اسقف اعظم مسیحیان لبنان در انتقادی کمسابقه و صریح، سازمان حزبالله را متهم کرد که با کشاندن لبنان به دامان نزاعهای منطقهای، به منافع ملی لبنان لطمه زده است.
اسقف بشاره بطروس الراعی، ارشدترین مقام روحانی مسیحیان مارونی لبنان، در ویدیویی از سخنانش که روز پنجشنبه ۱۲ فروردین در رسانهها و شبکههای اجتماعی لبنان بازتاب یافت، گفت که حزبالله به فکر تامین منافع ملت لبنان نبوده است.
خبرگزاری رویترز مینویسد که اظهارات اسقف الراعی اشارهای به مداخلات و حضور شبهنظامیان حزبالله در جنگ داخلی سوریه، بحران نظامی یمن و نیز در صحنه عراق است.
روحانی مسیحی لبنانی افزوده است که هوادارانی از حزبالله نزد او رفته و گفتهاند سلاحهایی که این سازمان دارد، علیه منافع ملت لبنان به کار رفته و دیگر نمیتوان به حزبالله وفادار بود.
به گفته اسقف الراعی، گرسنگی ناشی از وضع وخیم اقتصادی لبنان، راه هواداران حزبالله را از این سازمان جدا کرده زیرا آنها نیز «مانند بقیه مردم کشور، مفلوک و گرسنه ماندهاند».
مخالفان حزبالله میگویند که مناسبات نزدیک این سازمان با جمهوری اسلامی ایران، سبب قطع کمکهای مالی امیرنشینهای خلیج فارس به لبنان شده در حالی که این کمکها اهمیت زیادی در حفظ سامانههای اقتصادی لبنان داشت.
اسقف الراعی ماه گذشته نیز خواهان بیطرفی لبنان در نزاعهای منطقه، از جمله جنگ سوریه، شده و آن را برای منافع ملی لبنان زیانبار دانسته بود.
همان زمان وبسایت شبکه العالم، متعلق به جمهوری اسلامی ایران، ابه انتقاد از سخنان اسقف الراعی پرداخت و از جمله مدعی شد که این سخنان ممکن است کوششی برای کشاندن لبنان به دامان توافق آتی با «رژیم صهیونیستی» (اسرائیل) باشد.
این امر اما واکنش وزارت خارجه لبنان را به دنبال داشت که سفیر ایران در بیروت را احضار کرد. به دنبال آن نیز وبسایت العالم مطلب انتقادی خود از رهبر مسیحیان مارونی لبنان را حذف کرد.
اما اسقف الراعی در سخنان تازه خود تکرار کرده که حزبالله، خودسرانه لبنان را وارد جنگهای منطقه کرده بدون آنکه نظر مردم لبنان را نسبت به این نوع مداخله جویا شود.
رهبر مسیحیان مارونی همچنین از حزبالله پرسیده است که آیا پیش از تصمیمگیری در باره جنگ یا صلح با اسرائیل، نظر حکومت لبنان را میپرسد؟
یک روز پیش از انتشار سخنان انتقادی تازه اسقف الراعی، حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله، در یک سخنرانی ویدیویی، مواضع خود در حمایت از جمهوری اسلامی ایران و ایستادگی در کنار تهران را تکرار کرده بود.
حسن نصرالله در سخنان چهارشنبه شب خود همچنین جنگهای سوریه و یمن را «جنگهای تحمیلی از سوی استکبار و آل سعود به ملتهای مظلوم» نامید و گفت که دلیل درباره مداخله حزب الله در این جنگها همین است.
دبیر کل حزبالله سپس با اشاره به بنبست طولانی بر سر تشکیل دولت جدید لبنان، مدعی شد که «وقت برای لبنان جهت تشکیل دولتی تازه که به حل معضلات متعدد این کشور کمک کند، فرا رسیده است».
انتقادات تند رهبر روحانی مسیحیان مارونی از حزبالله در شرایطی بیان شده که همزمای بنبست سیاسی با تشدید وخامت اقتصادی و بیارزش شدن لیر لبنان، نگرانی نسبت به فروپاشی لبنان را عمیقتر کرده است.
نبیه بری، رییس مجلس لبنان، این هفته نسبت به «غرق شدن لبنان مانند کشتی تایتانیک» هشدار داد.
در حالیکه سعد حریری، رهبر حزب المستقبل، از حدود هشت ماه پیش مامور تشکیل دولت شده، کابینه موقت به نخست وزیری حسان دیاب همچنان بر سر کار است.
رسانههای لبنان در روزهای گذشته از تعمیق اختلافات میان سعد حریری با میشل عون، رییس جمهوری که خود از مسیحیان مارونی اما متحد حزبالله است، خبر دادهاند.
حزبالله و متحدین آن میگویند که دخالت کشورهایی مانند عربستان، فرانسه و آمریکا، در عدم تشکیل دولت و تشدید بحران سیاسی و اقتصادی نقش دارد.
وضعیت وخیم اقتصادی و شرایط شبه قحطی که خانوادهها را در تامین غذای روزانه با مشکلات بسیار روبرو کرده و صدها هزار پناهنده سوری ساکن آن کشور را نیز با فلاکت بیشتر روبرو کرده، وخیمترین شرایط برای لبنان پس از جنگ داخلی ۱۵ ساله آن کشور است.
مردم لبنان با وجود بحران همهگیری کرونا، بارها در یک سال اخیر در بیروت و شهرهای دیگر تظاهرات کردند تا جنبش اعتراضی علیه فساد و ناکارآمدی دولتمردان را ادامه دهند. این جنبش اما تا کنون ناکام مانده است.