گزارش های حاکی است که ترزا می، نخست وزیر بریتانیا و دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا روز جمعه ۲۲ اردیبهشت در تماسی تلفنی توافق کردند در خصوص تاثير تحريم های آمريکا بر شرکت هایی که با ایران رابطه تجاری دارند، مذاکره کنند.
به دنبال تصمیم دونالد ترامپ برای خروج آمریکا از توافق اتمی با ایران، برجام، مقام های آمریکایی به شرکتهای اروپایی هشدار داده اند که حداکثر شش ماه فرصت دارند تا به معاملات و قراردادهای خود با تهران خاتمه دهند.
هشدار آمریکا درباره بازگرداندن تحریم های اقتصادی علیه ایران، باعث نگرانی مقام های سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان که همچنان به برجام متعهد هستند، شده است.
به گزارش رویترز، سخنگوی نخست وزیر بریتانیا گفته است: خانم می در این گفت و گو مساله تاثیر بالقوه تحریم های آمریکا بر شرکت هایی که در ایران فعالیت تجاری دارند را مطرح کرد.
این سخنگو اضافه کرده است: دونالد ترامپ و ترزا می در خصوص مذاکره بین هیات های دو کشور توافق داشتند.
سخنگوی تراز می تاکید کرده است: نخست وزیر بریتانیا در این گفتوگو تاکید کرد که بریتانیا و شرکای اروپایی به توافق هستهای با ایران برجام ، «قویا متعهد» خواهند ماند تا از دستیابی ایران به سلاح هسته ای جلوگیری کنند و مطمئن شوند برنامه هسته ای ایران صلح آمیز خواهد بود.
بازگرداندن تحریم های آمریکا باعث نگرانی شماری از شرکت های طرف معامله با ایران شده است و در تازه ترین تحول در این زمینه، دو شرکت بزرگ حمل و نقل دریایی، مرسک لاین و ام اس سی، در قراردادهای خود با ایران تجدید نظر میکنند.
در همین زمینه روز چهارشنبه یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا در خصوص روابط و همکاریهای اقتصادی میان اروپا و ایران گفت، دولت ایالات متحده «همپیمانان اروپایی خود را به کاهش سرمایهگذاریها در ایران تشویق میکند».
به دنبال خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران، سه کشور اروپایی حاضر در این توافق تلاش های خود را برای حفظ این توافق افزایش داده اند.
قرار است وزیر امور خارجه ایران نیز به بروکسل سفر کند و روز سه شنبه با وزیران امور خارجه فرانسه، بریتانیا و آلمان در خصوص برجام مذاکره کند.
در همین زمینه، معاون وزیر خارجه ایران روز گذشته گفته بود، «در صورت ارائه تضمینهای قطعی»، حفظ برجام بدون آمریکا ممکن خواهد بود.
این در حالی است که دونالد ترامپ نیز روز گذشته با اشاره به این که قوی ترین، شدیدترین و دقیقترین تحریمها علیه ایران اعمال خواهد شد، ابراز امیدواری کرده است که ایالات متحده به توافق جدید و «عادلانهای» با ایران دست یابد.
مقام های ایران پیشتر هرگونه مذاکره دوباره درباره برجام را رد کرده اند.
حمایت از حق دفاع اسرائیل
به گزارش رویترز، دونالد ترامپ و ترزا می در این تماسی تلفنی با محکوم کردن «حملات راکتی ایران» علیه نیروهای اسرائیلی در بلندی های جولان، از «حق دفاع اسرائیل» حمایت کردهاند.
سخنگوی نخست وزیر بریتانیا گفته است: آنها در خصوص حفظ آرامش از سوی طرف های درگیر توافق داشتند و بر ضرورت مقابله با اقدامات بی ثبات کننده ایران در منطقه تاکید کردند.
اسرائیل روز پنجشنبه نیروی قدس سپاه پاسداران را متهم کرد که از خاک سوریه دستکم ۲۰ راکت به سمت منطقه بلندی های جولان تحت کنترل اسرائیل شلیک کرده است. اسرائیل می گوید، در واکنش به این اقدام مواضع نیروهای سپاه پاسداران ایران در سوریه را هدف قرار داده است.