کارشناس صداوسیما: حوادثی مثل مرگ مهسا امینی در بازداشتگاه طبیعی است، چرا باید عذرخواهی کرد؟
محمد صادق کوشکی، فعال اصولگرا و کارشناس برنامههای صداوسیما، گفت که عذرخواهی برخی مقامهای جمهوری اسلامی برای جان باختن مهسا امینی «کار غلطی» بود.
کوشکی گفت: «چرا باید عذرخواهی میکردند؟ [جان باختن مهسا امینی] عمدی که نبوده. واقعا یکی از دلایلی که ناخواسته به این آتش دمیده شده دو تا رئیس قوه آمدند دلجویی و عذرخواهی کردند.»
او جانباختن دستگیرشدگان در جریان بازداشت و بازجویی را اتفاقی «خیلی طبیعی» دانست.
ادعای این فعال حکومتی درباره «عذرخواهی مقامات» در حالی است که هیچ کدام از مقامهای جمهوری اسلامی برای جان باختن مهسا امینی یا کشته شدن صدها معترض در جریان اعتراضات سراسری اخیر عذرخواهی نکردهاند.
پیشتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در یک گفتوگوی تلویزیونی گفته بود که به نیروی انتظامی گفته عذرخواهی کند، اما با وجود این اظهارات قالیباف، تاکنون نیروی انتظامی عذرخواهی نکرده است.
ابراهیم رئیسی نیز درتماس تلفنی خود با خانواده امینی از آنان عذرخواهی نکرد و فقط وعده داد «ابعاد» ماجرای جان باختن مهسا امینی روشن شود؛ وعدهای که تاکنون عملی نشده است.
مهسا امینی نخستین فردی نیست که در بازداشتگاهها یا زندانهای جمهوری اسلامی جان میبازد.
ستار بهشتی وبلاگنویس منتقد و زهرا کاظمی عکاس ایرانی-کانادایی از جمله قربانیان بازجوییهای خشونتآمیز ماموران جمهوری اسلامی هستند.
کشف شش میلیون دلار پول نقد در یک هواپیمای خصوصی در زامبیا
مقامات کشور زامبیا در جنوب آفریقا روز چهارشنبه از کشف نزدیک به شش میلیون دلار پول نقد به علاوه مقادیر قابل توجهی «شمش طلا» در یک هواپیمای خصوصی از مبداء کشور مصر خبر دادند.
تعداد شمشهای کشفشده در این هواپیمای خصوصی ۶۰۲ قطعه به وزن نزدیک به ۱۳۰ کیلوگرم عنوان شده است.
به گفته مدیرکل کمیته مبارزه با مواد مخدر در زامبیا ده نفر در این ارتباط، از جمله شش تبعه مصر، یک اسپانیایی و یک هلندی، بازداشت شدهاند.
به نوشته وبسایت خبری میدلایست مونیتور، خبر کشف این مقدار پول نقد و شمش که گفته میشود تنها روکش طلا دارد و «تقلبی است» پس از آن منتشر میشود که مدتی است اخباری از خروج سرمایه و دارایی «به دست مقامات مصر» از این کشور از بیم سقوط اقتصادی مصر بهویژه در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
بازداشت هفت فعال حقوق زنان در استان گیلان
مأموران امنیتی جمهوری اسلامی روز چهارشنبه متین یزدانی، فروغ سمیعنیا، یاسمین حشدری، جلوه جواهری، زهرا دادرس، زهره دادرس و نگین رضایی را در شهرهای رشت، فومن و انزلی بازداشت کردند.
رادیوفردا مطلع شده که بازداشتها صبح روز چهارشنبه، ۲۵ مردادماه، در منزل شخصی بازداشتشدگان رخ داده است.
از نهاد بازداشتکننده و محل نگهداری این فعالان مدنی اطلاعی در دست نیست.
حقوق زنان پس از مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس گشت ارشاد در شهریورماه ۱۴۰۱ به مسئلهٔ بزرگ و پیچیدهٔ جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
در حالی که مبارزه مدنی زنان در کوچه و خیابان با حجاب اجباری بهرغم خواسته حکومت ادامه پیدا میکند، در آستانهٔ سالگرد کشته شدن مهسا امینی، فشار بر فعالان حقوق زن در ایران از راه احضار، بازداشت و احکام قضایی سنگین در حال افزایش است.
«بازداشت چندساعته» خانواده کومار درافتاده، معترض کشتهشده
وبسایت حقوق بشری ههنگاو روز چهارشنبه خبر داد که همزمان با سالروز تولد کومار دراُفتاده، نوجوان کشتهشده در اعتراضات اخیر، خانواده او توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی برای چند ساعت بازداشت شدهاند.
