سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی از برگزاری جلسههای رأی اعتماد وزرای پیشنهادی حسن روحانی از روز سهشنبه ۲۴ مرداد ماه، در سه نوبت کاری در صحن علنی پارلمان خبر داده است.
بهروز نعمتی گفته که بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم با حضور رئیسجمهور آغاز خواهد شد و آقای روحانی دو ساعت و نیم برای دفاع از کابینه پیشنهادی فرصت دارد.
حسن روحانی، روز ۱۷ مرداد فهرست کابینه ۱۷ نفره خود را به مجلس دهم معرفی کرد ولی نام وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری در میان وزرای پیشنهادی نبوده است.
پیشتر مصطفی معین، وزیر علوم در دولت محمد خاتمی، در صفحه اینستاگرامش نوشته بود که «گفته میشود تاکنون ۹ گزینه پیشنهادی آقای رئیسجمهور برای تصدی وزارت علوم پذیرفته و مورد توافق واقع نشده است یا خود افراد در دقیقه ۹۰ از مسئولیت انصراف دادهاند».
آقای معین عدم معرفی وزیر علوم را «واقعیت تلخی» خوانده بود که «تحت تأثیر عوامل فشار و مداخلهگر قابل درک است».
در این زمینه محمود واعظی وزیر ارتباطات در دولت یازدهم گفته بود که وزارت علوم تا زمان انتخاب وزیر با تعیین سرپرست اداره خواهد شد.
بر اساس آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، نمایندگان یک هفته فرصت بررسی برنامههای وزیران پیشنهادی را در کمیسیونهای تخصصی دارند و بعد از آن مجلس باید در جلسات متوالی در صحن علنی وارد بررسی صلاحیت وزرا شود.
اعلام کابینه پیشنهادی آقای روحانی با انتقادهایی همراه بوده است. از جمله این انتقادها معرفی نشدن حتی یک زن به عنوان وزیر، عدم استفاده از اهالی سنت و بیتوجهی به جوانگرایی در کابینه جدید بوده است.
مسعود پزشکیان نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی، نیز گفته است که «متأسفانه بیشتر وزارتخانههای دولت سیاسی شده و حتی به نیروی خدمات یک مجموعه سیاسی نگریسته میشود».
همچنین ۱۶۷ نماینده مجلس با امضای نامهای از حسن روحانی خواستهاند تا برای شفافیت وضعیت مالی وزرای پیشنهادی لیست اموال و داراییهای آنان به صورت محرمانه در اختیار نمایندگان مجلس قرار گیرد.
در همین حال، محمدرضا عارف که ریاست یکی از فراکسیونهای اصلی مجلس به نام «فراکسیون امید» را برعهده دارد، گفته که این تشکیلات قرار است چهارشنبه شب درباره فهرست وزیران پیشنهادی اعلام موضع کند.
علی مطهری، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در جمع خبرنگاران، کابینه پیشنهادی دولت دوازدهم را در مجموع خوب ارزیابی کرده و گفته است که به عقیده او «حضور وزرای پیشنهادی از اصولگرایان و اصلاحطلبان نشاندهنده نبودن تعصب جناحی و گروهی در کابینه است».
این در حالی است که برخی نمایندگان منتقد دولت گفتهاند کابینه جدید حسن روحانی در فضای معامله و تحت فشار بسته شده است.
در فهرست پیشنهادی، حسن روحانی، هشت چهره جدید را جایگزین وزیران پیشین در دولت یازدهم کرده است؛ محمدجواد آذری جهرمی، مسعود کرباسیان، محمد بطحایی، علیرضا آوایی، امیر حاتمی، محمد شریعتمداری، عباس صالحی و حبیبالله بیطرف.
مطابق آییننامه مجلس شورای اسلامی، بررسی صلاحیت هریک از وزرای پیشنهادی به ترتیب حروف الفبا با وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش آغاز شده و به وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان ختم میشود.
همچنین بر اساس همین آییننامه، برای هر وزیر پیشنهادی دو نماینده موافق و دو نماینده مخالف، هر کدام به مدت ۱۵ دقیقه به اظهار نظر میپردازند. بعد از آن نوبت به ارائه برنامهها و دفاعیات وزیر پیشنهادی در فرصت نیم ساعته است. براین اساس بررسی صلاحیت هر وزیر پیشنهادی، یک ساعت ونیم طول میکشد.
پیشتر سایت خبرآنلاین در نظرخواهی از تعدادای از نمایندگان مجلس ایران، پیشبینی کرده بود که محمد بطحایی، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش، علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، و محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشنهادی ارتباطات، شانس پایینی برای گرفتن رأی اعتماد دارند