یک شرکت مالزیایی اعلام کرد مجوز شرعی برای کار با ارز دیجیتالی با پشتوانه طلا را دریافت کرده و میتواند ارز دیجیتالی اسلامی به بازار عرضه کند. دولت ونزوئلا هم اعلام کرد ارز دیجیتالی با پشتوانه نفتی را به طور رسمی اجرا میکند.
شرکت مالزیایی «هلو گولد» روز چهارشنبه دوم اسفند اعلام کرد مجوز شرعی برای تولید این ارز دیجیتالی را دریافت کرده و در سال جاری میلادی، این ارز دیجیتالی اسلامی را در تایلند عرضه خواهد کرد.
این ارز دیجیتالی که نام آن «گولد اکس» معرفی شده، سال گذشته به مشتریان احتمالی معرفی شد. مشاوران مالی اسلامی شرکت مالزیایی امانی، مجوز شرعی برای این ارز دیجیتالی را صادر کردهاند.
تفاوت گولد اکس با دیگر ارزهای دیجیتالی این است که در ازای هر واحد پولی، پشتوانه طلای معادل آن در صندوقی در سنگاپور قرار میگیرد و هرگونه مبادله مالی باید بر اساس یک جدول زمانی مشخص باشد.
این گزارش حاکی است با این شرایط، گولد اکس هم میتواند منابع مالی را تایید کند و هم شفافیت در انتقال را تضمین کند که هر دو از شروط قراردادهای تجاری اسلامی است.
این کار همچنین نشانه حرکت شرکتهای ارز دیجیتالی برای نزدیک شدن به بازار خاورمیانه و آسیای جنوب شرقی و وارد کردن آنها به این بازار است.
شرکت هلو گولد گفته پس از مالزی و ماه آینده در تایلند، بازار ارز دیجیتالی خود را در سال جاری میلادی در یک کشور سوم هم اجرا خواهد کرد.
ونزوئلا و ارز دیجیتالی دولتی «پترو»
ونزوئلا روز سهشنبه و در حرکتی غیرمتعارف اعلام کرد برای بهبود اوضاع اقتصادی، شروع به مبادلات با ارز دیجیتالی خواهد کرد که پشتوانه آن نفت خام است.
ونزوئلا به عنوان نخستین دولت عرضه ارز دیجیتالی با حمایت دولت گفته که ۳۸.۴ میلیون واحد پولی «پترو» آماده شده و برای پیش فروش قابل دسترسی است.
این گزارش حاکی است پیش فروش این ارز دیجیتالی با پشتوانه نفتی قرار است در تاریخ ۱۹ ماه مارس – یک ماه دیگر – برگزار شود.
نیکولاس مادورو، رییسجمهوری ونزوئلا، همچنین گفته که واحد پولی پترو، باعث «کمک به استقلال ونزوئلا از چنگال قدرتهای خارجی میشود که تلاش دارند خانوادههای ونزوئلایی را خفه کنند تا به نفت آنها دست پیدا کنند».
قرار است یکصد میلیون پترو با ارزش هر واحد ۶۰ دلار – بر اساس قیمت نفت ونزوئلا در ماه ژانویه سال جاری میلادی – به فروش گذاشته شود.
یک کارشناس اقتصادی به خبرگزاری فرانسه گفته است: در زمان «پیشفروش»، قیمت ارز دیجیتالی به طور خصوصی مورد توافق قرار میگیرد. ولی پس از آن و در ۲۰ مارس و با عرضه ۴۴ میلیون پترو، بازار و قدرت رقابت است که در تعیین ارزش آن نقش خواهد داشت.
دولت ونزوئلا در همین حال ۱۷.۶ میلیون پترو را در ذخیره ارزی خود نگه میدارد. این کشور در حالی که بزرگترین منابع شناخته شده نفتی جهان را در اختیار دارد، با بحران اقتصادی و سیاسی شدیدی روبرو است.
نیکولاس مادورو چند ماه پیش گفته بود ونزوئلا که با تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا روبرو است، به سمت عرضه ارز دیجیتالی میرود. او ابراز امیدواری کرده که واحد ارز دیجیتالی پترو، راههای جدیدی برای تامین بودجه و برای فرار از تحریمهای آمریکا باز کند.
کارشناسان اقتصادی نسبت به موفقیت واحد ارز دیجیتالی ونزوئلا ابراز تردید کردهاند چرا که این کشور با نابسامانیهای اقتصادی عمیقی روبرو است که اطمینان به واحد پولی جدید را زیر سوال میبرد.
گروه مشاوره مالی «یورایژیا» پیشبینی کرده که هرچند ونزوئلا میتواند در پیشنهاد اولیه نزدیک به دو میلیارد دلار برای پترو دریافت کند، ولی بعید به نظر میرسد این واحد ارز دیجیتالی بتواند در طولانی مدت در بازارهای جهانی اعتباری داشته باشد.
ونزوئلا در سایه سقوط ارزش نفت خام و کاهش تولید، با بحران جدی اقتصادی روبرو است. ۹۶ درصد صادرات ونزوئلا را نفت خام تشکیل میدهد. دولت ونزوئلا برای پرداخت بدهیهای خارجی که به گفته برخی کارشناسان نزدیک به ۱۵۰ میلیارد دلار است هم با چالش روبرو است.