لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۰۶

احتمال افزایش ۱.۵ درجه‌ای دمای کره زمین طی «پنج سال آینده» ۶۶ درصد شده است


در گزارش جدید سازمان جهانی هواشناسی پیش­‌بینی شده که به احتمال ۹۸ درصد یکی از سال‌ها در پنج سال آینده گرم‌ترین سال ثبت­‌شده در تاریخ خواهد بود
در گزارش جدید سازمان جهانی هواشناسی پیش­‌بینی شده که به احتمال ۹۸ درصد یکی از سال‌ها در پنج سال آینده گرم‌ترین سال ثبت­‌شده در تاریخ خواهد بود

سازمان جهانی هواشناسی روز چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت در گزارشی اعلام کرد که احتمال افزایش ۱.۵ درجه‌ای دمای زمین بالاتر رفته است.

آدام اسکایف، مسئول بخش پیش‌بینی بلند­مدت اداره هواشناسی بریتانیا که در تنظیم این گزارش مشارکت داشته است، می‌گوید: «ارزیابی ما این است که احتمال گرمایش دمای زمین در حد ۱.۵ درجه سانتی­گراد تا سال ۲۰۲۷ حدود ۶۶ درصد است. بنابراین برای اولین بار در تاریخ احتمال وقوع آن بیشتر از عدم وقوع آن است».

در گزارش پارسال سازمان جهانی هواشناسی این احتمال ۵۰ به ۵۰ بود.

با این حال این اظهارات به این معنی نیست که دمای زمین حتما از حد­نصابی که در معاهده اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵ تعیین شده است، عبور خواهد کرد.

احتمال رسیدن دمای کره زمین به بالاتر از حد­نصاب تعیین شده در معاهده اقلیمی پاریس، در یک دهه اخیر افزایش یافته است. به عنوان نمونه این احتمال در فاصله سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ حدود ۱۰ درصد تخمین زده می‌شد.

این گزارش یکی از دلایل افزایش احتمال گرمایش زمین را پدیده جوی «ال‌نینو» عنوان کرده است که پیش‌بینی می‌شود در ماه‌های آینده شکل بگیرد.

براثر این پدیده طبیعی، آب‌های منطقه حاره اقیانوس آرام گرمتر شده و باعث گرمایش هوای این منطقه و در نتیجه افزایش دمای جو زمین می‌شود.

پتری تالاس، دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی، در بیانیه‌ای در این زمینه گفت: «پدیده جوی ال‌نینو در کنار تغییرات اقلیمی که محصول فعالیت‌های بشر است، دمای زمین را به حد بی­‌سابقه‌ای افزایش خواهد داد».

برخلاف هیئت بین دولتی تغییرات اقلیمی سازمان ملل که پیش‌بینی‌­های خود را بر مبنای میزان انتشار گازهای آلاینده در جو زمین تنظیم می‌کند، سازمان جهانی هواشناسی مطالعات خود را براساس پیش‌بینی‌­های بلندمدت از تغییر آب‌وهوا ارائه می‌کند.

در گزارش جدید این سازمان پیش­‌بینی شده که به احتمال ۹۸ درصد یکی از سال‌ها در پنج سال آینده گرم‌ترین سال ثبت­‌شده در تاریخ خواهد بود.

گرم‌ترین سالی که تاکنون ثبت شده، سال ۲۰۱۶ بوده که به‌طور متوسط دمای کره زمین در آن ۱.۳ درجه سانتی‌گراد افزایش یافت.

وقوع امواج گرم و مرگبار در بخشی از آسیا

گزارش علمی دیگری که روز چهارشنبه منتشر شد می‌گوید تحت تاثیر تغییرات اقلیمی در ماه میلادی گذشته، احتمال وقوع امواج هوای گرم و مرگبار در بخشی از آسیا به خصوص بنگلادش، هند، لائوس و تایلند حداقل ۳۰ برابر افزایش یافته است.

دمای برخی از مناطق هند در اوایل اردیبهشت به بالای ۴۴ درجه رسید و فقط در منطقه بمبئی حداقل ۱۱ تن ظرف یک روز جان خود را از دست دادند. همزمان دمای هوا در داکا، پایتخت بنگلادش، به بالاترین رکورد طی ۶۰ سال گذشته رسید.

این گزارش که توسط یک گروه بین‌المللی از دانشمندان با نام «پیامدهای آب‌وهوای جهان» تهیه شده است، دو شاخص متوسط «دمای حداکثر» و «حداکثر گرما» را بررسی کرده است که در شاخص دوم رطوبت موجود در هوا نیز در نظر گرفته ­می‌شود.

این گروه علمی در بیانیه‌ای گفت: «پژوهش­‌ها نشان می­‌دهد که در این مناطق بر اثر تغییرات اقلیمی، احتمال وزش امواج هوای گرم و مرطوب حداقل ۳۰ درصد و دمای منطقه نیز حداقل دو درجه افزایش یافته است».

براساس این پژوهش، وزش امواج گرم و مرطوب در هند و بنگلادش که در گذشته ممکن بود یک‌بار در هر قرن روی دهد، اکنون ممکن است هر چند سال یک‌بار اتفاق بیافتد.

در دهه‌های گذشته دانشمندان با اکراه پدیده­‌های جوی مشخص و منطقه­‌ای را با تغییرات اقلیمی مرتبط می‌دانستند ولی در سال‌های اخیر مبحث جدیدی از پژوهش­‌های اقلیمی تحت عنوان «علوم تخصصی» شکل گرفته است که رسالت آن بررسی ارتباط تغییرات اقلیمی کره زمین با پدیده­‌های جوی مشخص و منطقه­‌ای است.

با استفاده از گزارش‌های سازمان جهانی هواشناسی و رادیو فردا/پ.م/ک.ر
XS
SM
MD
LG