به صفحه خبرخوان روز یکشنبه یازدهم شهریور خوش آمدید. خلاصه مهمترین اخبار امروز ایران و جهان را میتوانید در این صفحه دنبال کنید. همراه ما باشید.
گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و فرانسه
وزرای خارجه ایران و فرانسه روز شنبه ۱۰ شهریور در مکالمهای تلفنی درباره برجام، موضوعات منطقهای و روابط دو کشور گفتوگو کردند.
وزارت خارجه ایران ضمن انتشار این خبر به جزئیات این گفتوگو اشاره ای نکرده است.
ژان ایو لو دریان، وزیر خارجه فرانسه، روز پنجشنبه هفته گذشته گفته بود ایران باید بر سر سه موضوع تعهدات هستهای پس از سال ۲۰۲۵، فعالیتهای موشکی و همچنین نقش آن در ایجاد ثبات در خاورمیانه گفتوگو کند.
یک روز بعد اما وزارت خارجه ایران مذاکره در این موارد را رد کرد.
روز دوشنبه پنجم شهریور نیز رئیس جمهوری فرانسه در گفتوگوی تلفنی با حسن روحانی ضمن اعلام پایبندی کشورش به برجام، خواستار گفتوگوی گستردهتر میان ایران و غرب درباره حوزههای دیگر از جمله برنامه موشکی جمهوری اسلامی و نقش ایران در منطقه خاورمیانه شده بود.
گفتوگوی وزاری خارجه ایران و ترکیه چند روز پس از آن انجام شده که خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از یک دستورالعمل وزارت خارجه فرانسه گزارش داده بود، به دیپلماتها و سایر مقامهای کشور دستور داده شده است تا از «سفر غیرضروری به ایران» خودداری کنند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران روز چهارشنبه ۷ شهریور این گزارش را «نادرست» خواند.
***
آزادی سه روزه زاغری و بازگرداندن او به زندان «یک بازی ظالمانه بود»
ریچارد راتکلیف، همسر نازنین زاغری-راتلکیف، شهروند ایرانی-بریتانیایی زندانی در ایران، در نامه سرگشادهای که روزنامه گاردین منتشر کرده، خواستار دیدار با محمد جواد ظریف شدهاست.
وزیر خارجه ایران قرار است هفته آینده در نشست ملل متحد در نیویورک شرکت کند.
آقای راتکلیف همچنین در مورد آزادی سه روزه همسرش عمیقا ابراز تاسف کرده و آن را یک «بازی ظالمانه» توصیف کردهاست.
نازنین زاغری روز پنجشنبه هفته گذشته پس از دو سال و نیم زندان، سه روز به مرخصی آمد اما روز یکشنبه به زندان منتقل شد.
همزمان گزارشها حاکی است که خانم زاغری-رتکلیف، به دلیل حمله عصبی بیهوش شده و به درمانگاه زندان اوین منتقل شده است.
ریچار راتکلیف میگوید همسرش به او زنگ زده و «آرزو میکرد که هرگز (برای سه روز) به مرخصی نمیآمد. او گفت احساس یکی از آن گروگانها در دست گروههای افراطی اسلامگرا را دارد، که او را برای لحظهای در بالکن نشان میدهند و بعد دوباره پنهان میکنند».
به گفته آقای راتکلیف پس از این تماس تلفنی، نازنین زاغری از هوش رفته است.
دیدار مقامهای نظامی ارشد ایران، روسیه، عراق و سوریه در بغداد
عراق میگوید فرماندهان ارشد نیروهای مسلح آن کشور و همتایان آنها از ایران، روسیه و سوریه در بغداد دیدار و در مورد مسائل امنیتی، نبرد با گروه موسوم به حکومت اسلامی و دیگر گروههای شبهنظامی گفتوگو کردهاند.
وزارت دفاع عراق روز ۱۰ شهریور اعلام کرد این دیدار در سطح معاونان ستاد مشترک نیروهای مسلح چهار کشور انجام شدهاست و هدف از آن «افزایش همکاری و تعامل در زمینه امنیت و اطلاعات بین آنها بود».
