مقامات عالی آمریکا راهی خاورمیانه میشوند
کاخ سفید اعلام کرد که مقامات عالی ایالات متحده از جمله ویلیام برنز، رئیس سیآیای،برت مکگرک و آموس هوخشتاین، نمایندگان دولت آمریکا، با هدف کاهش تنشها در خاورمیانه روز پنجشنبه از مصر و اسرائیل بازدید میکنند.
کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که ژنرال اریک کوریلا، فرمانده سنتکام، نیز در منطقه است و به منظور گفتوگو با مقامات اسرائیلی درباره ایران، لبنان و آزادی گروگانها در غزه به اسرائیل سفر میکند.
این تلاشهای دیپلماتیک با هدف توقف جنگ میان اسرائیل و گروه شبهنظامی حزبالله لبنان انجام میشود.
کارین ژان پییر در واسخ به این سوال که آیا احتمال دستیابی به توافقی بر سر آتشبس طی یک یا دو هفته وجود دارد، گفت که کاخ سفید امیدوار است و خود را متعهد میداند که یک راهحل دیپلماتیک برای این منازعه پیدا شود. وی اظهار داشت: «ما مطمئنا خوشبین هستیم.»
روز چهارشنبه همچنین نجیب میقاتی، رئیس دولت موقت لبنان، پس از مذاکره با آموس هوخشتاین گفت که امیدوار است «طی چند ساعت یا چند روز آینده» آتشبس میان حزبالله و اسرائیل برقرار شود.
سیانان به نقل از یک مقام عالی: پاسخ ایران به حملات اسرائیل «قطعی و دردناک» خواهد بود
شبکه تلویزیونی سیانان به نقل از یک منبع بلندپایه گزارش داد که ایران به حمله اخیر اسرائیل به این کشور احتمالا تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده پاسخی «قطعی و دردناک» خواهد داد.
گزارش سیانان به نام و حتی ملیت قطعی این منبع اشاره نمیکند و تنها میگوید که او از بررسیها و جمعبندیهایی که ایران دراینباره کرده، مطلع است.
این منبع مطلع میگوید پاسخ جمهوری اسلامی ایران به آنچه که «تجاوز» اسرائیل خواند، «قطعی و دردناک خواهد بود.»
به نوشته سیانان، اگرچه این منبع بلندپایه تاریخ دقیقی برای حمله احتمالی ایران به اسرائیل ذکر نکرد، اما او گفته که این حمله «احتمالا قبل از روز انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده انجام شود».
این گزارش در حالی است که کاخ سفید به ایران هشدار داده که نباید به حمله تلافیجویانه اسرائیل پاسخ دهد و در غیر این صورت آمریکا از اسرائیل برای دفاع از خود حمایت خواهد کرد.
از سویی هرتسی هالوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، نیز تهدید کرده که اگر ایران بار دیگر اقدام به حمله موشکی کند، اسرائیل به مکانهای جدیدی در ایران حمله خواهد کرد.
اسرائیل بامداد پنجم آبان در واکنش به حمله دهم مهرماه امسال ایران به خاک خود، شماری از سایتهای پدافندی و مراکز نظامی جمهوری اسلامی را هدف قرار داد.
اگرچه اسرائیل ادعا میکند که توان دفاع هوایی ایران را از بین برده، اما ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران، خسارات ناشی از این حمله را جزیی توصیف کرده است.
این میان علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، تاکید کرده که درباره این حمله نباید بزرگنمایی و کوچکانگاری انجام شود و خواستار «فهماندن توانایی» حکومت جمهوری اسلامی به اسرائیل، از سوی مسئولان حکومتی، شده است.
ابراز امیدواری رئیس دولت موقت لبنان به برقراری آتشبس «ظرف چند ساعت یا چند روز»
نجیب میقاتی، رئیس دولت موقت لبنان، پس از مذاکره با آموس هوخشتاین، نماینده دولت ایالات متحده در امور اسرائیل، گفت که امیدوار است «طی چند ساعت یا چند روز آینده» آتشبس میان گروه شبهنظامی حزبالله و اسرائیل برقرار شود.
آقای میقاتی در مصاحبهای که شامگاه چهارشنبه با شبکه تلویزیونی لبنانی الجدید داشت، گفت: «ما نهایت تلاش خود را میکنیم... تا ظرف ساعات آینده یا چند روز آینده آتشبس برقرار شود.»
