لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۱

خامنه‌ای خواستار «صدور حکم اعدام» برای نتانیاهو شد


سخنرانی رهبر جمهوری اسلامی برای گروهی از بسیجیان. دوشنبه ۵ آذر
سخنرانی رهبر جمهوری اسلامی برای گروهی از بسیجیان. دوشنبه ۵ آذر

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ۵ آذر، طی یک سخنرانی برای گروهی از بسیجیان گفت که به باور او صدور حکم جلب برای نخست‌وزیر اسرائیل که از سوی دیوان کیفری بین‌المللی صادر شده، «کافی نیست» و خواستار «اعدام» او شد.

کریم خان، دادستان ارشد دیوان کیفری بین‌المللی، روز پنج‌شنبه اول آذر برای بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت، نخست‌وزیر و وزیر دفاع پیشین اسرائیل، و همچنین ابراهیم المصری معروف به محمد ضیف، فرمانده گروه افراطی حماس که احتمالاً کشته شده است، حکم جلب صادر کرد.

علی خامنه‌ای با اشاره به حکم مربوط به بنیامین نتانیاهو گفت که «حکم بازداشتش را صادر کردند کافی نیست حکم اعدام نتانیاهو باید صادر شود.»

او سپس سران اسرائیل را «جنایتکار» نامید و خواستار صدور حکم اعدام برای آنها شد.

این درخواست او درحالی بیان می‌شود که نهادهای قانونی و قضایی بین‌المللی مورد اشاره او،‌ از اساس با صدور هرگونه حکم اعدام مخالفت دارند و از صدور احکام اعدام توسط جمهوری اسلامی انتقادهای مکرری کرده‌اند.

رهبر جمهوری اسلامی عملیات نظامی اسرائیل در غزه و لبنان که در واکنش به حمله خونین هفتم اکتبر گروه افراطی حماس انجام شده را دلیل این درخواست خود عنوان کرد. گروه حماس که از حمایت جمهوری اسلامی برخوردار است، در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا و ایالات متحده قرار دارد.

علی خامنه‌ای درحالی عملیات نظامی اسرائیل در غزه و لبنان را مبنای درخواست خود برای اعدام مقامات اسرائیلی قرار داده که حکومت او، در سرکوب‌های خونین معترضان، شمار زیادی کشته و زخمی و زندانی به‌جا گذاشته است.

پیش از این، ازجمله سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ اعلام کرده است که کشتار صدها معترض ایرانی در سرکوب‌های حکومتی، اخیر سیستماتیک بوده و مصداق جنایت علیه بشریت است.

اسرائیل در عملیات‌های نظامی اخیر خود ضربات سنگینی به گروه‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی در منطقه وارد آورده اما با این‌حال علی خامنه‌ای روز دوشنبه این‌گونه ابراز امیدواری کرد که «امروز جبهه مقاومت هر اندازه گسترش دارد فردا این گسترش چند برابر خواهد شد.»

مقامات جمهوری اسلامی در ادبیات خود به گروه‌های مسلح مورد حمایت خود در منطقه «جبهه مقاومت» می‌گویند.

گروه افراطی حماس در یورش هفتم اکتبر (پانزدهم مهر) خود به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن از غیرنظامیان را کشت و نزدیک به ۲۵۰ نفر را به گروگان برد؛ ۴۶ تن از کشته‌شدگان و ۱۲ تن از گروگان‌ها شهروندان آمریکا بودند.

علی خامنه‌ای همواره از این اقدام حماس تمجید کرده است.

آخرین تحولات مربوط به حکم دیوان کیفری

احکام جلب دادگاه کیفری بین‌المللی برای نتانیاهو، گالانت و ضیف، در ارتباط با اتهام‌های «جنایات جنگی» و «جنایت علیه بشریت» در جنگ غزه و عملیات گروه افراطی حماس علیه شهروندان اسرائیل صادر شده است.

جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، با انتقاد شدید از رای دیوان کیفری بین‌المللی علیه مقامات اسرائیلی، آن را حیرت‌آور و تکان‌دهنده خوانده است.

دیوان بین‌المللی کیفری تأکید کرده است که تنها در صورتی وارد عمل می‌شود که سیستم قضایی یک کشور قادر به رسیدگی واقعی به پرونده‌ها نباشد. سخنگوی دیوان اشاره کرده که وجود نظام قضایی قوی کافی نیست و این نظام‌ها باید فعالانه به اتهامات رسیدگی کنند. اظهارات او نشان می‌دهد که تحقیقات عمقی در اسرائیل درباره جنگ غزه ممکن است به تعلیق احکام علیه نتانیاهو و گالانت منجر شود. با این حال، اسرائیل هنوز اقدامی مشخص در واکنش به احکام دیوان اعلام نکرده است.

لیندزی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه آمریکا، هشدار داده است که آمریکا نه‌تنها دیوان لاهه را تحریم خواهد کرد، بلکه متحدانی که برای اجرای حکم اقدام کنند نیز با تحریم اقتصادی مواجه خواهند شد. او دیوان لاهه را فاقد صلاحیت در پرونده اسرائیل دانست و تأکید کرد که آمریکا باید با قدرت از اسرائیل حمایت کند تا از گسترش صلاحیت دیوان به آمریکا جلوگیری شود.

سناتور تام کاتن هشدار داده که بر اساس قانون «تهاجم لاهه»، آمریکا در صورت هدف قرار گرفتن شهروندان یا متحدانش از سوی دیوان بین‌المللی کیفری، ممکن است تا اقدام نظامی پیش برود. این قانون بر عدم همکاری آمریکا با دیوان تأکید دارد.

مایک والترز، مشاور امنیت ملی پیشنهادی ترامپ نیز وعده داده که دولت جدید آمریکا به اقدامات دیوان و سازمان ملل که مغرضانه و ضد اسرائیلی تلقی می‌شوند، پاسخ سختی خواهد داد. هم‌زمان، یوآو گالانت برای بحث درباره نیازهای امنیتی اسرائیل به واشینگتن سفر می‌کند.

در حالی که آمریکا عضو دیوان کیفری نیست، واکنش کشورهای اروپایی و کانادا به احکام دیوان نگرانی‌هایی برای اسرائیل ایجاد کرده است.

بریتانیا گفته است به حکم احترام می‌گذارد. اظهارات جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، نیز در احترام به حکم دیوان، برای اسرائیل غیرمنتظره بوده است.

از سویی دیگر، ویکتور اوربان، رئیس‌جمهور مجارستان، ضمن محکوم کردن حکم دیوان لاهه، رسماً از نتانیاهو برای سفر به مجارستان دعوت کرده است.

XS
SM
MD
LG