فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه با تأکید بر اهمیت «حیاتی» حفظ توافق هستهای ایران گفت که این اتحادیه در همکاری با ایالات متحده، تلاش میکند تمام طرفهای به طور کامل به اجرای همهجانبه برجام متعهد باشند.
در اظهاراتی پیش از نشست شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ، خانم موگرینی تأکید کرد که انتظار دارد کشورهای عضو بر تعهد قوی و بدون خدشه این اتحادیه بر اجرای کامل برجام تأکید کنند.
خانم موگرینی افزود: دستاوردهای آخرین نشست کمیسیون مشترک ناظر بر اجرای برجام «مثبت» بوده و علاوه بر آژانس بینالمللی انرژی اتمی که ۱۰ بار پایبندی ایران را به تعهداتش تأیید کرده، همه طرفها با پایبندی کامل ایران به تعهداتش در این زمینه موافقند.
او اضافه کرد که کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا همواره به روشنی بیان کردهاند که بر جا نگاه داشتن برجام، حیاتی است و این موضوع از منافع راهبردی اتحادیه اروپاست که ما به آن پایبند میمانیم.
خانم موگرینی همچنین گفت که حفظ اعتبار آژانس انرژی اتمی، به ویژه در شرایطی که احتمالاً برای مذاکره با کره شمالی آماده میشویم، حیاتی است و بنابر این، کارهای در دست انجام است و معتقدیم ضروری است در این زمینه متحد باشیم.
نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا، روز دوشنبه ۲۷ فروردین در لوکزامبورگ در حال برگزاری است و انتظار میرود وزیران اروپایی در مورد تحریمهای پیشنهادی بریتانیا، فرانسه و آلمان علیه ایران بار دیگر رایزنی کنند.
بر اساس گزارشها تحریمهای پیشنهادی این سه قدرت جهانی دخیل در توافق هستهای، بر برنامه موشکی ایران و نیز نقش جمهوری اسلامی در جنگ سوریه تمرکز دارد، و بریتانیا، فرانسه و آلمان امیدوارند که وضع چنین تحریمهایی ایالات متحده را ترغیب کند که از توافق هستهای خارج نشود.
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، که از آغاز از منتقدان جدی توافق هستهای ایران است، سه ماه پیش در زمان اعلام دورهای رفع برخی از تحریمهای ایران در چارچوب برجام تأکید کرده که اگر کنگره آمریکا و متحدان اروپایی این کشور موفق به اصلاح معایب و نواقص فاجعهبار برجام نشوند، او دیگر رفه تحریمهای ایران را تمدید نخواهد کرد و حتی از این توافق خارج خواهد شد.
اما پس از هفتهها رایزنی میان مقامهای آمریکایی و اروپایی، رویترز در آخرین روزهای اسفند سال گذشته از پیشنهادی برای تحریمهای جدید اروپا علیه ایران خبر داد «با این هدف که به دونالد ترامپ نشان دهد که راههای دیگری برای مقابله با قدرتنمایی ایران در خارج از مرزهایش وجود دارد».
تحریمهای پیشنهادی البته در گام نخست با مخالفت برخی از اعضای اتحادیه اروپا روبهرو شد که معتقدند حتی با وضع چنین تحریمهایی تضمینی وجود ندارد که آمریکا از توافق هستهای خارج نشود.
اما در شرایطی که رایزنی بیشتر در این باره در دستور کار وزیران خارجه اروپایی است، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که ما هم اکنون تحریمهایی غیرهستهای علیه ایران داریم و گرچه نمیخواهد در مورد تصمیم وزیران خارجه اروپایی در این ارتباط پیش داوری کند، اما انتظار نمیرود آنها در نشست خود تحریمهایی تازه علیه ایران وضع کنند.
او اضافه کرد گفت که مشخصاً سه کشور اروپایی دخیل در توافق هستهای یعنی بریتانیا، فرانسه و آلمان، تلاشهای خود در این زمینه به ویژه با آمریکاییها را با دیگر وزیران خارجه در میان میگذارند، و خود او نیز در مورد همکاریها با دیگر کشورهای کلیدی در این توافق و نیز کار مداوم با ایران برای اجرای کامل برجام گزارش خواهد داد.
رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، همچنین در حساب توئیتر خود از گفتوگوی روز دوشنبهاش با وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان در موضوع برجام، پیش از نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا خبر داد؛ نشستی که در آن بر حمایت کامل اروپا از برجام تأکید شده است.
ضربالاجل پیشنهادی دونالد ترامپ برای اصلاح برجام، کمتر از یک ماه دیگر در ۲۲ اردیبهشت به پایان میرسد و رئیس جمهور آمریکا انتظار دارد تا آن زمان چهار نقص عمده برجام بر طرف شود؛ اینکه برخی محدودیتهای برجام موقتی است، اینکه برجام به برنامه موشکی ایران نمیپردازد، اینکه بازرسان آژانس از همه سایتهای ایران بازرسی نمیکنند، و در نهایت اینکه برجام تضمینی برای دور ماندن همیشگی ایران از سلاح اتمی نیست.