جنگ کنونی میان حزبالله لبنان و ارتش اسرائیل که طی نزدیک به یک سال به طور عمده محدود به نواحی مرزی دو کشور بود از ماه گذشته با حملات هوایی سنگین اسرائیل به بیروت و عملیات زمینی ارتش این کشور در جنوب لبنان وارد مرحله تازهای شده است. این حملات همچنین به کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، هاشم صفیالدین، جانشین احتمالی او، و شماری از فرماندهان ارشد حزبالله انجامیده است.
کاخ سفید: ایران نباید به حمله تلافیجویانه اسرائیل پاسخ دهد
سخنگوی کاخ سفید میگوید جمهوری اسلامی ایران نباید به حمله تلافیجویانه اسرائیل پاسخ دهد.
کارین ژان پییر روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگاران افزود: اگر ایران علیه اسرائیل اقدام کند، آمریکا از این کشور برای دفاع از خود حمایت خواهد کرد.
پیشتر نیز پت رایدر، سخنگوی پنتاگون، درباره اینکه آیا ایران آماده پاسخگویی به اسرائیل است، تأیید کرد که این موضوع محتمل است، بنابراین باید برای تمام شرایط آماده بود.
او افزود که آمریکا همچنان به دفاع از اسرائیل متعهد است.
همزمان هرتسی هالوی رئیس ستاد ارتش اسرائیل هشدار داد که اگر ایران بار دیگر موشکهای بالستیک خود را به سمت اسرائیل شلیک کند، ارتش این کشور با استفاده از «تواناییهایی که در حملات هفته گذشته به کار نگرفتیم» به مکانهای جدیدی در ایران حمله خواهد کرد.
اسرائیل بامداد پنجم آبان در واکنش به حمله دهم مهرماه امسال ایران به خاک خود، شماری از سایتهای پدافندی و مراکز نظامی جمهوری اسلامی را هدف قرار داد.
حملات سنگین هوایی اسرائیل به شهر بعلبک لبنان
تصاویری که در روز چهارشنبه نهم آبان توسط خبرگزاری رویترز بازنشر شده است حملات سنگین هوایی اسرائیل به شهر بعلبک لبنان و انفجار حاصل از آن که توسط دوربین زنده شبکه تلویزیونی «الجدید» لبنان ضبط شده است را نشان میدهد.
پیشتر خبرگزاری فرانسه گزارش داده بود که اسرائیل روز چهارشنبه دستور تخلیه فوری شهرهای بعلبک، عین بوردی و دورس در دره بقاع لبنان را صادر کرد و سپس تاسیسات حزبالله را هدف حملات هوایی قرار داد.
هزاران نفر از زمان صدور دستور تخلیه، که تقریباً چهار ساعت قبل از آغاز حملات بود، از شهر فرار کردهاند. این اولین دستور تخلیه برای این مناطق، بهویژه بعلبک با آثار باستانی مهم بوده است. پیشتر، تخلیهها به جنوب لبنان و حومه جنوبی بیروت محدود شده بود.
اسرائیل از کشته شدن معاون فرمانده نظامی حزبالله لبنان خبر داد
ساعتی پس از تاکید دبیرکل جدید حزبالله لبنان بر ادامه جنگ، اسرائیل از کشته شدن معاون فرمانده نظامی این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی خبر داد.
وزارت دفاع اسرائیل روز چهارشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد جنگندههای اسرائیلی طی عملیاتی در منطقه نبطیه لبنان، مصطفی احمد شدادی، معاون فرمانده نیروهای ویژه حزبالله لبنان موسوم به «رضوان» را کشت.
این بیانیه میافزاید حمله یاد شده بر اساس اطلاعات دقیق انجام شد.
اسرائیل روز چهارشنبه و قبل از هدف قرار دادن آقای شدادی از ساکنان منطقه نبطیه خواسته بود خانههای خود را تخلیه کنند.
وزارت دفاع اسرائیل میگوید آقای شدادی مسئول حملات تروریستی علیه اسرائیل و رهبر نیروهای حزبالله در سوریه در فاصله سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ بود.
اسرائیل ماه گذشته نیز احمد وهبی فرمانده نیروهای ویژه «رضوان» را به همراه چند فرمانده ارشد دیگر این گروه، از جمله ابراهیم عقیل، در حمله هوایی به ضاحیه، حومه جنوبی بیروت، کشت.
وزارت دفاع اسرائیل در ادامه تصریح کرده که وظیفه نیروهای رضوان نفوذ در خاک اسرائیل در مناطق مرزی و انجام عملیاتهای تروریستی است.
