرونا در میان بیماران اسرائیل انجام شده است؛ زمانیکه هنوز واکسن به گستردگی در دسترس مردم اسرائیل نبود.
۲۶ درصد از جانباختگان در این دو موج اولیه از میان افرادی بودند که ویتامین دی در بدن آنها به میزان چشمگیری پایین بود.
بهعلاوه، در میان بیمارانی که وضعیت وخیم ابتلای آنها کارشان را به بستری در بیمارستان کشانده بود، به طور میانگین ۱۴ بار بیشتر از سایر بیماران در معرض خطر مرگ با تشدید خطرناک وضعیت بیماری خود قرار گرفتند.
محققان در این مطالعه دریافتند که با توجه به سن و میزان ویتامین دی در بدن افراد، میتوان حتی وضعیت بیمار را در صورت ابتلا به ویروس، پیشبینی کرد. این مطالعه سطح ویتامین دی را در بدن افراد در طول دو سال قبل از ابتلا مد نظر قرار داد.
یک مطالعه دیگر نیز که نتایج آن تابستان امسال منتشر شد، نتایج مشابهی ارائه کرد و تاکید داشت که احتمال ابتلا به نوع شدید کرونا در صورت کمبود ویتامین دی در بدن، افزایش مییابد.
اما مطالعه جدید، نتایج قطعیتری ارائه کرده و با عنوان ارائه شواهد قانعکننده در این زمینه، بلافاصله در سطح جهانی مورد توجه قرار گرفت و در رسانههای بینالمللی منتشر شد.
دکتر عامیاِل درور، سرپرست ارشد مطالعه مشترک علمی دانشگاه برایلان و مرکز پزشکی جلیله، گفت که میزان ویتامین دی در مصونیت بدن و توان غلبه بر ویروس کرونا، در صورت ابتلا به آن، اثری بسیار تعیینکننده دارد.
وی با بیان اینکه نتایج بهدست آمده «قطعی» است، افزود: «ویتامین دی سلاح مناسبی برای پاتوژنهای ویروسی است که به دستگاه تنفسی حمله میکنند.»
به گفته این متخصص، هرچند مطالعه در زمان دو موج اول ویروس کرونا انجام شده، اما نتایج تحقیقات به احتمال قریب به یقین در مورد سویه اومیکرون نیز صادق است.
دکتر درور در عین حال هشدار داد که ویتامین دی را نباید معادل واکسیناسیون در نظر گرفت و دریافت واکسن هنوز مهمترین راهکار برای مقابله با ابتلا به ویروس یا تقابل با میزان شدت بیماری است.
در سطح جهان بسیاری از مردم دچار کمبود ویتامین دی هستند. حتی در اسرائیل که آفتاب داغ و همیشگی دارد، بسیاری از مردم متوجه کمبود ویتامین دی در بدن خود نیستند.
پزشکان درمانگاههای عمومی به آسانی حاضر نیستند برای تعیین میزان ویتامین دی در بدن افراد آزمایش درخواست بدهند زیرا این امر باری بر هزینه مالی دولت است.
بر اساس پژوهشهای انجام گرفته، در دیگر کشورهای خاورمیانه که عموما از آفتاب همیشگی برخوردارند، بسیاری از مردم با کمبود ویتامین دی روبهرو هستند؛ از جمله در ایران بهویژه در میان زنان و دختران آن که به دلیل حجاب اجباری قادر به تامین ویتامین دی مورد نیاز بدن از طریق نور آفتاب نیستند.
مکملهای ویتامین دی در ایران بسیار گران است و موادی مانند روغن ماهی، جگر گوسفندی، پنیر و زرده تخممرغ که میتوانند منبعی برای تامین این ویتامین باشند، به دلیل گرانی شدید، از سبد خرید بسیاری از مردم خارج شده است.