روسیه و ایران مهمترین حامیان بشار اسد به شمار میروند.
گروه حکومت اسلامی زمانی بخشهای گستردهای سوریه و عراق را در کنترل خود داشت، اما در حال حاضر مناطق تحت تصرف خود در عراق را از دست داده و کنترل بخش محدودی از سوریه را در دست دارد.
سه سال پیش چهار کشور اعلام کرده بودند توافقی برای تشکیل یک مرکز اطلاعاتی مبارزه با داعش در بغداد میان آنها شکل گرفتهاست.
انفجار در فرودگاه نظامی ارتش سوریه در اطراف دمشق
در پی شنیدهشدن صدای انفجار در یکی از فرودگاههای نظامی ارتش سوریه در نزدیکی دمشق، رسانههای دولتی آن کشور گفتند دلیل آن «سانحهای در یک انبار مهمات» بود؛ اما گروهها و مقامهای خارج از سوریه میگویند «اسرائیل به این پایگاه حمله هوایی کردهاست».
انفجار بامداد یکشنبه ۱۱ شهریور، در فرودگاه نظامی «المزه»، واقع در جنوب غرب دمشق رخ داده و بنا بر گزارشها صدای آن در مناطق مختلف پایتخت شنیده شدهاست.
رسانههای دولتی سوریه به نقل از یک مقام نظامی آن کشور گفتهاند دلیل انفجار «تجاوز اسرائیل نبود» بلکه این واقعه ناشی از «ایراد سیستم برق در یک انبار مهمات» بود.
خبرگزاری رویترز اما به نقل از یک «مقام منطقهای حامی دولت بشار اسد» گفته اسرائیل از بلندیهای جولان به این پایگاه موشک شلیک کردهاست.
پنتاگون کمک ۳۰۰ میلیون دلاری به پاکستان را لغو میکند
وزارت دفاع آمریکا٬ پنتاگون٬ میگوید تصمیم گرفته است تا کمک ۳۰۰ میلیون دلاری به پاکستان را لغو کند. ایالات متحده پیشتر به ظن کمکاری پاکستان در مقابله با شبهنظامیان این کمک را به حال تعلیق در آورده بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ کون فاکنر٬ سخنگوی پنتاگون روز شنبه٬ ۱۰ شهریور٬ گفت به دلیل عدم اقدام قاطع پاکستان در حمایت از «استراتژی آسیای جنوبی»٬ این ۳۰۰ میلیون که قرار بود به عنوان بخشی از «بودجه پشتیبانی ائتلاف» به اسلامآباد تعلق بگیرد٬ برای هدف دیگری هزینه خواهد شد.
با این حال واشینگتن معتقد است که اسلامآباد در این زمینه اقدام درخوری نکرده است و پاکستان به پناهگاه امن شبهنظامیان تبدیل شده است. پاکستان این اتهام را رد میکند.
رویترز گفته که لغو این بودجه دائمی نیست و امکان دارد پاکستان سال آینده بار دیگر از نظر آمریکا واجد شرایط دریافت آن باشد.
پلیس مالزی در جستوجوی دو شاهد در رابطه با قتل برادر رهبر کره شمالی
پلیس مالزی میگوید به دنبال دو شهروند زن اندونزیایی میگردد که قرار است به عنوان شاهد در دادگاه قتل برادر ناتنی رهبر کره شمالی حاضر شوند.
کیم جونگنام، برادر ناتنی کیم جونگاون در فرودگاه کوالالامپور به قتل رسید؛ قتلی که بسیاری آن را به دستگاه رهبری کره شمالی نسبت دادند، اما پیونگیانگ آن را رد کردهاست.
پلیس مالزی در بیانیهای میگوید دو زن که قرار است به عنوان شاهد به دادگاه بروند ساکن هتلی در شهر امپنگ، بودند، اما پلیس نمیتواند آنها را پیدا کند. مشخص نیست نقش این دو شاهد در روند پرونده چیست.
یک زن اندونزیایی و یک زن ویتنامی در حال حاضر در دادگاهی در مالزی تحت محاکمه قرار دارند. این دو نفر کسانی هستند که عامل اعصاب کشنده ویایکس را به صورت کیم جونگنام مالیدهاند.