به نوشته ههنگاو، نیروهای امنیتی حسن درافتاده و هاجر برزنجی، والدین کومار درافتاده، و ماردین، ژکاف، میدیا و افسانه درافتاده، دیگر فرزندان این خانواده را برای چند ساعت بازداشت کردهاند.
این در حالی است که ژکاف و میدیا درافتاده، برادر و خواهر کومار، زیر ۱۸ سال هستند.
بر اساس این گزارش، نیروهای حکومتی اعضای این خانواده دادخواه را در ایست بازرسی ورودی پیرانشهر در حالی بازداشت کردەاند که «عازم روستای زیوکه بودند تا کنار مزار فرزندشان مراسم زادروزش را برگزار کنند».
به گفته ههنگاو، این خانواده دادخواه پس از ساعاتی بازداشت، آزاد شدند و هاجر برزنجی، مادر خانواده نیز به بیمارستان منتقل شده است.
در آستانه «سالگرد مهسا امینی و آغاز اعتراضات زن، زندگی، آزادی»، دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی با تشدید فشار بر خانوادههای معترضان کشته شده، ضمن احضار پدر دادخواه کومار درافتاده، او را از برگزاری هرگونه مراسمی «منع» کرده بودند.
کومار درافتاده، نوجوان ۱۶ ساله اهل پیرانشهر در جریان اعتراضات شامگاه یکشنبه ٨ آبانماه ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشته شد.
فیلم تازه مسعود کیمیایی بدون اکران سینمایی به نمایش خانگی میرود
در اتفاقی بیسابقه، آخرین فیلم مسعود کیمیایی بدون اکران عمومی در سینماها در قالب یک سریال در شبکه نمایش خانگی عرضه میشود.
رسانههای سینمایی داخل ایران روز چهارشنبه خبر دادند که «خائنکشی»، ساخته سینمایی جدید آقای کیمیایی، از هفته اول شهریور در پلتفرم نمایش خانگی نماوا به عنوان یک «مینیسریال» پخش میشود.
این فیلم تاریخی محصول سال ۱۴۰۰ است و تنها در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمده و با گذشت حدود دو سال از تولید فرصت نمایش در سینماها نداشته است.
این نخستین بار است که فیلمی از مسعود کیمیایی بدون اکران راهی شبکه نمایش خانگی میشود، هرچند فیلم «خط قرمز» ساخته او که محصول سال ۱۳۶۰ بود به دلیل مسئله حجاب اجباری هرگز فرصت نمایش عمومی به دست نیاورد.
اواخر فروردین امسال وزارت ارشاد اعلام کرده بود «خائنکشی» مجوز نمایش گرفته است. با این حال به نظر میرسد استقبال سرد از فیلمهای جدی در اکران امسال باعث شده تهیهکننده آخرین فیلم آقای کیمیایی چنین تصمیمی بگیرد.
وزیر ارشاد درباره احکام قضایی علیه هنرمندان: نمیتوانیم به قاضی بگوییم چه حکمی صادر کند
وزیر ارشاد دولت ابراهیم رئیسی درباره حکمهای دادگاه برای هنرمندان، آنها را به «تشخیص قاضی» مرتبط دانست و گفت: «نه من، که رئیس قوه قضاییه هم نمیتواند به قاضی بگوید چه حکمی صادر کند.»
محمدمهدی اسماعیلی روز چهارشنبه ۲۵ مرداد در عین حال اذعان کرد برخی از این حکمها باعث ایجاد «حاشیههایی» شده و ادعا کرد وزارت ارشاد درباره آنها پیگیری کرده است.
او صدور این حکمها را به «بیمهریهای برخی از چهرههای هنری» به «مردم و آرمانهای مردم» مرتبط دانست و مدعی شد وزارت ارشاد سعی کرده برای مجازات هنرمندان «تخفیف» بگیرد.
او همچنین در واکنش به پخش زیرزمینی فیلم «تفریق» ساخته مانی حقیقی در فضای مجازی گفت اختیار این فیلم در دست تهیهکننده بوده، نه وزارت ارشاد.
اسماعیلی درباره پخش برخی سریالهای شبکه نمایش خانگی با حضور بازیگران مخالف جمهوری اسلامی گفت: «مجموعههایی هم الان برخی بازیگرانشان در خارج از کشور تبدیل به اپوزیسیون ضدانقلاب شدهاند، اما کارهایشان در حال پخش است و منعی برای آنها نداریم.»
او بار دیگر حجاب اجباری را «خط قرمز» خود دانست و مدعی شد که «بارها» خواهش کرده هنرمندانی که دچار «تخطی» شدهاند، به عرصه کار بازگردند.
این در حالی است که اواخر خرداد فاش شد یکی از مقامهای سازمان سینمایی وزارت ارشاد در نامهای تهیهکنندگان سینما را تهدید کرده که در صورت همکاری با بازیگرانی که «کشف حجاب» کردهاند، برای گرفتن پروانه نمایش دچار مشکل خواهند شد.
