لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۷

سرپرست وزارت دفاع آمریکا در مورد ایران با وزرای «ناتو» گفت‌وگو می‌کند


مارک اسپر، سرپرست وزارت دفاع ایالات متحده، به خبرنگاران گفته تنش‌های اخیر در غرب آسیا چالشی جهانی‌ست
مارک اسپر، سرپرست وزارت دفاع ایالات متحده، به خبرنگاران گفته تنش‌های اخیر در غرب آسیا چالشی جهانی‌ست

مارک اسپر، سرپرست وزارت دفاع ایالات متحده، که برای دیدار با وزیران دفاع اعضای «ناتو» راهی بروکسل شده، می‌گوید قصد دارد در مورد اقدامات ایران و لزوم تشکیل یک ائتلاف در برابر آن، با همتایان خود گفت‌وگو کند.

مارک اسپر، چهارم تیر ماه، به خبرنگاران همراه گفته قصد دارد ائتلافی بزرگ‌تر را در برابر جمهوری اسلامی ایجاد کند تا رهبران آن را پای میز مذاکره با واشینگتن بکشاند.

آقای اسپر می‌گوید تنش‌های اخیر در منطقه به معنی «رویارویی ایران در برابر ایالات متحده نیست»، بلکه چالشی منطقه‌ای و جهانی‌ست که دیپلماسی بین‌المللی را می‌طلبد.

سفر سرپرست وزارت دفاع آمریکا به بلژیک و گفت‌وگو در مورد ایران در حالی‌ست که ایالات متحده تحریم‌‌های تازه‌ای را، این‌بار علیه رهبر جمهوری اسلامی، منصوبان او و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه، اعمال کرده‌است.

تحریم‌های تازه پس از سرنگون‌شدن پهپاد ایالات متحده توسط ایران اجرا می‌شوند. آمریکا می‌گوید ایران این هواپیمای بدون سرنشین را در آسمان بین‌المللی هدف قرار داده، اما تهران تاکید کرده‌است که پهپاد در آسمان ایران بود.

رئیس جمهوری آمریکا روز سه شنبه چهارم تیرماه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت که حمله مجدد ایران با پاسخ سهمگین آمریکا روبه‌رو خواهد شد‎ و «در بعضی مکانها، پاسخ سهمگین، یعنی نابودی کامل آنها».

در همان روز حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در واکنش به تحریم‌های تازه آمریکا گفته بود «کاخ سفید دچار معلولیت ذهنی شده است».

آقای اسپر یکی از اهداف خود از گفت‌وگو با وزرای دفاع کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی را، بیان آن‌چه ایران انجام داده عنوان کرده‌است؛ که دربرگیرنده حمله به پهپاد و نیز «حملات» به نفتکش‌ها در دریای عمان است.

تهران حمله به نفتکش‌ها را «فراتر از مشکوک» توصیف کرده و انجام آن را رد کرده‌است.

اسپر افزوده هدف دوم او جلب حمایت متحدان آمریکا برای «هرگونه اقدامی‌ست» که ممکن است لازم شود برای جلوگیری از رویارویی به آن‌ها دست زد.

سرپرست وزارت دفاع آمریکا می‌گوید «این‌ها دلایلی‌ست که می‌طلبد ما به مسائل جنبه بین‌المللی بدهیم، و متحدان را با خود همراه کنیم تا ایران مجبور شود پای میز مذاکره بیاید و در مورد راه پیش رو گفت‌وگو کند».

دولت ترامپ از توافق اتمی شکل گرفته در دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما خارج شده و می‌گوید خواستار دستیابی به توافق تازه‌ای با تهران است. پیش‌تر وزارت خارجه آمریکا ۱۲ خواسته را در قبال ایران مطرح کرده بود که گستره‌ای وسیع از برنامه اتمی گرفته تا حضور و نفوذ ایران در کشورهای منطقه، حملات سایبری، گروه‌های شبه‌نظامی، موشک‌های بالیستیک و موارد دیگر را در بر می‌گرفت.

دونالد ترامپ در هفته‌های اخیر بارها گفته حاضر است با ایران بدون پیش‌شرط به گفت‌وگو بنشیند.

رهبر جمهوری اسلامی اما با اشاره به خروج آمریکا از توافق شکل‌گرفته در دولت قبلی آن کشور و اعمال تحریم‌ها، واشینگتن را «فاقد صداقت» و مذاکرات را بی‌نتیجه و «سم مضاعف» توصیف و انجام آن را رد کرده‌است.

آلمان، فرانسه و بریتانیا، متحدان اروپایی آمریکا، و نیز چین و روسیه، دیگر طرف‌های توافق اتمی در «برجام» باقی مانده‌اند، هرچند همه این کشورها از ایران خواسته‌اند از توافق اتمی خارج نشود و اقدامات خود در آن را محدود نکند.

تاکید مارک اسپر بر ایجاد یک «ائتلاف» در مقابل ایران، شبیه گفته‌های اخیر مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در جریان سفر به عربستان و امارات است که با هدف «تشکیل یک ائتلاف جهانی علیه ایران» انجام شده بود.

نشست وزرای دفاع ناتو در بروکسل دو روز طول خواهد کشید و طرف‌ها در مورد مسائل مختلف گفت‌وگو خواهند کرد؛ به جز ایران، انتظار می‌رود بحران جاری در افغانستان، نبرد علیه گروه موسوم به «حکومت اسلامی» در سوریه و عراق و یا تنش‌ها با روسیه نیز در گفت‌وگوهای پیش رو مطرح شوند.

برپایه گزارش اسوشیتدپرس/ت
XS
SM
MD
LG