تجمع وکلای دادگستری در کردستان علیه مصوبه مجلس
اعتراضات وکلای دادگستری در ایران علیه یک مصوبه جدید مجلس ادامه دارد و در تازهترین مورد، جمعی از وکلای دادگستری در کردستان مقابل ساختمان کانون وکلای این استان تجمع کردند.
بر اساس مصوبه ۲۹ مردادماه مجلس شورای اسلامی، بخش عمده اختیارات کانونهای وکلا از جمله برگزاری آزمون و صدور پروانه وکالت، به وزارت اقتصاد و دارایی واگذار میشود.
شنبه گذشته، جمعی از مدیران کانونهای وکلای سراسر کشور پس از تجمع مقابل ساختمان شورای نگهبان قصد تجمع مقابل ساختمان مجلس را داشتند که نیروهای امنیتی به آنها اجازه حضور و تجمع مقابل مجلس را ندادند.
برگزاری جلسه بازپرسی یونس آزادبر، به اتهام «محاربه» و بدون حضور وکلایش
وبسایت حقوق بشری هرانا از برگزاری جلسه بازپرسی یونس آزادبر، شهروند بازداشتی محبوس در زندان لاکان رشت، در روز پنجشنبه در شعبه اول بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب سنگر خبر داد.
هرانا نوشت که آقای آزادبر به «محاربه»، «تبلیغ علیه نظام» و «عضویت در گروههای مخالف نظام» متهم شده است.
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده آقای آزادبر به هرانا گفته است که او «بدون اطلاع قبلی و با اعمال خشونت از زندان لاکان رشت به شعبه اول بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب سنگر منتقل شد».
به گفته این منبع آگاه، این جلسه بدون حضور وکلای انتخابی آقای آزادبر برگزار شد و «علیرغم درج اسامی وکلای مدافع آقای آزادبر در سامانه ثنای وی، تاکنون این افراد اجازه مطالعه جزئیات پرونده موکل خود را نداشتهاند».
هرانا اضافه کرد که هنوز از مصادیق اتهامی آقای آزادبر اطلاعی در دست نیست.
ژنرال ارتش و رهبر کودتا در گابن رئیس جمهور میشود
دو روز پس از کودتای نظامی در گابُن، ارتش این کشور اعلام کرد ژنرال بریس اولیگوی نگوما روز ۱۳ شهریور در دادگاه قانون اساسی در مقام «رئیسجمهور دوران انتقالی» سوگند یاد خواهد کرد.
ژنرال نگوما، ۴۸ ساله، فرمانده پیشین گارد ریاستجمهوری، روز هشتم شهریور همراه با شماری از حامیانش در ارتش حکومت ۵۶ ساله خاندان بونگو را ساقط کرد.
کودتا ساعتی پس از آن رخ داد که کمیته انتخابات سومین «پیروزی» علی بونگو در انتخابات ریاستجمهوری را با کسب بیش از ۶۴ درصد آرا اعلام کرد اما نظامیان نتیجه را نپذیرفتند.
علی بونگو، ۶۴ ساله روز ۹ شهریور فیلمی از خود در بازداشت منتشر کرد. یکی از پسران و وزیران دولت قبلی او نیز بازداشت شدهاند. عمر بونگو، پدر علی بونگو، از سال ۱۹۶۷ تا سال ۲۰۰۹ که درگذشت، رهبر این کشور نفتخیز و مملو از معادن اورانیوم بود.
شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا در مخالفت سریع با روی کار آمدن نظامیان در گابن، عضویت این کشور در اتحادیه را تعلیق کرد.
به گزارش گاردین در روز دهم شهریور، سخنگوی نظامیان حامی کودتا با حضور در تلویزیون کشورش گفت که ارتش به تمامی تعهدات داخلی و بینالمللی پایبند است و رئیسجمهور موقت «کمیته انتقال و احیای نهادها» را هدایت خواهد کرد.
