لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۹

آمریکا پیش‌نویس طرح خود برای آتش‌بس را «به لبنان ارائه کرد»

به‌روز شده

حومه جنوبی بیروت معروف به ضاحیه پس از حملهٔ هوایی اسرائیل در بامداد جمعه
حومه جنوبی بیروت معروف به ضاحیه پس از حملهٔ هوایی اسرائیل در بامداد جمعه

به گزارش رویترز، سفیر ایالات متحده در بیروت پیش‌نویس طرح پیشنهادی برای توقف جنگ میان حزب‌الله و اسرائیل را به رئیس پارلمان لبنان ارائه کرد؛ همزمان گزارش‌ها حاکی از ادامه حملات اسرائیل به مناطق مختلف لبنان است.

خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۴ آبان گزارش داد که لیزا جانسون، سفیر ایالات متحده در بیروت، این طرح را روز چهارشنبه در دیدار با نبیه بری، رئیس مجلس لبنان، در اختیار او قرار داده است.

نبیه بری که رهبری جنبش امل را نیز در دست دارد،‌ چهره متحد حزب‌الله محسوب می‌شود.

رویترز به‌نقل از یکی از منابع خود گزارش داد که طرح ارائه‌شده به رئیس پارلمان لبنان «پیش‌نویس طرح آتش‌بس است و برای مشاهدهٔ واکنش طرف لبنانی نگاشته شده است».

این خبرگزاری با اشاره به این‌که منابعش به جزئیات این پیش‌نویس اشاره نکردند، تصریح کرده است که طرح‌های آتش‌بس عمدتاً بر اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متمرکز بوده‌اند.

بر اساس این قطعنامه، که به جنگ میان حزب‌الله و اسرائیل در سال ۲۰۰۶ پایان داد، جنوب لبنان باید از نیروهای شبه‌نظامی تخلیه شود.

لبنان با اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ به عنوان راه‌حلی برای پایان دادن به جنگ کنونی موافقت کرده، اما اسرائیل تأکید دارد که حق انجام حمله به حزب‌الله را در صورتی که این گروه مفاد آتش‌بس را نقض کند یا تهدیدی برای اسرائیل باشد، محفوظ می‌داند.

روز پنجشنبه همچنین رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که گیدئون سعار، وزیر خارجه جدید این کشور، در گفت‌وگو با همتای فرانسوی خود گفته که تلاش‌ها برای دستیابی به آتش‌بس در لبنان «با پیشرفت‌هایی» همراه شده است.

الی کوهن، وزیر انرژی و عضو کابینه امنیتی اسرائیل، هم در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز نسبت به حصول توافق بر سر آتش‌بس ابراز امیدواری کرد و آن را نزدیک‌تر از هر زمان دیگری دانست.

این خبرگزاری با اشاره به مجموع «نشانه‌های مثبت» که روز پنجشنبه حاکی از پیشرفت در تلاش‌های دیپلماتیک بود، اظهارات یک روز پیشتر یک مقام ارشد لبنان را نیز در همین راستا ارزیابی کرد.

روز چهارشنبه علی حسن خلیل، معاون سیاسی رئیس پارلمان لبنان، به الجزیره گفته بود که مقام‌های این کشور در مذاکره با آموس هوکشتاین، نماینده ویژه آمریکا در موضوع اسرائیل و لبنان، بر سر «چشم‌انداز مشخص برای آتش‌بس» به توافق رسیده‌اند.

به نوشته رویترز، دولت جو بایدن در تلاش است تا قبل از آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ، بین اسرائیل و طرف لبنانی صلح برقرار کند.

با این حال روزنامه واشینگتن پست گزارش داده که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، تلاش می‌کند تا با برقراری آتش‌بس در لبنان، پیروزی زودهنگامی را به آقای ترامپ که حامی سفت و سخت اسرائیل است هدیه دهد.

موضوع رهبران احزاب مسیحی لبنان

رهبران احزاب مسیحی لبنان هم روز پنج‌شنبه اعلام کردند که حزب‌الله باید هر چه سریع‌تر سلاح خود را کنار بگذارد تا با پایان دادن به جنگ ۱۳ ماه اخیر خود با اسرائیل، «لبنان را از مرگ و ویرانی بیشتر نجات دهد».