همزمان سخنگوی ارتش اسرائیل با انتشار پیامی در شبکه ایکس، آقای شدادی را دومین فرمانده ارشد نیروهای رضوان معرفی کرد و از کشته شدن او خبر داد.
دبیر کل جدید حزبالله لبنان: ایران بدون هیچ چشمداشتی از ما حمایت میکند
دبیر کل جدید حزبالله لبنان میگوید که گروه شبهنظامی راه حسن نصرالله، دبیر کل کشتهشده خود در حمله اسرائیل، را دنبال میکند و افزود که جمهوری اسلامی «بدون هیچ چشمداشت» از پروژه ما حمایت میکند.
نعیم قاسم روز چهارشنبه در اولین سخنرانی خود پس از انتصاب به این سمت، گفت او استراتژی جنگی که توسط حسن نصرالله پایهریزی شده بود را ادامه خواهد داد.
او افزود: «برنامه من، پیروی کامل از برنامههای حسن نصرالله در همه زمینهها است: حزبالله جنگ را ادامه خواهد داد».
دبیرکل حزبالله لبنان مدعی شد که استراتژی جنگی این گروه «به خاطر دفاع از سرزمین لبنان است، نه نفوذ خارجی».
اشاره نعیم قاسم به اتهامات علیه حزبالله لبنان است که به گروه نیابتی ایران برای گسترش نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
او مدعی شد که «حزبالله به نیابت از هیچ کسی نمیجنگد و جمهوری اسلامی در قبال حمایت از ما هیچ چشمداشتی ندارد».
گزارشها حاکی است که سخنرانی نعیم قاسم بهطور ناگهانی قطع شد ولی لحظاتی بعد دوباره از سر گرفته شد.
حزبالله لبنان روز سهشنبه هشتم آبان اعلام کرد که نعیم قاسم را بهعنوان جانشین حسن نصرالله انتخاب کرده است. پیشتر از هاشم صفیالدین به عنوان جانشین اصلی نصرالله نام برده میشد، اما او هم در حمله اسرائیل کشته شد.
آمریکا گروه حزبالله را در فهرست سازمانهای تروریستی خود قرار داده، ولی اتحادیه اروپا فقط شاخه نظامی آن را تروریستی میداند. این گروه به عنوان حزب سیاسی، در دولت و پارلمان لبنان نمایندگانی دارد.
وزیر دفاع اسرائیل روز هشتم آبان به نعیم قاسم هشدار داد که انتصاب او «دوام چندانی نخواهد داشت».
آقای گالانت در پستی در شبکه اجتماعی ایکس، همراه با تصویری از نعیم قاسم ، نوشت: «انتصاب موقت، نه برای مدت طولانی».
او همچنین در پستی جداگانه به زبان عبری درباره این انتصاب افزود: «شمارش معکوس آغاز شده است».
دبیرکل جدید حزبالله لبنان در بخش دیگری از اظهارات خود بدون اشاره به آغاز حملات موشکی و پهپادی این گروه به اسرائیل درست یک روز بعد از حمله حماس به این کشور در ۱۵ مهر پارسال، مدعی شد که جنگ بین حزبالله و اسرائیل از زمان انفجار پیجرها در مهرماه امسال شروع شد.
او در ادامه ادعای خود گفت که جنگ به حزبالله «تحمیل» شده است.
اسرائیل بعد از انفجار گسترده پیجرهای مورد استفاده حزبالله که منجر به کشته و زخمی شدن هزاران عضو این گروه نیابتی جمهوری اسلامی شد، حملات زمینی به جنوب لبنان که تحت کنترل حزبالله است را آغاز کرد و تاکنون بخش بزرگی از فرماندهان این گروه را کشته و صدها عضو آن را از بین برده است.
قاسم نعیم همچنین با «ستایش» از یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس که در فهرست تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد، گفت: این جنگ اسرائیل نیست، بلکه جنگ آمریکا و اروپا علیه «نیروهای مقاومت» است.
اسرائیل اواخر مهرماه رهبر حماس را بهصورت تصادفی هنگام فرار کشت. پیش از او، اسماعیل هنیه رهبر حماس در یک حمله منتسب به اسرائیل در تهران کشته شده بود.
خروج سریع بسیاری از ساکنان بعلبک لبنان از این شهر
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اسرائیل روز چهارشنبه دستور تخلیه فوری شهرهای بعلبک، عین بوردی و دورس در دره بقاع لبنان را صادر کرد و سپس به حملات هوایی به تاسیسات حزبالله پرداخت.