الهه عسکری، عکاس، به دست «وزارت اطلاعات» بازداشت شد
الهه عسکری، عکاس و وبلاگنویس، که بهتازگی به ایران بازگشته بود، روز چهارشنبه «در خارج از اداره گذرنامه» بازداشت شد.
به نوشته برادر خانم عسکری، او روز چهارشنبه برای پس گرفتن مدارک و گوشی تلفن همراه خود که به هنگام بازگشت به کشور در فرودگاه ضبط شده بود به اداره گذرنامه رفته بود.
طبق اطلاعاتی که در شبکههای اجتماعی از جمله توییتر منتشر شده، او پس از تفتیش محل سکونتش به دست ماموران وزارت اطلاعات «به زندان اوین» منتقل شده است.
پیام جدید نازیلا معروفیان، روزنامهنگار، دو روز پس از «بازداشت مجدد»
نازیلا معروفیان، روزنامهنگار، روز چهارشنبه در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس [توییتر] عکسی دیگر از خود بدون حجاب اجباری منتشر کرد.
این پیام جدید دو روز پس از آن منتشر شده است که رجانیوز روز دوشنبه، ۲۳ مرداد، از بازداشت دوباره خانم معروفیان تنها یک روز پس از آزادی وی خبر داده بود.
نازیلا معروفیان صبح یکشنبه، ۲۲ مرداد، با تامین وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی از زندان آزاد شد و در بدو آزادی تصویری از خود بدون حجاب اجباری منتشر کرد.
پس از آن بود که رجانیوز در خبر کوتاهی خانم معروفیان را به «هنجارشکنی آشکار» متهم کرد و نوشت که او بار دیگر با «حکم قضایی» بازداشت شده است.
این روزنامهنگارِ اهل سقز در پیام جدید خود نوشته است که از عکسی که موقع آزادی گذاشته است پشیمان نیست.
بازداشت یک روانشناس و مترجم بهایی در بابل
رسانههای حقوق بشری از بازداشت نیوشا بدیعی ثابت، روانشناس و مترجم بهایی، در شهر بابل در استان مازندران خبر میدهند.
خبرگزاری حقوق بشری هرانا گزارش داد که این شهروند بهایی ساکن تهران، شامگاه سهشنبه، ۲۴ مردادماه، در سفر خود به شهر بابل توسط نهادهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.
بر اساس این گزارش یک پرونده قضایی در شعبه دوم دادیاری دادسرای عمومی و انقلاب بابل برای خانم بدیعی ثابت تشکیل شده است.
این شهروند بهايی پیشتر نیز تجربه بازداشت و محکومیت قضایی را داشته است.
همزمان با تشدید فشارهای حکومتی بر اقشار مختلف مردم و گروههای سیاسی و اجتماعی پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، موجی از احضار و بازداشت بهاییها در ایران در ماههای گذشته به راه افتاده است.
جمهوری اسلامی آیین بهائیت را بهرسمیت نمیشناسد و پس از استقرار در ایران از سال ۱۳۵۷ فشارها و محرومیتهای بسیاری را بر پیروان این آیین تحمیل کرده است.
اظهار بیاطلاعی وزیر آموزش و پرورش از تعیین مجازات برای دانشآموزان در لایحه «عفاف و حجاب»
وزیر آموزش و پرورش ایران در واکنش به پیشبینی معرفی دانشآموزان مخالف حجاب اجباری به نیروی انتظامی در لایحه «عفاف و حجاب» مدعی شد چنین چیزی در لایحه تهیهشده توسط دولت و مجلس وجود ندارد.
رضامراد صحرایی در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت: «موضوع برخورد با دانشآموزان نه در لایحه دولت و نه طبق اطلاعی که از مجلس دارم در آن لایحه نبوده است.»
این در حالی است که در تبصره ۵ ماده ۴۶ لایحه تغییر یافته در کمیسیون قضایی مجلس تاکید شده که اگر «محصلین» و همچنین «دانشجویان» در مراکز آموزشی به اشکال مختلف حجاب اجباری را رعایت نکنند، در نوبت چهارم «به فراجا جهت اعمال مقررات این قانون معرفی میگردند».
حداقل دو نماینده مجلس نیز درباره این تبصره در لایحه تهیهشده در کمیسیون قضایی هشدار دادهاند.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، صحرایی درباره واکنش احتمالی وزارت آموزش و پرورش به تصویب چنین چیزی در مجلس گفت: «در آن صورت بررسی میکنیم و پیگیری میکنیم. واکنش ما متناسب با اطلاعات ما خواهد بود. وقتی اطلاع ندارم، چه واکنشی نشان دهم؟»