امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، و مارین لوپن، رقیب راست افراطی او شامگاه چهارشنبه مناظره تندی درباره مسائلی چون ارتباط با روسیه و حجاب اسلامی داشتند در هر حالی که به فاصله چهار روز مانده تا دور دوم انتخابات ریاست جمهوری هر دو تلاش میکنند آرای افراد مردد را جذب سبد رای خود کنند.
فرانسه روز یکشنبه با انتخابی جدی میان مکرون میانهرو و لوپن مواجه است که از سیاستهای ضدمهاجرت جانبداری میکند و در صدد آن است تا اولین رئیسجمهور راستگرای افراطی فرانسه بشود، امری که میتواند اروپا را تکان بدهد.
این مناظره سه ساعته به ندرت نشانی از صمیمیت داشت در حالی که مکرون مدام سعی میکرد با پیش کشیدن سوابق لوپن به او ضربه بزند و لوپن نیز تمرکز خود را بر عملکرد دولت مکرون گذاشته بود.
با توجه به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین که این مبارزه انتخاباتی را تحتالشعاع خود قرار داده است، آقای مکرون به وامی اشاره کرد که حزب لوپن در انتخابات پنج سال قبل از یک بانک روسی گرفته بود.
وی خطاب به خانم لوپن گفت: «تو به حکومت روسیه وابستهای، تو به آقای پوتین وابستهای. وقتی از روسیه حرف میزنی، یعنی در واقع درباره بانکدار خودت حرف میزنی.»
مکرون همچنین به موضع سال ۲۰۱۴ ماری لوپن اشاره کرد که اقدام روسیه در انضمام شبهجزیره کریمه به خاک خود را به رسمیت شناخته بود و پرسید، «چرا این کار را کردی؟»
لوپن در جواب گفت که او «یک زن کاملا آزاد است» و تاکید کرد حزب او تنها به این دلیل آن وام را گرفته بود چون هیچ بانکی در فرانسه حاضر نشد به او وام بدهد.
مناظره این دو در لحظهای به اوج رسید که لوپن تایید کرد همچنان در پی اجرای سیاست مناقشهبرانگیز ممنوعیت حجاب اسلامی در اماکن عمومی است و روسری را «یونیفرمی» توصیف کرد که «اسلامگرایان تحمیل میکنند».
مکرون جواب داد: «اگر چنین کنید، باعث و بانی یک جنگ داخلی خواهید شد. من این را صادقانه میگویم.»
لوپن همچنین وعده داد که به «آنارشی و مهاجرت گسترده به فرانسه» پایان دهد و ادعا کرد که این مهاجرتها به روند جرایم در کشور شدت میبخشد.
در رابطه با اتحادیه اروپا، خانم لوپن تاکید کرد که او میخواهد فرانسه همچنان در این اتحادیه باقی بماند، اما آن را باید به «اتحاد ملتها» تغییر داد.
آقای مکرون در واکنش گفت که به نظر میرسد که پیشنهاد او چیزی غیر از عضویت در اتحادیه اروپاست و این که سیاست لوپن خروج از اتحادیه اروپاست.
وی هشدار داد که لوپن انتخابات ریاست جمهوری فرانسه را «به یک همهپرسی در موافقت یا علیه اتحادیه اروپا تبدیل کرده است».
اکثر نظرسنجیها نشان میدهد که مکرون در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری با فاصله ۱۰ درصد از رقیب خود پیش است، اما تحلیلگران و متحدان آقای مکرون هشدار دادهاند که نتیجه قابل پیشبینی نیست چرا که بیش از ۱۰ درصد فرانسویهایی که قصد دارند رای بدهند، هنوز تصمیم نگرفتهاند که رای خود را به کدام یک از این دو نامزد اهدا کنند.