لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۷

دولت وفاق ملی لیبی آتش‌بس اعلام کرد


نیروهای وفادار به دولت وفاق ملی لیبی (عکس از آرشیو)
نیروهای وفادار به دولت وفاق ملی لیبی (عکس از آرشیو)

دولت «وفاق وطنی» لیبی که در طرابلس مستقر است و از سوی سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته می‌شود روز جمعه ۳۱ مرداد در سراسر کشور آتش‌بس اعلام کرد و خواستار غیرنظامی شدن شهر استراتژیک و مورد اختلاف سرت واقع در شمال این کشور شد.

این رویداد امیدواری به پایان ۹ سال جنگ در لیبی را افزایش داده است.

به گزارش الجزیره، دولت «وفاق وطنی» درعین حال خواستار برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری در مارس ۲۰۲۱ و پایان دادن به محاصره نفتی لیبی شد که از اوایل سال جاری توسط نیروهای رقیب به اجرا گذاشته شده است.

فائز السراج، رئیس دولت وفاق وطنی در بیانیه‌ای گفت به نیروهای مسلح دستور داده بلادرنگ آتش بس را اجرا کرده و تمامی عملیات‌ها در حال لیبی را متوقف کنند.

آقای السراج افزود «هدف نهایی این آتش بس اعمال حاکمیت ملی در سراسر خاک لیبی و خروج نیروها و مزدوران خارجی است.»

گروه رقیب در شرق لیبی که تحت فرمان ژنرال خلیفه حفتر با عنوان «ارتش ملی لیبی» می جنگند تا کنون واکنشی نشان نداده است. البته ژنرال حفتر در ماه ژوئیه با طرح پیشنهادی دولت مصر که یکی از مفاد آن برقراری آتش بس بود موافقت کرده است.

آگیلا صالح، سخنگوی پارلمان طرفدار ژنرال حفتر از همه طرف‌های درگیر خواست آتش بس را اجرا کنند و افزود اجرای آتش بس از دخالت نظامی قدرت‌های خارجی در لیبی جلوگیری خواهد کرد.

او گفت طبق توافق آتش بس شهر استراتژیک سرت واقع در سواحل مدیترانه محل موقت استقرار شورای ریاست جمهوری جدید خواهد بود و نیروهای مسلح از مناطق مختلف لیبی حفاظت از آن را بر عهده خواهند گرفت.

عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر که از نیروهای ژنرال حفتر حمایت می کند و تهدید کرده بود که ارتش مصر را به لیبی اعزام خواهد کرد روز جمعه در بیانیه‌ای از اعلام آتش بس حمایت کرد.

دفتر سازمان ملل متحد در لیبی نیز از آتش بس حمایت کرد و خواستار اخراج تمامی نیروها و مزدوران خارجی شد. در ماه‌های اخير هزاران مزدور خارجی دوشادوش دو گروه رقیب می جنگند.

سامی حمدی، کارشناس روابط بین الملل در مصاحبه‌ای با شبکه خبری الجزیره گفت پس از چند تلاش ناموفق در گذشته اعلام آتش بس احتمال برقراری صلح در لیبی را افزایش داده است.

او افزود:«به نظرم این اولین باری است که دو گروه رقیب از نظر نظامی برابر هستند و در نتیجه نبرد به بن بست رسیده است. اکنون در نتیجه دخالت نظامی ترکیه دولت وفاق وطنی از توان لازم برای جلوگیری از پیشروی نیروهای ژنرال حفتر به سمت غرب برخوردار است.»

به گفته او مذاکراتی بین ترکیه و سایر قدرت‌های خارجی در جریان است و به نظر می رسد که همه آنها خواهان نوعی صلح هستند.

در پی سقوط رژیم معمر قذافی در نتیجه دخالت نظامی ناتو وشورش مردمی در لیبی از سال ۲۰۱۱ این کشور درگیر جنگ بوده و دو گروه رقیب، یکی در شرق و دیگری در طرابلس و غرب کشور، با حمایت کشورهای خارجی حکومت کرده اند.

نیروهای ژنرال حفتر موسوم به «ارتش ملی لیبی» از بهار ۲۰۱۹ حملات گسترده‌ای را با هدف تصرف طرابلس آغاز کردند. ولی از ماه ژوئن امسال نیروهای «دولت وفاق وطنی» با حمایت ترکیه توانستند حملات ژنرال حفتر به طرابلس و سایر شهرها در غرب لیبی را پس بزنند.

دولت وفاق ملی در سال ۲۰۱۵ با حمایت سازمان ملل متحد تشکیل شد ولی تحت تاثیر حملات ژنرال حفتر به قلمرو این دولت مذاکرات برای یافتن یک راه حل صلح آمیز متوقف شد.

از اوایل سال جاریو با وجود برگزاری یک نشست مهم برای مذاکرات صلح در شهر برلین تحت تاثیر افزايش دخالت کشورهای دیگر و اعزام نیرو و مزدوران خارجی درگیری‌های مسلحانه در لیبی تشدید شد.

دولت‌های مصر، امارت متحده عربی و روسیه از نیروهای ژنرال حفتر و در مقابل ترکیه و قطر از «دولت وفاق ملی» حمایت می کنند.

XS
SM
MD
LG