در این میان، جناح رقیب علی بونگو در انتخابات خواهان آن شده که نامزد آن، آلبرت اوندو اوسا، برنده اعلام شود.
کودتای گابن مورد حمایت برخی از مردم این کشور قرار گرفته که حکومت بونگوها را مملو از فساد میدانستند. این هشتمین کودتا در کشورهای این بخش از آفریقا تنها در سه سال گذشته است.
معلم بازنشسته به دلیل «توییت انتقادی» در عربستان سعودی به اعدام محکوم شد
یک دادگاه سعودی محمد الغامدی، معلم ۵۴ ساله بازنشسته، را به دلیل اظهارنظرهای انتقادی در فضای مجازی علیه «فساد و نقض حقوق بشر» در عربستان، به اعدام محکوم کرد.
به گزارش شبکه سیانان بر اساس دادههای دیدهبان حقوق بشر و برادر این معلم، محمد الغامدی، ساکن مکه، که از ۱۵ ماه پیش در بازداشت به سر میبرد، بر اساس قوانینی در احکام قضایی عربستان چند هفته پیش به اعدام محکوم شده که تضعیف جایگاه پادشاه یا ولیعهد را جرم تلقی میکند.
او همچنین به حمایت از «ایدئولوژی تروریستی» و انتشار «اخبار کذب به قصد اجرای جنایت» متهم بود اما به گفته دیدهبان حقوق بشر، دسترسی متهم به وکیل تنها زمانی کوتاه پیش از محاکمهاش امکانپذیر شد و دیداری کوتاه بین او و وکیل صورت گرفت.
سعید الغامدی، برادر محکوم، که یک محقق اسلامی و منتقد مشهور علیه حکومت سعودی و ساکن بریتانیا است، به شبکه سیانان گفت حکم سنگین برادرش، پیامی حاوی تنبه برای او نیز در بردارد.
گزارش سازمان اروپایی حقوق بشر عربستان حاکی است که از آغاز سال جاری میلادی تاکنون دستکم ۹۲ نفر در عربستان اعدام شدهاند. شمار اعدامیهای سال ۲۰۲۲ نیز بیش از دو برابر مجازات مشابه در سال قبل از آن بود و به ۱۴۸ تن رسیده بود.
خانم جوئی شیا، یک پژوهشگر سازمان یادشده گفت صدور حکم اعدام برای توییت افراد، نشان آن است که سرکوب در عربستان «به مرحله وحشتناکی رسیده است». دولت سعودی به گزارش سیانان در این باره واکنش نشان نداده است.
هک شدن سیستم ارسال پیام «هفتهشتاد» با دعوت به بازگشت به خیابان
در آستانه سالگرد جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و آغاز اعتراضات سراسری سال گذشته، گروه هکری بلکریوارد در کانال تلگرام خود خبر داد که اپلیکیشن «هفتهشتاد» را هک کرده است. ساعتی پیشتر پیامهایی علیه رهبر جمهوری اسلامی در این اپلیکیشن منتشر شده بود.
روز ۹ شهریور کاربران زیادی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) خبر دادند که پیامکهایی حاوی شعار «مرگ بر خامنهای» و دعوت به تجمعهای خیابانی دریافت کردهاند.
تصویر این پیامکها نشان میداد که آدرس تلگرام گروه بلکریوارد همراه با هشتگ «مهسا امینی» به زبان انگلیسی در این پیامها آمده است.
بلکریوارد در کانال تلگرام خود درباره این اتفاق نوشت: «همان طور که همه میدانیم، آتش انقلاب شاید آرام بگیرد اما هرگز خاموش نمیشود.»
«هفتهشتاد» که در زمینه خدمات مالی از طریق کد دستوری پرداخت و اپلیکیشن فعالیت میکند، در پیامی به کاربرانش از «اختلال» در سیستم ارسال پیام اپلیکیشن خود خبر داد، اما اشارهای به هک شدن نکرد.
این شرکت در سالهای اخیر تبلیغات گستردهای را در تلویزیون حکومتی ایران داشته و حامی مالی برنامههای ورزشی سازمان صداوسیما بوده است.
