وزیران دفاع کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، روز چهارشنبه، ۲۳ بهمنماه، موافقت کردند که مأموریت آموزشی این سازمان در عراق را گسترش دهند.
در همین روز خبر رسید که دولت عراق نیز در این مورد به ناتو «چراغ سبز» داده و گسترش مأموریت آموزشی ناتو را پذیرفته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این تصمیم ناتو در واکنش به درخواست دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای فعالتر شدن همپیمانان آمریکا در خاورمیانه، اتخاذ شده است.
از سوی دیگر، پس از حمله پهپادی ایالات متحده به قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، بغداد به دنبال افزایش نقش ناتو به جای نیروهای آمریکایی در این کشور بوده است.
طبق برنامه جدید ناتو که روز چهارشنبه، ۲۳ بهمن، اعلام شد، قرار است سازمان ناتو که پرسنلی ۵۰۰ نفره برای آموزش نیروهای عراقی در این کشور مستقر کرده، بخشی از فعالیتهای آموزشی را که اکنون توسط ائتلاف چندملیتی به رهبری ایالات متحده علیه داعش اداره میشود، برعهده بگیرد.
در همین زمینه، اسپانیا روز چهارشنبه اعلام آمادگی کرد تا سربازانی را که تحت نظارت ائتلاف آمریکا مشغول به کار هستند به مأموریت ناتو منتقل کند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز پنجشنبه گفت که دولت عراق مجوز ادامه آموزش نظامی ناتو در عراق را صادر کرده و افزود که «تا زمانی که از ماندن ما استقبال شود در عراق میمانیم.»
قدرتهای غربی میکوشند با تقویت ارتش عراق از تجدید حیات گروه حکومت اسلامی (داعش) در این کشور جلوگیری کنند؛ دبیرکل ناتو روز پنجشنبه بار دیگر بر این نکته تأکیدی مضاعف کرد.
دونالد ترامپ در ماه ژانویه، چند روز پس از حمله پهپادهای آمریکا علیه قاسم سلیمانی از ناتو خواست تا بر فعالیتهای خود در خاورمیانه بیفزاید.
کشته شدن قاسم سلیمانی موجب نارضایتی دولت بغداد و رأی مجلس عراق به خروج همه نیروهای خارجی، ازجمله نیروهای آمریکایی، از عراق شد.
پس از اعلام این تصمیم، دونالد ترامپ گفت که ایالات متحده چند میلیارد دلار در پایگاههایش در عراق سرمایهگذاری کرده و اگر عراق خواهان خروج نیروهای آمریکایی است، باید هزینه آن را پرداخت کند، وگرنه با «تحریمهای شدید» مواجه خواهد شد.
نیروهای آمریکایی از سال ۲۰۱۴ به درخواست دولت عراق قراردادی امضا کردند تا در این کشور با تروریسم و داعش مبارزه کنند و هماکنون حدود ۵۲۰۰ نیروی آمریکایی در این کشور حضور دارند.
غیر از نیروهای آمریکایی، صدها نیروی دیگر اعضای ناتو نیز در عراق حضور دارند. آنها مسئولیت آموزش نیروهای عراقی را بر عهده دارند.
در پی حمله آمریکا به قاسم سلیمانی، ائتلاف ضد داعش به مدت سه هفته فعالیت خود را در عراق متوقف کرد و ناتو نیز فعالیتهای آموزشی نظامیاش را در این کشور به حالت تعلیق درآورده بود.