لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۱۷

کشورهای اسلامی سخنان مقامات حزب حاکم هند در مورد پیامبر اسلام را محکوم کردند


تظاهرات طرفداران حزب جماعت اسلامی پاکستان علیه اظهارنظرهای دو مقام حزب حاکم هند در مورد پیامبر اسلام
تظاهرات طرفداران حزب جماعت اسلامی پاکستان علیه اظهارنظرهای دو مقام حزب حاکم هند در مورد پیامبر اسلام

اظهارنظرهای دو مقام حزب حاکم هند در مورد پیامبر اسلام که کشورهای اسلامی آن را «توهین‌آمیز» دانسته‌اند با واکنش شدید آن‌ها روبرو شده است و در صورت «عدم پاسخگویی مناسب» دولت هند می‌تواند به یک بحران دیپلماتیک در روابط دهلی‌نو با کشورهای اسلامی بدل شود.

تا روز دوشنبه ۱۶ خرداد حداقل پنج کشور عربی با تسلیم شکایت رسمی به دولت هند این سخنان را محکوم کردند.

ایران نیز روز یکشنبه با احضار سفیر هند در تهران اعتراض خود را در این زمینه اعلام کرد. کشورهای قطر، کویت و پاکستان نیز با صدور بیانیه‌های اعتراضی و احضار سفرای هند در پایتخت‌های خود این سخنان را محکوم کرده و عربستان سعودی و افغانستان روز دوشنبه با صدور بیانیه‌های رسمی از دولت هند خواستند این سخنان را محکوم کرده و از مسلمانان عذرخواهی کند.

گروه کثیری از مسلمانان کشورهای مختلف نیز در شبکه‌های اجتماعی خشم و انزجار خود را ابراز کرده و برخی خواستار تحریم کالاهای هندی شده‌اند.

در داخل هند نیز طی روزهای گذشته گروهی از مسلمانان با برپایی اجتماعات متعدد به حزب حاکم بهاراتیا جاناتا و سیاست‌هایی که از نظر مسلمانان «اسلام‌ستیزانه» تلقی می‌شود اعتراض کردند.

از سال ۲۰۱۴ که حزب هندو و ملی‌گرای بهاراتیا جاناتا به رهبری نارندرا مودی به قدرت رسید حملات لفظی و فیزیکی به مسلمانان هند افزایش یافته و دولت آقای مودی در این زمینه سکوت کرده است.

سازمان‌های مدافع حقوق بشر از جمله عفو بین‌الملل و دیده‌بان حقوق بشر هشدار داده‌اند که «حملات اسلام‌ستیزانه» ممکن است افزایش یابد.

این سازمان‌ها دولت آقای مودی را به انفعال و حتی در مواردی تشویق اظهارنظرها علیه مسلمانان هند متهم کرده‌اند. حدود ۱۴ درصد از جمعیت ۱.۴ میلیاردی هند را مسلمانان تشکیل می‌دهند که بزرگترین اقلیت مذهبی کشور است.

جدیدترین موارد از اظهارنظرهای جنجالی علیه مسلمانان از سوی دو مقام ارشد حزب حاکم ایراد شده است. نوپور شارما، سخنگوی رسمی حزب بهاراتیا جاناتا، هفته گذشته در یک برنامه تلویزیونی در مورد پیامبر اسلام و هسمرش عایشه سخنانی بر زبان آورد که از نظر مسلمانان «توهین‌آمیز» تلقی می‌شود و ناوین جیندال، مسئول رسانه‌ای این حزب در شهر دهلی، نیز سخنان مشابهی را در توئیتر منتشر کرد.

نوپور شارما، سخنگوی رسمی حزب بهاراتیا جاناتا، هفته گذشته در یک برنامه تلویزیونی در مورد پیامبر اسلام و هسمرش عایشه سخنانی بر زبان آورد که از نظر مسلمانان «توهین‌آمیز» تلقی می‌شود و ناوین جیندال، مسئول رسانه‌ای این حزب در شهر دهلی، نیز سخنان مشابهی را در توئیتر منتشر کرد.

حزب بهاراتیا جاناتا تا روز یکشنبه و آغاز اعتراضات دیپلماتیک کشورهای مسلمان از جمله احضار سفرای هند در ایران، قطر و کویت هیچ واکنشی به سخنان مقامات این حزب نشان نداده بود. ولی غروب یکشنبه این حزب خانم شارما را از مقام‌ خود تعلیق و ناوین جیندال را اخراج کرد و در بیانیه‌ای گفت: «ما هرگونه توهین به شخصیت‌های مذهبی را به شدت محکوم می‌کنیم و حزب بهاراتیا جاناتا با جهان‌بینی‌هایی که به ادیان و فرقه‌های مذهبی توهین می‌کنند، مخالف است».

دو مقامی که سخنان آن‌ها جنجال برانگیز شده است همزمان با صدور بیانیه حزب عذرخواهی کردند.

سازمان همکاری اسلامی که در برگیرنده ۵۷ کشور مسلمان است در بیانیه‌ای گفته است: «این سخنان توهین‌آمیز در شرایطی ایراد شده که تنفر و خشونت علیه اسلام و اقدامات سیستماتیک علیه مسلمانان هند در حال افزایش است».

دولت هند تاکنون به شکل رسمی به اعتراضات دیپلماتیک کشورهای مسلمان واکنش نشان نداده است ولی وزارت خارجه هند روز دوشنبه بیانیه سازمان همکاری اسلامی را «تنگ‌نظرانه و ناموجه» توصیف کرد.

سفارتخانه‌های هند در قطر و دوحه روز یکشنبه با صدور بیانیه‌ای گفتند اظهارنظرهای این دو فرد علیه پیامبر اسلام بیانگر دیدگاه‌های حکومت هند نیست و از سوی «دو عنصر حاشیه‌ای» بیان شده است. در این بیانیه‌ها گفته می‌شود در مورد افرادی که این سخنان «توهین‌آمیز» را بیان کرده‌اند اقدامات جدی صورت گرفته است.

صاحبنظران معتقدند که این موضوع می‌تواند روی مناسبات هند با کشورهای اسلامی تاثیر منفی بگذارد.

هند با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به خصوص قطر و کویت مناسبات اقتصادی گسترده‌ای دارد. میلیون‌ها کارگر مهاجر هندی در این کشورها مشغول کار هستند و هند برای تامین انرژی خود به نفت صادراتی این کشورها وابسته است.

یکی از تندترین واکنش‌ها را شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، نشان داد که گفت در دوران نخست‌وزیری نارندرا مودی «هند آزادی مذاهب را نقض کرده و مسلمانان را سرکوب می‌کند».

وزارت خارجه هند در واکنش خود، پاکستان را «ناقض دائمی حقوق اقلیت‌ها» توصیف کرد و گفت بهتر است اسلام‌آباد تبلیغات تحریک‌آمیز با هدف برهم زدن همزیستی جوامع گوناگون در هند را کنار بگذارد.

انتقاد از حزب حاکم هند به کشورهای اسلامی محدود نمی‌شود. هفته گذشته آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آآمریکا، گفت: «حملات به پیروان و اماکن مقدس ادیان دیگر در هند رو به افزایش است».

دولت هند سخنان وزیر خارجه آمریکا را «نتیجه بی‌اطلاعی» او دانست.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز/ش.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG