جوزپ بورل ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه گفته است که با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در خصوص احیای توافق هستهای موسوم به برجام گفتوگو کرده است.
جوزپ بورل در توییتر خود نوشته است، هیات مذاکره کننده در جریان گفتوگوهای وین، پایتخت اتریش «در هفتههای گذشته پیشرفت خوبی داشتند».
دور چهارم مذاکرات احیای برجام با حضور نمایندگان ایران و روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان، کشور حاضر در این توافق هستهای از ۱۷ اردیبهشت آغاز شد و روز چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت پایان یافت.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد، اکنون تمام طرفها میبایست تصمیمات سیاسی لازم را اتخاذ كنند تا بتوان مذاکرات را به اتمام رساند و به اجرای کامل (تعهدات در چارچوب برجام) بازگردیم.
وی اضافه کرده است، این حیاتی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی به فعالیتهای راستی آزمایی خود (در ایران) ادامه دهد.
در همین زمینه، یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا به لورا روزن، خبرنگار آزاد حوزه سیاست خارجی در واشینگتن گفته است٬ دور آخر مذاکرات در وین مثبت بود و ما شاهد «پیشرفت با معنایی» بودیم.
این مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین اظهار داشت، با این وجود، اختلافات مهمی همچنان باقی مانده است که میبایست رفع شوند.
هیئت نمایندگی دولت آمریکا در مذاکرات وین به صورت غیر مستقیم حضور داشت و در هتل دیگری در همان خیابان محل مذاکرات مستقر بود.
از سوی دیگر٬ عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران هم گفته است که در مذاکرات احیای برجام هنوز در خصوص برخی موضوعهای کلیدی تصمیمگیری نشده است.
این در حالی است که انریکه مورا ٬ معاون سرویس خارجی اتحادیه اروپا روز گذشته گفته بود، نسبت به دستیابی به توافقی بین ایران و آمریکا برای اجرای تعهدات خود در چارچوب برجام «اطمینان» دارد.
وی تصریح کرده بود، «کاملا مطمئن» شده که توافق نهایی برای احیای برجام حاصل خواهد شد.
دیپلماتهای سهکشور اروپایی حاضر در برجام، بریتانیا، آلمان و فرانسه هم روز گذشته در بیانیهای درباره مذاکره در وین اعلام کردند٬ در مذاکره درباره برجام به پیشرفتهای محسوسی وجود داشته است اما برای رسیدن به موفقیت، تضمینی وجود ندارد.
در همین حال، آژانس بین المللی انرژی اتمی در آستانه انقضای توافق همکاری سهماهه ایران و آژانس در روز جمعه اعلام کرد که در حال مذاکره با تهران در زمینه این توافق است.
عباس عراقچی در گفت وگو با شبکه «ان. اچ. کی» ژاپن در این خصوص گفته است، دولت ایران در خصوص تداوم همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی بعدا تصمیم خواهد گرفت.
تهران و آژانس اوایل اسفندماه پارسال به توافقی دست یافتند که بر پایه آن تهران اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده و دوربینهای نظارتی برخی از مراکز هستهای را تا سه ماه از دسترس بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی دور نگه میدارد. ایران هشدار داده بود که اگر طی این چند ماه تحریمها برداشته نشود، تهران فیلمهای دوربینها را پاک خواهد کرد.
خبرگزاری بلومبرگ بهتازگی در گزارشی نوشت که اگر بازرسیهای آژانس از فعالیتهای هستهای ایران متوقف شود، ریسک سوءتفاهم از نیات هستهای ایران افزایش مییابد.