لوکاشنکو: به پریگوژین گفتم ادامه بدهی، میمیری، گفت به جهنم
رئیسجمهور بلاروس روز جمعه سوم شهریور گفت که به یوگنی پریگوژین و دیمیتری اوتکین، فرمانده و معاون نیروهای شبهنظامی واگنر «هشدار داده بود که مراقب تهدیدات احتمالی نسبت به جان خود باشند». به گفته او اما پریگوژین پاسخ داده بود: «به جهنم که بمیرم».
به گزارش رویترز به نقل از خبرگزاری رسمی بلاروس، الکساندر لوکاشنکو گفت او دو بار به پریگوژین هشدار داد؛ یک بار روز سوم تیر در جریان شورش واگنر، که به پریگوژین (تلفنی) گفت اگر به «راهپیمایی» به سوی مسکو ادامه دهی، «خواهی مُرد»، ولی پریگوژین با گفتن اینکه «به جهنم بمیرم»، به این هشدار بیاعتنایی کرد.
رئیسجمهور بلاروس افزود بار دوم زمانی که پریگوژین و اوتکین به دیدارم در مینسک آمدند، باز هشدار خود را تکرار کردم اما آنها «بیاحتیاطی» کردند.
نام دیمیتری اوتکین، که جزو پایهگذاران واگنر و مسئول تأمین لجیستیک این گروه بود، در فهرست سرنشینان هواپیمایی است که شامگاه چهارشنبه در مسیر مسکو به سنپترزبورگ «سقوط کرد» و تمامی سرنشینان و خدمه آن کشته شدند.
الکساندر لوکاشنکو که به خواست متحد بزرگ خود، ولادیمیر پوتین، روز سوم تیر با دخالت در شورش واگنر علیه فرماندهی روسیه در جنگ اوکراین، به آن بحران پایان داد، همچنین روز جمعه مدعی شد که رئیسجمهور روسیه «هیچ ارتباطی» با سقوط هواپیمایی که گفته میشود پریگوژین سرنشین آن بوده، ندارد.
آقای لوکاشنکو گفت: «من پوتین را میشناسم؛ حسابگر، بسیار آرام. نمیتوانم تصور کنم که او این کار را کرده باشد، بسیار خشن و غیرحرفهای بود».
رئیسجمهور بلاروس این را نیز گفت که هسته اصلی جنگجویان واگنر تا هر زمان که لازم باشد، در کشور او (براساس توافق روز سوم تیر) باقی خواهند ماند و گروه واگنر به حیات خود ادامه میدهد.
جبهه اصلاحات: لایحه «حجاب و عفاف» اعلان جنگ حاکمیت با جامعه است
جبهه اصلاحات ایران در بیانیهای با اعتراض به مصوبهٔ اخیر مجلس شورای اسلامی در زمینه لایحه «حجاب و عفاف»، آن را «خلاف قانون اساسی و نقض صریح حقوق شهروندان» و «اعلان جنگ حاکمیت با جامعه» خواند.
این مجمع سیاسی روز جمعه، سوم شهریور، در بیانیهای با انتقاد از نحوهٔ بررسی این لایحه اعلام کرد، این لایحه «نه تنها به مناقشه در خصوص حجاب اجباری پایان نخواهد داد، بلکه باید منتظر ابعاد ویرانگرتر آن نیز بود.»
جبهه اصلاحات در این بیانیه اعلام کرد در صورت عدم اعمال «اصلاحات جدی» در سیاستهای جمهوری اسلامی، «پیامدهای فاجعهبار» در انتظار آینده کشور خواهد بود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز ۲۲ مرداد با بررسی لایحه «عفاف و حجاب» طبق اصل ۸۵ قانون اساسی موافقت کردند به این ترتیب، این لایحه برای تصویب، نیاز به رأیگیری در صحن مجلس ندارد.
