بنا بر گزارشها از مناطق آسیبدیده در جریان زمینلرزه شدید در کرمانشاه، بسیاری از شهروندان برای سومین شب پیاپی در خیابانها و فضای باز ماندهاند. در حالیکه گزارشهایی در رسانهها و شبکههای اجتماعی در مورد کمبود چادر و برخی امکانات اولیه منتشر شده، سازمان مدیریت بحران میگوید «امکانات کافی است».
در همین حال به گزارش خبرگزاری ایسنا، تاکنون برابر آخرین آمارها ۹۳۸۸ مجروح از زمان وقوع زمینلرزه تاکنون به بیمارستانها مراجعه کردهاند و تعداد جانباختگان تا کنون ۴۳۲ تن اعلام شدهاست.
به گزارش ایسنا، محمدتقی نظرپور، رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور، نیز اعلام کرد که تعداد مدارس تخریب شده استان کرمانشاه به ۷۰ باب رسیده که در مجموع مشتمل بر ۴۰۰ کلاس درس است.
بنا بر گزارشها اهالی شهرها و روستاهایی که بیشترین آسیب را از زمینلرزه دیدهاند، شب سهشنبه و بامداد ۲۴ آبان ماه را در فضای باز گذراندهاند.
در حالیکه هزاران واحد مسکونی صد در صد تخریب شده، شهروندانی که خانههایشان خراب نشده نیز به دلیل نگرانی از فروریزش آنها، همچنان در خیابانها و خودورهای شخصی ماندهاند.
فرماندار سرپل ذهاب، شهری شدیداً آسیبدیده، به خبرگزاری تسنیم گفته است در میان مجموعاً ۲۰ هزار خانوار این شهر، ۱۰ هزار چادر و ۴۰ هزار پتو توزیع شدهاست. این مقام دولتی تاکید کردهاست که «همچنان کمبودهایی» در این شهر و مناطق و روستاهای اطراف آن وجود دارد.
بخشدار ازگله، کانون زمینلرزه، نیز گفته است «مردم این منطقه هنوز مشکل چادر دارند».
فرمانداری شهرستان گیلانغرب هم از «حجم بسیار بالای خسارتها» و «ارسال نشدن هیچ محموله کمکی به بسیاری از روستاها» خبر دادهاست. آب نوشیدنی گیلانغرب نیز همچنان قطع است.
از سوی دیگر بهنام سعیدی، سخنگوی سازمان مدیریت بحران گفتهاست «از نظر امکانات مانند چادر، پتو، موکت و وسایل گرمایشی در مناطق زلزله زده هیچ مشکلی وجود ندارد». به گفته آقای سعیدی «مقرر شد که کمکها با همکاری سپاه و ارتش تا امشب به دست همه مناطق برسد».
این اظهارات خود در حالی بیان شده که یک روز پیش از آن رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر اعلام کرده بود «کار اسکان اضطراری تا ظهر روز سهشنبه ۲۳ آبان پایان مییابد».
با وجود سخنان مقامهای دولتی و امدادی، شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز از آنچه «ضعف شدید» در امدادرسانی توصیف شده، انتقاد کردهاند.
بازتاب انتقادها، چه در مورد نحوه کمکرسانیها، و چه در مورد وضعیت ایمنی سازههای مناطق زمینلرزهزده، در شبکههای اجتماعی ادامه دارد.
شماری از کاربران در شبکههای اجتماعی همچنان به موضوع ساختمانهای طرح «مسکن مهر» پرداختهاند. برخی در حال انتقاد شدید از خرابی این سازهها هستند، و برخی نیز از این خانهها دفاع کرده و برای نمونه میگویند تنها دو نفر در آنها کشته شدهاند؛ موضوع کشتهشدن دونفر، بازتاب سخنانیست که به نقل از روابط عمومی راه و شهرسازی کرمانشاه منتشر شدهاست. اما همین مقام خود در مصاحبهای دیگر با تسنیم گفته هنوز «آمار دقیقی از میزان تلفات مسکن مهر مناطق زلزلهزده بهویژه سرپلذهاب وجود ندارد».
انتقادها در مورد ایمنی سازهها البته منحصر به وضعیت مسکن مهر نیست و اشارههای مختلفی به سرپاماندن سازههای ساختهشده در دهههای گذشته، در مقایسه با ساختمانهای نوساز مطرح شدهاست. همزمان از اسلامآباد غرب گزارشهایی در مورد بازداشت پیمانکار بیمارستان جدید این شهر منتشر شدهاست. این بیمارستان در جریان زمینلرزه تخریب شد.
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، گفتهاست مسببان بنای ساختمانهای غیرایمن مجازات خواهند شد. وعدههای مقامهای مختلف ایران خود هدف شماری از انتقادها قرار گرفتهاست.
مسئله کمکرسانیهای مردمی نیز بازتاب گستردهای در رسانههای اجتماعی داشتهاست. شمار بسیاری از شهروندان، و نیز گروهها و سازمانهای غیردولتی، خواستار جمعآوری کمکهای نقدی و غیرنقدی برای آسیبدیدگان شدهاند.
شماری از کاربران نیز از رویکردهای سیاسی، لطیفهگویی و یا «تصفیهحسابها» به بهانه زمینلرزه اخیر انتقاد کردهاند.
بسیاری از کاربران از مناطق مختلف ایران با آسیبدیدگان و بستگان جانباختگان ابراز همدردی کردهاند.