امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، پنجشنبه شب ۱۸ آبان، وارد ریاض شد تا درباره افزایش تنش بین عربستان سعودی و ایران و نیز یمن و لبنان گفتوگو کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، قرار است آقای مکرون در این سفر با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، دیدار و گفتوگو کند.
رئیسجمهوری فرانسه در زمان اقامت خود در امارات متحده عربی، در یک کنفرانس مطبوعاتی در دوبی، فعالیت ایران در منطقه را بسیار نگرانکننده خوانده و گفته بود: «احتمال تحریم علیه برنامه موشکی ایران وجود دارد».
او افزوده بود: باید با ایران در مورد برنامه موشکی مذاکره کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای مکرون ضمن تاکید بر نقش پاریس برای تامین صلح گفته بود این مهم است که با تمامی طرفین گفتوگو کنیم.
یمن و لبنان نیز محورهای گفتوگوی رهبر فرانسه و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستانسعودی، خواهند بود.
امانوئل مکرون در مورد موشک حوثیها که روز شنبه ریاض را هدف داده بود، گفت «به وضوح این موشک ایرانی بود.»
نیروهای عربستانسعودی موفق شدند که این موشک را در آسمان منهدم کنند.
در این میان، مقامهای ایرانی و گروه حوثیها می گویند که این موشک، ساخت ایران نبوده و نیروهای این گروه تکنولوژی ساخت این موشک را در اختیار دارند.
پیش از این، نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، تهران را متهم کرده بود که موشکی را که شورشیان حوثی در ماه ژوئیه به عربستان سعودی شلیک کردهاند در اختیار این گروه قرار داده است.
ایران چنین اتهامی را رد کرده و گفته است که این موشک متعلق به خود شورشیان حوثی بوده است.
فرانسه در واکنش به سخنان مقامات آمریکا مبنی بر نقش ایران در حمله موشکی به عربستان سعودی و نقض تحریمهای سازمان ملل متحد، اعلام کرد که این اتهامات را جدی میگیرد و از حکومت ایران خواست به تمامی تعهدات بینالمللی خود عمل کند.
یک روز پس از تکذیبیه ایران، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، که مقام وزارت دفاع را نیز دارد با پافشاری بر موضع کشورش، ایران را به «تهاجم نظامی مستقیم» به واسطه شورشیهای حوثی یمن متهم کرد.
دفتر سیاسی حوثیها در یمن روز ۱۶ آبان با انتشار بیانیهای اعلام کرد «تمامی فرودگاهها، بندرها، گذرگاههای مرزی و مناطق حائز اهمیت عربستان سعودی و امارات متحده عربی هدف مستقیم سلاحهای ما خواهند بود».
پیشتر روزنامه کیهان روز ۱۴ آبان که تحت نظر نماینده رهبر جمهوری اسلامی اداره میشود، هشدار داده بود که «هدف بعدی دوبی» است. آنچه خود با اعتراض هیئت نظارت بر مطبوعات و شماری از رسانههای داخل ایران روبهرو شدهاست.
آقای مکرون همچنین در گفتوگویی با مجله تایم که روز پنجشنبه منتشر شد بار دیگر از برجام دفاع کرد و گفت: «اگر شما میخواهید هر گونه رابطه با ایران در مورد فعالیت هستهای را متوقف کنید، شما کره شمالی جدیدی به وجود خواهید آورد. اگر توافق سال ۲۰۱۵ را متوقف کنید چه گزینه دیگری دارید؟ راه انداختن جنگ؟ حمله به ایران؟ من واقعا فکر می کنم چنین امری در منطقه دیوانگی باشد.»
مکرون: «اگر شما میخواهید هر گونه رابطه با ایران در مورد فعالیت هستهای را متوقف کنید، شما کره شمالی جدیدی به وجود خواهید آورد. اگر توافق سال ۲۰۱۵ را متوقف کنید چه گزینه دیگری دارید؟ راه انداختن جنگ؟ حمله به ایران؟ من واقعا فکر می کنم چنین امری در منطقه دیوانگی باشد.»
امانوئل مکرون روز چهارشنبه در گفتوگو با روزنامه الاتحاد گفته بود باید در مورد فعالیت های ایران در منطقه و برنامه موشک بالستیک موضع محکمی گرفت ولی گزینه ای برای برجام وجود ندارد و نباید اشتباه در مورد کره شمالی تکرار شود.
وی افزود فشار آمریکا بر ایران برای مذاکره مجدد برجام می تواند تهران را به سوی ساخت سلاح هسته ای سوق دهد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز ۲۲ مهرماه اعلام کرد که دولت وی نمی تواند پایبندی ایران به توافق اتمی با قدرتهای جهانی را تأیید کند و تصمیم گیری در این زمینه را به کنگره آمریکا واگذار کرد.
آقای ترامپ معتقد است که ادامه فعالیتهای موشکی ایران و سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی «با روح توافق هستهای» مغایرت دارد.
وی همچنین نسبت «بند غروب» در توافق هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده بود. «بند غروب» درباره برچیده شدن محدودیتها پس از دوره زمانی توافق هسته ای با ایران است و در نتیجه به این نگرانی دامن زدهاند که «ایران میتواند حتی پیش از پایان توافق به توانایی ساخت جنگافزار اتمی دست یابد».
در همین زمینه، گفته می شود که دولت آمریکا و کنگره این کشور به دنبال حذف این «بند غروب» هستند که باعث برچیده شدن نظارت و محدودیت های بر برنامه هسته ای ایران می شود.
امانوئل مکرون روز چهارشنبه موزه «لوور ابوظبی» را افتتاح کرد و آن را پلی میان تمدنها و ادیان خواند.»