استیضاح وزیر آموزش و پروش منتفی شد
نمایندگانی که خواستار استیضاح محمد بطحایی، وزیر آموزش و پرورش، شده بودند درخواست خود را پس گرفتند.
به گزارش ایسنا احمد امیرآبادی، عضو هیئت رییسه مجلس، گفته دلیل پس گرفتن امضاها «بازگشایی مدارس» بود.
۲۹ نماینده پیشتر طرح استیضاح را به هیئت رئیسه داده بودند.
مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه، ۱۷ مردادماه، علی ربیعی، وزیر کار، را استیضاح و از این وزارتخانه برکنار کرد. اندکی بعد مسعود کرباسیان، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت حسن روحانی، نیز با رای نمایندگان از سمت خود برکنار شد.
در روزهای اخیر خبرگزاریها گزارش داده بودند که پرونده استیضاح وزرای جهاد، راه، کشور و آموزش و پرورش، «در حال پیگیری است».
روز یکشنبه خبرگزاری ایلنا به نقل از یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه گزارش داده است که شمار امضاهای استیضاح وزیر صنعت به ۷۰ نفر رسیده است. اما این نماینده گفته «اگر امروز وزیر بگوید امور را اصلاح میکند این استیضاح را پس میگیریم».
مهدی کروبی به خبرگان: به جای مدح و ستايش از رهبر، از او بخواهید درباره سياستهای سه دهه كشور توضیح بدهد
مهدی کروبی، از رهبران جنبش سبز که در بازداشت خانگی ست، در نامهای خطاب به اعضای مجلس خبرگان رهبری از آنها خواست که به جای مدح و ستایش از آیتالله خامنهای، «درباره سياستهای سه دهه كشور از او توضیح بخواهند كه چرا كشور را به اينجا رسانده است».
مهدی کروبی در این نامه که صبح یکشنبه یازدهم شهریور در وبسایت «سحام نیوز» منتشر شد از جمله نوشته است: «چرا از رهبری نسبت به ورود سپاه، بسیج و نیروی انتظامی به بانکداری، فروش نفت و ... پرسش نمیکنید؟»
او همچنین با تأکید بر اینکه «خبرگان اگر خبرگان باشد باید از وضعیت اسفبار دستگاه قضا از رهبری سوال كند»، به حصر زهرا رهنورد و محکومیت نرگس محمدی، عبدالفتاح سلطانی، قاسم شعلهسعدی، معترضین دیماه ۹۶، دراویش، روزنامهنگاران، فعالان سیاسی، حقوق بشری و محیط زیستی، دانشجویان، معلمان، کارگران و زنان اشاره کرده است.
مهدی کروبی که از بهمن ۸۹ بدون محاکمه در بازداشت خانگی ست، در نامه خود همچنین به موضوع دخالت اکبر هاشمی رفسنجانی و آیتالله خامنه ای در روند بازنگری قانون اساسی، از جمله «افزودن لفظ مطلقه به ولايت فقيه» و «لغو مدت زمان ده سال برای رهبری»، اشاره کرده است.
حامد بهداد، بازیگر سینمای ایران، خواستار آزادی فعالان زندانی محیط زیست شد
مراسم «جشن خانه سینما» شامگاه شنبه در تالار وحدت در تهران برگزار شد و جوایزی به برگزیدگان سینمای ایران تعلق گرفت.
حامد بهداد که برنده تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلم سینمایی «سد معبر» شده بود، در سخنان کوتاهی خواستار آزادی فعالان زندانی محیط زیست شد و گفت: «عزیزترین ومهمترین چیزی که داریم این سرزمین است ... چرا کسانی راکه درباره محیط زیست فعالیت میکنند تعزیر میکنید؟ هرکس که نگذارد درباره آبادی این مملکت تلاش کنیم خائن است».
«جشن خانه سینما» مراسمی ست که هر ساله در شهریورماه توسط خانه سینما برگزار میشود.
بیشتر بخوانید: فعالان محیط زیست با وجود پایان بازجوییها همچنان در بازداشت هستند