لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۸

عدم تمایل ژاپن به مشارکت در ائتلاف دریایی مورد نظر آمریکا در خاورمیانه


این تصویر از سال ۲۰۱۷، ناوگان دریایی نیروی دفاعی ژاپن و ارتش آمریکا در جریان رزمایش مشترک دو کشور را نشان می‌دهد
این تصویر از سال ۲۰۱۷، ناوگان دریایی نیروی دفاعی ژاپن و ارتش آمریکا در جریان رزمایش مشترک دو کشور را نشان می‌دهد

به گفته سخنگوی دولت ژاپن، رویکرد توکیو در قبال اعزام نیروی نظامی برای شرکت در ائتلاف دریایی در غرب آسیا و خاورمیانه بی‌تغییر می‌ماند و این کشور قصد شرکت در چنین ائتلافی را ندارد.

این خبر پس از آن منتشر می‌شود که در پی افزایش تنش بین ایران و آمریکا، ایالات متحده اعلام کرد در تلاش برای تشکیل ائتلافی‌ است که ناظر بر روند بدون اخلال کشتیرانی در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان باشد.

روز دوشنبه جان بولتون، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ به توکیو سفر کرد. هرچند این سفر در پی اختلافات اقتصادی اخیر بین سئول و توکیو صورت گرفته، اما بولتون در مورد ایران نیز با مقام‌های ژاپنی گفت‌وگو کرد.

آن‌ طور که خبرگزاری ژاپنی کیودو گزارش داده است، بولتون موضوع شرکت ژاپن در ائتلاف دریایی را مطرح کرده‌ است.

یک مقام دولت ژاپن نیز به این خبرگزاری گفته مشاور امنیت ملی کاخ سفید در جریان دیدار با وزیر خارجه، تارو کونو، در مورد ایران گفت‌وگو کرده، اما جزئیات بیشتری ارائه نشده‌ است.

کیودو می‌گوید: «آمریکا از متحدان خود می‌خواهد تا پرسنل، شناور و بودجه‌ نگهبانی از تنگه هرمز را تامین کنند.»

بولتون با شوتارو یاچی، رئیس دبیرخانه امنیت ملی ژاپن و دستیار نزدیک به شینزو آبه، نخست‌وزیر آن کشور، نیز دیدار و گفت‌وگو کرده‌ است.

با این حال صبح سه‌شنبه اول مردادماه یوشیهیده سوگا، سخنگوی دولت ژاپن، اعلام کرد توکیو همچنان قصد اعزام «نیروی دفاعی» این کشور به آب‌های جنوب ایران را ندارد: «همان‌ طور که [وزیر دفاع تاکشی] ایوایا پیشتر اعلام کرده بود.»

در همین ارتباط، روز دوشنبه شینزو آبه تاکید کرده بود همچنان قصد دارد به تلاش‌های خود برای کاهش تنش‌ها در منطقه ادامه دهد، پیش از آن‌ که هرگونه تصمیمی در مورد شرکت در یک ائتلاف دریایی بگیرد.

آقای آبه گفته بود: «سنت روابط دوستانه بین ژاپن و ایران به گذشته‌ها باز می‌گردد، من با رئیس‌جمهوری و رهبران دیگر چند بار دیدار کرده‌ام.»

پیشتر نیز گزارش‌هایی منتشر شده بود مبنی بر این‌ که آقای آبه قصد دارد تلاش‌ها برای میانجی‌گری میان واشینگتن و تهران و کاستن از تنش‌ها در غرب آسیا را، پس از انتخابات سنا، ادامه دهد؛ انتخاباتی که روز یک‌شنبه انجام شد و به پیروزی هوادارن سیاسی‌اش انجامید.

خبرگزاری «جی‌جی پرس» ژاپن نیز ۱۹ تیرماه گزارش داده بود که نخست‌وزیر آن کشور در حال بررسی انجام دیدار تازه‌ای با رئیس‌جمهوری ایران، در جریان نشست سران ملل متحد در نیویورک است.

شینزو آبه اواخر خردادماه به ایران سفر کرد.

این سفر در حالی انجام شد که تنش‌ بین ایران و آمریکا در غرب آسیا روزبه‌روز بیشتر می‌شد، و از آن جهت که گفته می‌شد با هدف میانجی‌گری بین تهران و واشینگتن صورت می‌گیرد، توجه زیادی به خود جلب کرد.

رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با آقای آبه نه تنها مذاکره احتمالی با آمریکا را رد کرد، بلکه گفت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده را «شایسته مبادله هیچ پیامی» نمی‌داند.

منابع: رویترز، کیودو، جی‌جی/ ت/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG