لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۲

نتانیاهو به پوتین: به عملیات علیه حضور نظامی ایران در سوریه ادامه می‌دهیم‌


نتانیاهو روز چهارشنبه با پوتین در کاخ کرملین دیدار کرد.
نتانیاهو روز چهارشنبه با پوتین در کاخ کرملین دیدار کرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، چهارشنبه هشتم اسفند با ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، در کرملین دیدار کرد تا بر ادامه «هماهنگی میان ارتش‌های دو کشور» در ارتباط با «حضور نظامی ایران در سوریه» تاکید کند.

سفر نتانیاهو در شرایطی که موقعیت وی در اسرائیل در تهدید یک رشته مسائل داخلی قرار گرفته، انجام شد.

به گزارش وای.نت، نتانیاهو در آغاز دیدار با رییس جمهوری روسیه گفت «ارتباط مستقیم ما مانع از برخورد ارتش‌های‌مان شد و به امنیت و ثبات منطقه کمک کرد».

نخست وزیر اسرائیل افزود «بزرگ‌ترین تهدید برای ثبات و امنیت منطقه، ایران و اذناب آن است؛ و ما مصمم به ادامه عملیات خود علیه تلاش‌های ایران برای تثبیت در سوریه هستیم».

ولادیمیر پوتین، مانند اکثر این دیدارها، از نشان دادن واکنش علنی به اظهارات نخست وزیر اسرائیل در ارتباط با ایران برابر دوربین‌ها خودداری کرد و ترجیح داد نقش شوروی در تشکیل اسرائیل در ۷۰ سال پیش را یادآوری کند.

مئیر بن شبات، مشاور امنیت ملی و تامیر هیمن، افسر ارشد بخش اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، نتانیاهو را در این مذاکره همراهی کردند.

این نخستین بار در شش ماه اخیر، پس از سقوط هواپیمای نظامی روسی در سوریه و کشته شدن ۱۵ نظامی این کشور بود که ولادیمیر پوتین حاضر به دیدار دیگری با بنیامین نتانیاهو، در پی اصرارهای دولت اسرائیل برای مذاکره در خصوص حضور نظامی ایران شد.

وزارت دفاع روسیه در شهریور (سپتامبر) عملکرد جنگنده‌های اسرائیلی دخیل در بمباران اهدافی علیه ایران در سوریه را عامل سقوط هواپیمای نظامی ارتش روسیه دانست اما اسرائیل نتیجه تحقیقات روسیه را رد کرد.

اسرائیل که از سه سال پیش حملات به نیروهای ایران و متحدین آن را در سوریه آغاز کرده، به تازگی با صراحت بیشتری می‌گوید که «با ایران در سوریه در جنگ مستقیم است».

سفر نتانیاهو به مسکو این بار در حالی انجام شد که بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، دوشنبه ششم اسفند در اولین سفر خود به ایران در هشت سال جنگ سوریه، بر ادامه هم‌پیمانی مستحکم دمشق- تهران تاکید کرد.

ایران و سوریه هم‌پیمانان قوی یکدیگر در ۴۰ سال اخیر بوده و اتحاد آنها با حزب‌الله نیز، که اسرائیل آن را «اذناب ایران» می‌نامد، در جنگ سوریه تقویت و عملا به بقای حکومت بشار اسد منجر شد.

تهران و دمشق حضور نظامی ایران در سوریه را در راستای پیمان‌های قانونی نظامی دو کشور و امری «مستشاری» می‌دانند؛ سوریه نیز تنها حامی ایران در جنگ هشت ساله عراق علیه ایران بود.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنتی ملی ایران، هفته گذشته تاکید کرد که واکنش «محور مقاومت» در صورت ادامه حملات اسرائیل در سوریه «در سال ۲۰۱۹ متفاوت از گذشته خواهد بود»، اما توضیح بیشتری نداد.

روسیه نیز از شهریور ۱۳۹۴ در راستای حمایت عملی از تداوم موجودیت دولت سوریه در برابر گروههای متعدد معارضین وارد جنگ این کشور شد اما ضمن برخی همکاری‌ها با ایران در سوریه، عملا از حملات نظامی اسرائیل در سوریه جلوگیری نکرده است.

حشمت‌الله فلاحت پیشه، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، ماه گذشته پس از سفر به سوریه، گفت سامانه‌های دفاع هوایی اس‌۳۰۰، که روسیه به سوریه داده است، در زمان حملات اسرائیل فعال نمی‌شود.