با شروع اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران و چهره محوری اصلاحطلبان در موارد مختلف با مخالفت با خواستهٔ معترضان، گفته است «براندازی نه ممکن است نه مطلوب».
جنجال بر سر عدم رعایت حجاب اجباری دختر ورزشکار در مراسم تقدیر
حضور یک دختر ورزشکار بدون رعایت حجاب اجباری در مراسم تقدیر فرماندار کلاردشت در استان مازندران جنجالبرانگیز شده است.
در همین زمینه مرکز اطلاعرسانی وزارت کشور خبر داد که احمد وحیدی، وزیر کشور شامگاه جمعه، سوم شهریور، خطاب به استاندار مازندران نوشت: «به دنبال تصاویر منتشرشده در فضای مجازی مبنیبر دیدار فرماندار کلاردشت با یکی از دختران وزرشکار، سریعاً موضوع را بررسی و گزارش آن را اعلام کنید.»
در ویدئویی که از این مراسم منتشر شده دیده میشود که این دختر دانشآموز که موفق به کسب رتبهٔ کشوری در رشتهٔ والیبال شده، پوشش مورد تأیید جمهوری اسلامی را به صورت کامل رعایت نمیکند.
مسئولان برگزاری این مراسم اعلام کردهاند که عدم رعایت حجاب اجباری از سوی این دانشآموز «سهوی» بوده است.
در آستانهٔ سالگرد کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در حبس گشت ارشاد، جمهوری اسلامی تلاش زیادی برای نظارت شدیدی را در زمینهٔ رعایت حجاب اجباری اعمال میکند. با این وجود روزانه تصاویر زیادی از اعتراض به حجاب اجباری از سوی زنان در اماکن عمومی منتشر میشود.
«اعزام گسترده» نیروهای یگانویژه به کرمانشاه
سایت حقوق بشری «ههنگاو» با انتشار ویدئویی، از اعزام گسترده خودروهای «یگان ویژه» به کرمانشاه در روز جمعه سوم شهریور خبر داده است.
با نزدیک شدن به سالروز جانباختن مهسا «ژینا» امینی در بازداشت گشت ارشاد، جو بسیاری از شهرها امنیتی شده و فشارها بر خانوادههای کشتهشدگان و معترضان، با احضار و بازداشت آنها افزایش یافته است.
ادامه آتشسوزیهای گسترده و تخلیه شهرکها در کانادا
در پی گسترش آتشسوزیهای جنگلی مهارنشدنی در شمال غرب کانادا، مقامات محلی روز جمعه ۳ شهریور دستور دادند که شهرک ۴ هزار نفری هِیریور نیز تخلیه شود. معلوم نیست که در میان صدها هزار ایرانیانی ساکن کانادا کسانی نیز در میان ساکنان هیریور باشند یا نه.
با نزدیک شدن شعلههای آتش به این شهرک، دولت محلی هشدار داد مسئولیت جان هر کس که در این منطقه باقی بماند، با خود اوست و به هیچ نوع خدمات اضطراری دسترسی نخواهد داشت.
هفته گذشته شهرک ۵۰ هزارنفری یِلُونایف که مرکز این بخش از کانادا است، در پی گسترش حریق، تخلیه شد. نیروهای زیادی در ایستبازرسیها هنوز مانع از بازگشت ساکنان یلونایف هستند. از وجود ایرانیان تخلیه شده احتمالی در یلونایف نیز گزارشی در رسانهها منتشر نشده است.
به گزارش رسانههای کاناداد، ساکنان منطقه کلونای غربی که پس از چند روز تخلیه به محل زندگی خود بازگشتهاند، شاهد از بین رفتن صدها خانه در شهرک و روستاها بودهاند.
هنوز صدها مورد از آتشسوزی در این بخش از کانادا در جریان است و ارزیابی از موعد احتمالی کنترل آن ارائه نشده است. تغییرات اقلیمی به عنوان یکی از عوامل مهم در سوختن بیش ۱۴ میلیون هکتار جنگل امسال در کانادا ذکر شده است.
ضربالاجل حکومت نظامی نیجر به سفیر فرانسه
حکومت نظامی نیجر در آفریقا روز جمعه به سفیر فرانسه در نیامی، پایتخت این کشور، ۴۸ ساعت فرصت داد که خاک این کشور را ترک کند.
در بیانیه وزارت خارجه نیجر در همین زمینه آمده است که سیلوَن ایتِه، سفیر فرانسه، روز جمعه از شرکت در جلسهای در این وزارتخانه سر باز زده است.
علاوه بر این اقدام سفیر فرانسه، «دیگر اقدامات خلاف منافع نیجر» توسط این کشور نیز از جمله دلایل اخراج سفیر آمده است.
نیجر مستعمره سابق فرانسه است و در کودتای اخیر علیه رئیس جمهور منتخب نیجر بخشی قابل توجه از حملات و تظاهرات حامیان کودتا علیه کشور فرانسه و امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، بوده است.
همزمان سیانان روز شنبه نوشت که وزارت خارجه آمریکا تکذیب کرده است که ضربالاجلی هم برای سفیر ایالات متحده در نظر گرفته شده است.
این سومین کودتا در شش سال گذشته در نیجر، اما هفتمین کودتا در این بخش از آفریقا در سه سال اخیر است.
اهمیت راهبردی نیجر غیر از منابع اورانیوم و نفت، نقش محوری آن در مقابله با جنگجویان القاعده و داعش در منطقه بود.
پروازها بین کره شمالی و روسیه بعد از ۳ سال و نیم از سر گرفته شد
خطوط هوایی کره شمالی پس از سه سال و نیم پروازهای مسافربری خود به روسیه را از سرگرفت.
به گزارش خبرگزاریها از شرق آسیا، نخستین پرواز شرکت دولتی «ایرکوریو» که از پیونگیانگ، پایتخت کره شمالی برخاسته بود، روز جمعه ۳ شهریور در بندر روسی ولادیووستوک در جنوب شرق روسیه که مقر ناوگان دریایی روسیه در اقیانوس آرام نیز هست، به زمین نشست.
کره شمالی که تا مدتها مدعی وجود عاری بودن کشورش از ویروس کرونا بود، در همین حال در سالهای همهگیری کووید-۱۹ مرزهای زمینی و هوایی خود را بسته بود. اما نخستین پرواز را روز سهشنبه گذشته در مسیر پکن انجام داد.
ازسرگیری پرواز میان کره شمالی با روسیه و چین، با تحکیم همکاریهای پیونگیانگ با مسکو و پکن همزمان شده است. ماه گذشته سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، همراه با یک هیئت کشورش در آیینهای هفتادمین سالروز استقلال کره شمالی شرکت کرد.
ارزیابی شده که کره شمالی در راستای تقلای خود برای دستیابی به منابع ارزی، به فکر ازسرگیری پروازهای تجاری افتاده است.
بلیت مسیر پیونگیانگ- ولادیووستوک معادل ۲۳۰ دلار آمریکا تعیین شده اما معلوم نیست در مسیر برگشت هواپیماهای «ایرکوریو» مسافرانی نیز از روسیه به کره شمالی خواهند رفت یا نه.
جزئیات کیفرخواست «سه متهم اصلی» حمله به شاهچراغ اعلام شد
رئیس کل دادگستری استان فارس ۱۱ روز پس از حمله به شاهچراغ از صدور کیفرخواست، قرار جلب دادرسی و ارسال پرونده «سه متهم اصلی» این واقعه به دادگاه انقلاب شیراز خبر داد.
خبرگزاری فارس، رسانهٔ نزدیک به سپاه پاسداران روز شنبه، ۴ شهریور به نقل از کاظم موسوی نوشت که رحمتالله نوروزاُف، تبعه تاجیکستان و متهم ردیف اول، به «عضویت در گروهک تروریستی داعش»، «عضویت در گروههای بغی»، «محاربه» و «افساد فی الأرض» متهم شده است.
