سخنگوی وزارت خارجه ایران روز سهشنبه ۲۴ خرداد مدعی شد که رسانههای فارسی زبان «معاند» مستقر در لندن با ارائه «تصویری مهندسی شده و غیرواقعی از داخل ایران و رویایی غیر واقعیتر از زندگی در اروپا»، زمینه خروج مخاطرهآمیز و خطرناک برخی شهروندان ایرانی را فراهم میآورند.
سعید خطیبزاده این اظهارات را در واکنش به تصمیم دولت بریتانیا برای انتقال برخی پناهجویان این کشور به رواندا، از جمله برخی پناهجویان ایرانی، ابراز کرد.
او اظهار داشت: آنچه که در حال وقوع است «یک شرم تاریخی برای انگلیس و همه آنهایی است که تمامی همت و توان خود را معطوف به پوشاندن و تطهیر سابقه استعماریشان کردهاند».
سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه گفته است: «اخراج و انتقال اجباری پناهجویان به کشورهای ثالث و سکوت مرگبار این روزهای کشورهای مدعی حقوق بشر و نهادهای بینالمللی مسئول، مایه شرمساری و نقض آشکار حقوق پناهندگان است».
اظهارات آقای خطیبزاده در حالی است که تصمیم بریتانیا برای انتقال شماری از پناهجویان مجردِ مرد به روآندا با مخالفت شدید آژانس پناهندگان سازمان ملل و چند سازمان حقوق بشری مواجه شد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران با نادیده گرفتن تاثیر سیاستها و عملکرد جمهوری اسلامی بر خروج ایرانیها از کشور، مدعی شد که «آنچه در حال وقوع است، روی دیگر سکه فریب و دسیسه سیستماتیک رسانهای بر علیه ایران است».
اظهارات او در حالی است که گزارش رسمی سال ۱۴۰۰ «رصدخانه مهاجرت ایران» به صراحت میگوید «مهاجرتهای اقتصادی و کاری به مهمترين نوع مهاجرت ایرانیان تبدیل شده است».
بر اساس این گزارش، بسیاری از مهاجرتهایی که در قالبهای دیگری به جز تحصیلی یـا پناهجویـی انجـام میشـود نیز دلایل یـا زمینههای اقتصادی دارد.
آقای خطیبزاده بدون اشاره به سقوط سهمگین ارزش ریال، تورم افسارگسیخته، بیکاری، مشکلات معیشتی، تنش با جامعه جهانی، فساد دولتی و از دست رفتن امید به آینده در میان مردم، رسانههای فارسیزبان خارج را متهم به زمینهسازی مهاجرت شهروندان ایرانی کرد.
«رصدخانه مهاجرت ایران» همچنین میل به مهاجرت در میان دانشجویان و جامعه دانشگاهی را ۶۵ درصد عنوان کرده و با اشاره به جدول وضعیت ماندگاری، خروج و بازگشت برگزیدگان کنکور و المپیادیها، از «رغبت به ماندگاری» آنها در خارج از کشور خبر داده است.
جمعیت دقیق ایرانیان خارج از کشور اعلام نشده، اما آمارهای «رصدخانه مهاجرت ایران» میگوید در حال حاضر حدود چهار میلیون و ۴۰۰ هزار ایرانی در کشورهای مختلف جهان زندگی میکنند.
پیش از این مقامهای وزارت خارجه، آمار ایرانیان ساکن کشورهای دیگر را شش میلیون نفر برآورد کرده بودند. بسیاری از این افراد پس از انقلاب بهمن ۵۷ ناچار به خروج از کشور شدهاند.