پادشاه اردن هاشمی روز چهارشنبه ۱۷ فروردین گفت «فتنهای» که در روزهای اخیر در کشور او ایجاد شده بود «ختم به خیر شده» و این کشور این غائله را «پشت سر گذاشته است».
ملک عبدالله دوم در نخستین سخنرانی خود در اشاره به ماجرایی که با محوریت برادر ناتنیاش در دربار سلطنتی اردن در امان اتفاق افتاده بود، گفت که این «فتنه» خود او را «شوکه و خشمگین کرد و از آن عمیقا رنج برد».
شاهزاده حمزه بنحسین، برادر کوچک و ناتنی ملک عبدالله دوم، شنبه شب این هفته در دو ویدیو که برای بخش جهانی بیبیسی فرستاد، از «بازداشت خانگی» خود خبر داد و یک روز پس از آن نیز تکرار کرد که به این دستور «تن در نخواهد داد».
ایمن صفدی، معاون نخستوزیر و وزیر خارجه اردن، روز یکشنبه در یک نشست خبری، با تایید بازداشت خانگی شاهزاده حمزه و دستگیری دستکم ۱۶ تن دیگر، شامل دو چهره آشنا برای دربار اردن، گفت نهادهای امنیتی کشور تماسهای این افراد با یک سرویس اطلاعاتی بیگانه را «ردگیری کردند».
با وجود این، رسانههای اردن روز دوشنبه خبر دادند که شاهزاده حسن بنطلال، عموی ملک عبدالله و شاهزاده حمزه، از سوی دربار پادشاه نزد شاهزاده حمزه رفته و او در پاسخ گفته است که با پادشاه «بیعت کرده و ماجرا را خاتمه یافته میداند».
ملک عبدالله دوم که در طول چند روز این ماجرا سکوت کرده بود، در سخنان روز چهارشنبه خود خطاب به مردم اردن گفت: «با شما همانند یک عضو فامیل و طایفه سخن میگویم تا به همه شما اطمینان بدهم که این فتنه ختم به خیر شد».
«فتنه» در میان اعراب منطقه برای انشقاق در میان برادران و اعضای یک فامیل و خاندان به کار میرود.
پادشاه اردن افزود که «چالش روزهای گذشته سختترین یا خطرناکترین رویداد برای ثبات ملت اردن نبود اما از هر رویداد دیگری برای من رنجآورتر بود زیرا کسانی که در آن نقش داشتند، از خانه خود ما و نیز از بیرون بودند».
او گفت: «هیچ چیزی به تکانی که خوردم و خشمی که در درونم احساس کردم، برای من به عنوان محافظ خاندان هاشمی و رهبر این ملت گرانقدر، شباهت نداشت».
پادشاه اردن اما گفت که قول داده است به ماجرای شاهزاده حمزه در چارچوب خاندان هاشمی رسیدگی کند و موضوع را برای فیصله به عموی خود، شاهزاده طلال سپرد.
به گفته ملک عبدالله، شاهزاده حمزه «قول داده که به میراث خاندان هاشمی وفادار بماند و منافع اردن و قوانین آن را بر هر انگیزه دیگری، برتر بداند».
ملک عبدالله گفت که بقیه افراد مرتبط با این ماجرا مورد تحقیق قرار دارند ولی قوانین در مورد آنها رعایت میشود «زیرا قانون برتر از هر چیز دیگری است».
هنوز معلوم نیست شاهزاده حمزه، ۴۱ ساله و پدر پنج فرزند، از حصر خانگی آزاد شده است یا نه. به گزارش رسانهها، وی نامه «بیعت» با ملک عبدالله را با میانجیگری شاهزاده طلال «امضا کرده» و گفته است که «در خدمت برادر تاجدارم خواهم بود».
ایمن صفدی گفته بود که شاهزاده حمزه و افراد بازداشتی به ظن «تلاش برای برهم زدن ثبات اردن» تحویل دستگاه قضایی خواهند شد.
برخی رسانههای اردن نوشته بودند که اشاره معاون نخستوزیر و وزیر خارجه اردن به «ردگیری تماسهای اطرافیان شاهزاده حمزه با یک سرویس اطلاعاتی بیگانه»، تماسهای «یک عضو موساد» با شاهزاده حمزه بنحسین بوده است.
روعی شاپوشنیک، یک شهروند پیشین و شناخته شده اسرائیلی که اکنون در اروپا زندگی و فعالیت بازرگانی دارد، شامگاه دوشنبه این هفته در بیانیهای تایید کرد که او به شاهزاده بسمه بنیاحمد، همسر شاهزاده حمزه بنحسین، پیشنهاد داد که یک فروند جت شخصی برای بیرون بردن او و فرزندانش به اردن بفرستد.
آقای شاپوشنیک در همین حال گفت که او «عضو موساد نیست» و تنها به خاطر دوستی نزدیک و چند ساله با شاهزاده حمزه، پیشنهاد خارج کردن همسر او با جت شخصیاش را ارائه کرد.
رسانههای اسرائیل گزارش داده بودند که روعی شاپوشنیک از جمله در کار آموزش نیروهای نظامی عراقی در خاک اردن نقش دارد و روابط نزدیک او با شاهزاده حمزه از این دوران شروع شده و ادامه یافته است.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، یکی از معدود مقامات اسرائیلی که در مورد رویدادهای کشور همسایه اظهار نظر کرد، یکشنبه گفته بود که این جریان یک مسئله «داخلی» اردن است ولی اسرائیل «آماده کمک» است.
برخی رسانههای منطقه مدعی شده بودند که دربارهای سعودی و امارات با شاهزاده حمزه در تماس و مشوق او بودهاند.
این در حالی است که در میان بسیاری از سران کشورهای عرب که سریعا در روزهای گذشته با ملک عبدالله دوم و حکومت او ابراز همبستگی و حمایت کردند، عربستان نیز قرار داشت.