سفر نتانیاهو به روسیه و «پرونده‌های فساد»

خبرنگاران اسرائیلی همراه نتانیاهو گزارش دادند در حالی که او برای بازگشت به اسرائیل شتاب داشت و آماده انجام زودتر دیدار با پوتین بود، کرملین دیدار را ساعاتی به تعویق انداخت که ظاهرا حضور رییس جمهوری روسیه در یک نشست خبری همراه با دولت مسکو عامل آن بود.

نتانیاهو نیز که قرار بود هفته گذشته با پوتین دیدار کند، سفر را بخاطر مسائل داخلی انتخاباتی اسرائیل به هشتم اسفند موکول کرده بود.

اما دیدار این بار نتانیاهو از مسکو نیز همچنان تحت تاثیر مسائل متعدد داخلی که برای او در انتخابات یک ماه و نیم آینده کشورش اهمیت دارد، انجام شد.

از یک سو یک فیلم تبلیغاتی تلویزیونی اینترنتی حزب لیکود از قبرستان کشته‌های نظامی اسرائیلی و از سوی دیگر، قصد قریب‌الوقوع دادستان اسرائیل برای اعلام تصمیم گیری در خصوص پرونده‌های بازجویی پلیس اسرائیل از نتانیاهو، سفر وی به مسکو را کوتاه‌تر از جدول زمانی پیشین کرد.

او که سحرگاه چهارشنبه به مسکو رسیده بود، قرار بود تا پنجشنبه شب در روسیه بماند، اما از آنجا که آویخای مندلبلیت، دادستان کل چهارشنبه گفت «بسیار زود» در خصوص سه پرونده ظن به فساد و ارتشا علیه نتانیاهو اعلام نظر می‌کند، او بازگشت به اورشلیم را جلو انداخت.

رسانه‌های اسرائیل می‌گویند که نتانیاهو و تیم وکلایش احتمال می‌دهند که او دست‌کم در پرونده موسوم به «چهارهزار»، معامله فروش کمپانی مخابرات اسرائیل به مالک پایگاه خبری «والانیوز»، به فساد متهم شود.

هاآرتص نیز احتمال داده که نتانیاهو در پرونده «یک‌هزار»، دریافت هدایا از میلیاردرهای خارجی، متهم شود.

نتانیاهو در ساعات پیش از سفر به روسیه مشغول تهیه فیلم و توضیح در دفاع از عملکرد خود بود و از جمله «نامه سرگشاده» آلن دِرشوویتز، یک حقوقدان غربی به دادستان کل اسرائیل را در انتقاد از احتمال ارائه کیفرخواست علیه نتانیاهو، در شبکه‌های اجتماعی‌‌اش منتشر کرد.

نتانیاهو همچنین آغاز پرواز به مسکو را ساعتی به تعویق انداخت تا شخصا از مردم اسرائیل بخاطر جریحه‌دار شدن احساسات‌شان نسبت به فیلم تبلیغی حزب لیکود، با تاکید بر اینکه برادر خودش کشته نظامی است، پوزش بخواهد و دستور دهد که این فیلم از رسانه‌های حزبش حذف شود و در خصوص این ماجرا در لیکود تحقیق و علیه عاملان آن اقدام شود.

تلویزیون لیکود که در آستانه انتخابات این کشور برپا شده، چهارشنبه در فیلمی از یک قبرستان نظامیان، چنین القا کرد که اگر بنی گانتز، رقیب اصلی نتانیاهو در انتخابات این بار، برنده شود، قبرستان‌ها آبادتر می‌شود.

ائتلاف «آبی- سفید» که ژنرال ذخیره بنی گانتز، رییس پیشین ستاد ارتش اسرائیل یکی از دو رهبر آن است، در واکنش به انتشار این فیلم لیکود گفت، کسی تا پیش از این نمی‌توانست باور کند که نخست وزیر از اندوه خانواده‌های کشته‌های نظامی برای کارزار سیاسی خود بهره‌ برداری کند.

ائتلاف «آبی- سفید» در بیانیه خود خطاب به نتانیاهو نوشت، «سریع پوزش بخواه، و گرنه این لکه ننگ همه زندگی‌ات تو را همراهی می‌کند؛ شرم کن نتانیاهو».

بسیاری از احزاب و افکار عمومی اسرائیل این فیلم را قویا نکوهش کردند و رییس بنیادی معادل بنیاد شهید در اسرائیل پرسید، «کدام سایکوپات اندیشه این فیلم را داده بود؟».

XS
SM
MD
LG