کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد ضمن محکوم کردن اعدام دو مجرم خردسال در ایران به فاصله چهار روز، نسبت به اجرای حکم دیگر محکومان به اعدام به دلیل شرکت آنان در اعتراضهای اخیر در زندانهای ایران ابراز نگرانی کرد.
میشل باشله روز چهارشنبه سوم اردیبهشت همچنین از مقامات جمهوری اسلامی خواست که درباره مرگ دانیال زینالعابدینی بر اثر «شکنجه» در زندان تحقیق کرده و عاملان کشته شدن او را مجازات کنند.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد با صدور بیانیهای اعدام شایان سعیدپور و مجید اسماعیلزاده که در زمان ارتکاب قتل زیر ۱۸ سال سن داشتند را محکوم کرد.
او در بیانیه خود تاکید کرد که اعدام شایان سعیدپور و مجید اسماعیلزاده، پس از اعتراضهای زندانیان در تعدادی از زندانهای ایران، «نگرانیها در مورد احتمال تسریع اعدام سایر محکومان به مجازات مرگ به دلیل شرکت در این اعتراضها را افزایش میدهد».
برخی از زندانهای ایران در هفتههای اخیر شاهد اعتراض زندانیان به ندادن مرخصی و شرایط زندان بودند که در پارهای موارد به شورش منجر شد.
شایان سعیدپور از جمله ۸۰ زندانی بود که روز هفتم فروردین از زندان سقز فرار کرده بود. او ۱۵ فروردین بار دیگر دستگیر و دوم اردیبهشت در زندان مرکزی شهر سقز اعدام شد.
خانم باشله میگوید سعیدپور در محاکمهای که «نقايص عمیقی» داشته و در حالی که زیر ۱۸ سال بوده است به اتهام ارتکاب قتل به اعدام محکوم شده بود.
روز ۳۰ فروردین نیز گزارش شد که مجید اسماعیلزاده در زندان اردبیل اعدام شده است. او نیز زمانی که زیر ۱۸ سال بود، به جرم قتل به اعدام محکوم شده بود.
کمیسر حقوق بشر سازمان ملل در بیانیه خود اعلام کرد که با وجود تماسهای مکرر دفترش با نهادهای مسئول در ایران، محکوم کردن مجرمان خردسال به اعدام و اجرای حکم آنان همچنان ادامه دارد.
او این رفتار حکومت جمهوری اسلامی را سرزنش کرد و بار دیگر از ایران خواست که به تعهداتش در قبال موازین بینالمللی حقوق بشر عمل کند و اعدام تمامی مجرمان خردسال را بلادرنگ متوقف کرده و تمامی احکام اعدام در این موارد را لغو کند.
ایران یکی از چهار نقطه جهان است که مجرمان صغیر (کسانی که در سن پایینتر از ۱۸سال مرتکب جرم شدهاند) را اعدام میکند. احکام اعدام مجرمان صغیر در عربستان، مناطق تحت کنترل حوثیهای یمن و نوار غزه نیز اجرا میشود.
ایران در حالی اقدام به اعدام افراد مجرم زیر ۱۸ سال میکند که پیماننامه حقوق کودک را امضا کرده است. بر اساس این پیماننامه بینالمللی، اعمال مجازات اعدام برای کودکان ممنوع است.
ميشل باشله در این بیانیه همچنین اعلام کرد که کشتن دانیال زینالعابدینی در زندان و با «ضربوشتم براساس قوانین بینالمللی حقوق بشر مصداق نقض فاحش حق زندگی است».
او از مقامات جمهوری اسلامی خواست تا هر چه سریعتر در مورد مرگ دانیال زینالعابدینی تحقیق کرده و مسئولان این قتل را مجازات کنند.
پیش از این نهادهای مدافع حقوق بشر خبر داده بودند که دانیال زینالعابدینی، جوان محکوم به اعدام در زندان مهاباد، بر اثر ضربوشتم توسط مأموران زندان به قتل رسیده است.
زینالعابدینی و چند زندانی دیگر به اتهام نقش داشتن در شورش زندانیان زندان مهاباد در روز ۱۰ فروردین توسط ماموران این زندان ضربوشتم شده و به زندان میاندوآب منتقل شده بود.
بر اساس گزارش نهادهای مدافع حقوق بشر او در زندان میاندوآب نیز توسط ماموران ضرب و شتم شد و جان باخت.
دانیال زینالعابدینی در ۱۷ سالگی یک نوجوان را به قتل رسانده و به اعدام محکوم شده بود.