این اولین دستور تخلیه برای این مناطق، بهویژه بعلبک با آثار باستانی مهم، بوده است. پیشتر، تخلیهها به جنوب لبنان و حومه جنوبی بیروت محدود شده بود.
شهردار بعلبک، مصطفی الشل، اعلام کرد که این دستور بسیاری از خانوادهها را وادار به ترک شهر کرده است. عفو بینالملل این تخلیهها را ناکافی و عامل آوارگی گسترده دانسته است.
در همین حال، حسن فضلالله، مقام ارشد حزبالله، روز چهارشنبه به اظهار نظر وزیر دفاع اسرائیل دربارهٔ اینکه نعیم قاسم، رهبر جدید حزبالله، «زیاد در این سِمت دوام نخواهد آورد» واکنش نشان داد و گفت که این اظهارات «مانع مقاومت حزبالله نخواهد شد.» اعلام شده است که نعیم قاسم قرار است روز چهارشنبه سخنرانی داشته باشد.
در همین حال، کابینه امنیتی اسرائیل به گفته وزیر انرژی، الی کوهن، شرایط آتشبس با حزبالله در جنوب لبنان را بررسی میکند. این شرایط شامل عقبنشینی حزبالله از رودخانه لیتانی و استقرار ارتش لبنان در مرز است.
وزیر دفاع ایران: از دو برابر شدن بودجه دفاعی اطلاعی ندارم
یک روز پس از آنکه سخنگوی دولت پزشکیان گفت که دولت قصد «افزایش دو برابری بودجه» نظامی را دارد، وزیر دفاع جمهوری اسلامی گفت که از این موضوع بیخبر است.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، روز سهشنبه هشتم آبان در یک نشست خبری گفت که دولت مسعود پزشکیان در نخستین لایحه بودجه ایران پس از آغاز به کار خود خواهان افزایش «۲۰۰ درصدی» بودجه نظامی شده است.
او افزود که «افزایش دو برابری بودجه برای تقویت بنیه دفاعی کشور است».
اما یک روز بعد، عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران، روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیئت دولت در این مورد گفت که «من اطلاعی از افزایش ۲۰۰ درصدی بودجه وزارت دفاع ندارم.»
او اضافه کرد: «تا جایی که اطلاع دارم این بودجه براساس سالهای گذشته چیده شده و به نسبت افزایش سایر بودجهها، بودجه وزارت دفاع نیز به همان نسبت بوده است.»
قصد دولت تهران برای دو برابر کردن بودجه نظامی ایران همزمان با تشدید بحران میان جمهوری اسلامی و اسرائیل و دو موج حملات متقابل موشکی دو کشور به یکدیگر اعلام شد.
اسرائیل روز پنجم آبان در پاسخ به حمله موشکی ایران که روز دهم مهر انجام شد و دومین حمله گسترده موشکی مستقیم از خاک و آسمان ایران علیه اسرائیل در تاریخ دو کشور بود، عملیات هوایی «روزهای پاسخ» را با بیش از یکصد جنگنده پیشرفته عملی کرد و به «اهداف کاملا نظامی» در نقاط مختلفی در ایران حمله کرد.
عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع ایران در بخش دیگری از سخنان روز چهارشنبهٔ خود با اشاره به موج حملات اخیر اسرائیل به مواضع نظامی در ایران منکر ورود جنگندههای اسرائیل به آسمان ایران شد و گفت که این امر «صحت ندارد.»
او اظهارات مقامات اسرائیلی در مورد از بین رفتن توان پدافند هوایی جمهوری اسلامی را نیز رد کرد، اما گفت که حمله اسرائیل «قابل گذشت نیست به جا و بهموقع و با تدبیر پاسخ او را خواهیم داد.»
گزارشی از فشار جنگ بر نیروی انسانی در اسرائیل
خبرگزاری فرانسه میگوید با گذشت بیش از یک سال از جنگ غزه، ارتش اسرائیل با مشکلاتی در تأمین نیروی نظامی مواجه شده است.
بننابر این گزارش، در اسرائیل طی این مدت «بیش از ۳۰۰ هزار» نیروی ذخیره فراخوانده شدهاند که ۱۸ درصد آنها افراد بالای ۴۰ سال هستند.
این جنگ، همچنین درخواستها برای خدمت سربازی اجباری گروههای معاف، مانند یهودیان ارتدوکس را افزایش داده است. برخی از همسران نیروهای ذخیره خواستار کاهش بار وظایف شوهران شدهاند. در این شرایط، انتقادها از فشارهای ناشی از تداوم درگیریها و کمبود نیروی انسانی بالا گرفته است.