آمریکا اعمال محدودیت در صادرات تراشههای هوش مصنوعی به خاورمیانه را رد کرد
به دنبال انتشار گزارشهایی در خصوص اقدام دولت ایالات متحده جهت اعمال محدودیت در صادرات تراشههای هوش مصنوعی به خاورمیانه، وزارت بازرگانی دولت جو بایدن این گزارشها را تکذیب کرد.
رسانههای بین المللی روز گذشته گزارش دادند که آمریکا محدودیتهایی برای صادرات تراشههای هوش مصنوعی شرکتهای «اِنویدیا» و «ایامدی» به چند منطقه از جمله برخی کشورهای خاورمیانه اعمال کرده است. ایالات متحده سال گذشته صادرات چنین تراشههایی را به چین ممنوع کرد.
یک سخنگوی وزارت بازرگانی آمریکا روز پنجشنبه گفت که دولت جو بایدن «صادرات تراشهها به خاورمیانه» را مسدود نکرده است.
رویترز روز گذشته گزارش داد که شرکت انویدیا هفته جاری در یک سند خود از وجود چنین محدودیتهایی خبر داد. یک منبع مطلع نیز تایید کرد که چنین مقرراتی بر فعالیتهای شرکت «ایامدی» تاثیر گذاشته است.
آمریکا سال گذشته صادرات تراشههای شرکتهای «اِنویدیا» و «ایامدی» به چین و روسیه را ممنوع کرد.
انویدیا سال گذشته با اعلام این خبر به کمیسیون بورس و اوراق بهادار گفت صادرات محصولاتش به چین، همچنین هنگکنگ و روسیه نیازمند دریافت مجوز جدید از دولت آمریکا است.
انویدیا سال گذشته گفته بود به نظر دولت جو بایدن محصولات این شرکت در چین و روسیه برای مصارف نظامی مورد استفاده قرار میگیرد.
آمریکا: بازداشت مهدی یراحی اقدامی دیگر از حکومت ایران برای خاموش کردن صدای مردم است
ابرام پیلی، معاون نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، روز پنجشنبه ۹ شهریور بازداشت مهدی یراحی، آهنگساز و خواننده ترانه اعتراضی «روسریتو»، را در راستای تداوم سیاستهای جمهوری اسلامی برای سرکوب «صدای مردم» ایران دانست.
ابرام پیلی در پیامی در حساب کاربری نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران در شبکه اجتماعی ایکس، توییتر ساب٬ق نوشت: «بازداشت مهدی یراحی،خواننده، تلاش دیگری [از سوی جمهوری اسلامی] برای خاموش کردن صدای مردم ایران است.»
معاون نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران تصریح کرد: حکومت ایران باید این تاکتیکهای سرکوبگرانه خود را متوقف کرده و به مطالبات شهروندان را بشنوند.»
مهدی یراحی ششم شهریور به دستور دادستان تهران دستگیر و به زندان اوین منتقل شد. بازداشت این ترانهسرا و خوانندۀ معترض دو روز پس از آن صورت گرفته که اعلام شد برای او پروندۀ قضایی تشکیل شده است.
مهدی یراحی به تازگی آهنگ «روسریتو ...» را در حمایت از دختران و زنان معترض به حجاب اجباری منتشر کرده بود. این آهنگ بازخوانی ترانۀ «از خودت خبر بیار» اوست که ۱۰ سال پیشتر منتشر شده بود.
دو استاد دیگر دانشگاه هنر از تدریس منع شدند
مسعود علیا، مدیر گروه سابق فلسفه هنر در دانشگاه هنر تهران، اعلام کرد که مسئولان این دانشگاه او و امیر مازیار، دیگر استاد این مرکز ٱموزشی را از تدریس منع کردهاند.
آقای علیا روز پنجشنبه ۹ شهریور در صفحه اینستاگرام خود نوشت بعد از برکناری از مدیریت گروه، تمامی درسهای او را به استادان دیگری سپردهاند و در ترم تحصیلی جدید حق تدریس ندارد.