به گفته آقای موسوی اتهامات وارده به متهمین ردیفهای دوم و سوم به نامهای حبیبالله عربزاده و امرالله نظری (معروف به اسد) «معاونت در محاربه و افساد فی الأرض» و «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور از طریق همراهی با گروهک تروریستی داعش» است.
آقای موسوی همچنین در مورد بازداشت چند تن دیگر در ارتباط با حمله به شاهچراغ گفت: «تعدادی از افراد بازداشت شده پس از محرز شدن بیگناهی با قرار منع تعقیب آزاد شدهاند و درباره تعداد دیگری از این افراد تحقیقات همچنان ادامه دارد.»
یک روز پس از حادثه تیراندازی در زیارتگاه شاهچراغ شیراز، خبرگزاری میزان به نقل از رئیس کل دادگستری استان فارس خبر داد «هشت مظنون» در ارتباط با این رویداد دستگیر شدهاند و همه بازداشتشدگان از «اتباع خارجی» هستند.
تیراندازی اخیر در شاهچراغ، یک ماه پس از اعدام علنی دو زندانی متهم به حمله پیشین به این مکان مذهبی شیعیان صورت گرفت.
طالبان عکاس بازداشتشده تسنیم را به سفارت ایران در کابل تحویل داد
خبرگزاری تسنیم روز شنبه گزارش داد طالبان عکاس بازداشتشدهٔ این خبرگزاری را به سفارت ایران در کابل تحویل داده است.
بر اساس این گزارش، بلال کریمی، معاون سخنگوی طالبان گفت محمدحسین ولایتی، عکاس تسنیم آزاد شده است. به گفتهٔ این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران آقای ولایتی هنوز به ایران بازنگشته است.
خبرگزاری تسنیم روز شنبه، ۲۸ مرداد، از بازداشت محمدحسین ولایتی که او را «عکاس و تدوینگر» خود معرفی کرد، توسط گروه طالبان در افغانستان خبر داد.
بر اساس روایت تسنیم، محمدحسین ولایتی «در حالی که بهصورت قانونی و از طریق مرز هوایی و در سفری غیرکاری وارد افغانستان شده بود و مدت ۱۰ روز نیز در کابل حضور داشت، هنگام بازگشت و در فرودگاه کابل بدون هیچگونه توضیح مشخصی بازداشت شد.»
هشدار چندباره یک حقوقدان: تنها مقام قضایی حق احضار شهروندان را دارد
محسن برهانی، حقوقدان و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، بار دیگر به کسانی که در خطر بازداشت از طرف ماموران امنیتی جمهوری اسلامی هستند هشدار داد «بر اساس قانون آیین دادرسی» تنها مقام قضایی است که حق احضار شهروندان را دارد، و جز این هیچ فرد یا نهادی حق احضار را ندارد.
آقای برهانی که پیشتر هم در یک سال گذشته در این باره به معترضان هشدار داده، در کانال تلگرام خود نوشت: «تنها و تنها مقام قضایی است که حق احضار شهروندان را دارد، آن هم بعد از ابلاغ از طریق ثنا و نه حتی تماس تلفنی» و «حتی مقامات قضایی هم نمیتوانند افراد را تلفنی احضار کنند، چه برسد به نهادهای غیرقضایی و امنیتی.»
این پست محسن برهانی در زمانی منتشر شده است که کمتر از یک ماه مانده به سالگرد جانباختن مهسا (ژینا) امینی در حبس گشت ارشاد، بازداشت فعالان مدنی و سیاسی و حتی خانوادههای دادخواه که فردی را در جریان اعتراضات چند ماه گذشته از دست دادهاند، بار دیگر شروع شده و به نظر میرسد حکومت تلاش میکند پیشگیری کرده و جلو هر گونه تجمع دوباره در کشور را بگیرد.