سمیر جعجع، رهبر بزرگ‌ترین حزب مسیحی لبنان و از سرسخت‌ترین مخالفان حزب‌الله، به رویترز گفت که تشدید کارزار نظامی اسرائیل از دو ماه پیش، فرصتی در برابر لبنان گشوده تا به مسیر اصلی خود بازگردد.

او خلع‌سلاح حزب‌الله را زمینه‌ساز رها کردن لبنان از پرداخت هزینه‌های سنگین کنونی به خاطر اصرار این گروه به حفظ سلاحش دانست و گفت این کوتاه‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راه برای لبنان و مردم آن در پایان دادن به این جنگ است.

سمیر جعجع ابراز نگرانی کرد که جابه‌جایی یک و نیم میلیون نفر از شیعیان جنوب لبنان و ورود آن‌ها به مناطق سنی‌نشین و یا بخش‌هایی که اکثریت مردم آن مسیحی هستند، به بروز «مشکلاتی در این‌جا و آن‌جا» منجر شود درحالی‌که کشور پیشاپیش از بحران شدید اقتصادی نیز در رنج است.

همچنین به گزارش روزنامه لبنانی فرانسه‌زبان«لورین لوژور»، جبران باسیل، رهبر جنبش مسیحی آزاد میهنی لبنان که متحد حزب‌الله بود، از حزب‌الله خواست برای پایان دادن به جنگ جاری در لبنان، راه خود را در پیوند دادن به سرنوشت غزه جدا کند.

او افزود: «هر فرد میهن‌پرست و هر انسانی با عقل سلیم اجرای قطعنامهٔ ۱۷۰۱ شورای امنیت و راهبرد دفاعی را انتخاب می‌کند»، «مگر این‌که برخی به فکر ماجراجویی‌های دیوانه‌کننده باشند» که نتیجه آن «باخت قطعی است».

در این میان، قرار است محمدجواد لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز جمعه برای دیدار با مقامات باقی‌ماندهٔ حزب‌الله و دیدار با مقامات دولت لبنان، پس از سفر روز پنج‌شنبه خود به سوریه، وارد لبنان شود.

جمهوری اسلامی ایران با هدف جلوگیری از وارد شدن ضربات بیشتر از سوی اسرائیل به این گروه نیابتی خود، خواهان اجرای هرچه زودتر آتش‌بس در جنگ اسرائیل در لبنان و در غزه است.

ادامه حملات اسرائیل به لبنان

تلاش‌های دیپلماتیک برای دستیابی به آتش‌بس در حالی دنبال می‌شود که حملات هوایی اسرائیل به مناطق مختلفی در جنوب و شرق لبنان و همچنین جنوب بیروت روز پنجشنبه ادامه یافت.

ارتش اسرائیل می‌گوید که جنگنده‌هایش در حملات روز پنجشنبه زاغه مهمات و پایگاه‌های نظامی حزب‌الله را هدف قرار داده‌اند.

در همین حال خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام رسمی در بعلبک، در شرق لبنان، گزارش داد که در حمله اسرائیل «ساختمان مرکز دفاع مدنی» در این منطقه هدف قرار گرفت و ۱۲ نفر کشته شدند.

به گفته وزارت کشور لبنان، در این حمله ساختمان دفاع مدنی در «دورس» واقع در اطراف بعلبک به طور کامل ویران شد و هشت نفر از کشته‌شدگان اعضای دفاع مدنی بودند.

همچنین بنابر اعلام وزارت بهداشت لبنان، در یک حمله دیگر اسرائیل به بعلبک، هشت نفر کشته شدند که پنج تن از آنها زن بودند و ۲۷ نفر نیز زخمی شدند.

بر اساس آخرین گزارش این وزارتخانه، مجموع قربانیان حملات اسرائیل به مناطق مختلف این کشور طی یک سال گذشته به بیش از سه هزار و ۳۸۰ کشته رسیده است.

پس از آغاز جنگ غزه درگیری‌های اسرائیل و حزب‌الله، گروه مورد حمایت ایران، عمدتا در مناطق مرزی دو کشور جریان داشت اما از حدود دو ماه پیش بود حملات هوایی اسرائیل به عمق خاک لبنان و همچنین عملیات زمینی در جنوب لبنان نیز در جریان بوده است.

XS
SM
MD
LG