او در ادامه خبر داده «منع ناروای تدریس» برای امیر مازیار، دیگر استاد گروه فلسفه هنر دانشگاه هنر، نیز اعمال شده است.
او با اعلام این که «دانشگاه هنر حال و روز بدی دارد»، تاکید کرده همچنان منتقد «محدودسازی آزادیهای مدنی» دانشجویان و پشتیبان خواستههای آنها خواهد ماند.
در ادامه گزارشها درباره موج اخراج استادان دانشگاه منتقد جمهوری اسلامی، روزنامه اعتماد روز پنجشنبه فهرستی از ۵۲ استاد دیگر اخراجشده از دانشگاههای ایران را منتشر کرد که نشان میدهد موج اخیر اخراج استادان دانشگاه از ابتدای دولت ابراهیم رئیسی در سال ۱۴۰۰ آغاز شده است.
تغییر وزیر دفاع بریتانیا؛ وزیر سابق انرژی جانشین بن والاس شد
به دنبال کنارهگیری بن والاس از سمت وزیر دفاع بریتانیا، گرانت شاپس، وزیر سابق انرژی روز پنجشنبه ۹ شهریور به عنوان جانشین او معرفی شده است.
آقای والاس نقش مهمی در پاسخ کشورش به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در یک سال و نیم اخیر داشت و در دوران وزارت او نزدیک به ۳ میلیارد دلار کمک نظامی از طرف بریتانیا به اوکراین داده شد.
از بن والاس همچنین به عنوان یکی از گزینههای احتمالی جانشینی ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، یاد میشد.
او پیش از این گفته بود که قصد دارد بعد از چهار سال از سمت وزیر دفاع کنار برود و در انتخابات سال آینده نیز کاندیدای نمایندگی مجلس نخواهد شد.
به گزارش رویترز، انتصاب گرانت شاپس به عنوان وزیر دفاع جدید بریتانیا باعث غافلگیری شده و سوالاتی را درباره بیتجربگی او در حوزه نظامی برانگیخته است.
اما با توجه به استعداد او در زمینه ارتباط با رسانهها، ریشی سوناک، نخستوزیر محافظهکار بریتانیا، میکوشد کابینه خود را برای انتخابات سال آینده میلادی و غلبه بر حزب کارگر که در نظرسنجیها پیشتاز است، آماده کند.
«شیدا» با بازی زر امیرابراهیمی نماینده استرالیا در اسکار شد
فیلم سینمایی «شیدا» با بازی زر امیرابراهیمی، بازیگر ایرانی، به عنوان نماینده استرالیا در رشته بهترین فیلم بینالمللی اسکار ۲۰۲۴ معرفی شد.
سخنگوی کمیته انتخاب فیلم استرالیایی برای اسکار روز ۸ شهریور گفت که این فیلم «بیدرنگ» برای معرفی به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی آمریکا انتخاب شد و آن را اثری «زیبا و بههنگام که استادانه کارگردانی شده» توصیف کرد.
«شیدا» به کارگردانی نوری نیاسری محصول سال ۲۰۲۳ استرالیا است که نخستین بار در جشنواره فیلم ساندنس آمریکا به نمایش درآمد و جایزه فیلم منتخب تماشاگران این رویداد در بخش بینالمللی را به دست آورد.
داستان این فیلم درباره یک زن ایرانی پناهجو و دختر شش سالهاش است که تعطیلات نوروز را در اردوگاه پناهندگان در استرالیا سپری میکنند و در آخرین دوره جشنواره لوکارنو هم جایزه تماشاگران را کسب کرد.
کشورهای انگلیسیزبان مانند بریتانیا و استرالیا نماینده خود برای رشته بهترین فیلم بینالمللی جوایز اسکار را از میان فیلمهایی انتخاب میکنند که به زبان غیرانگلیسی در این کشورها ساخته شدهاند.