عفو بینالملل: چین باید در مورد «سرکوب گسترده» مسلمانان توضیح دهد
سازمان عفو بینالملل در گزارشی که روز دوشنبه دوم مهر ماه منتشر کرده، میگوید دولت چین باید در مورد وضعیت و سرنوشت یک میلیون مسلمانِ ساکن منطقه سینکیانگ (شینجیانگ) که گفته میشود هدف «سرکوبی گسترده» قرار گرفتهاند، توضیح دهد.
بهتازگی گزارشهای انتقادآمیز تازهای در مورد وضعیت مسلمانان، بهطور مشخص گروهی از اویغورها، در غرب چین، منتشر شدهاست.
اواسط مرداد ماه کمیته مقابله با تبعیض نژادی ملل متحد، گفته بود یک میلیون تن از شهروندان اقلیت اویغور «بهشکل مخفیانهای در چیزی شبیه یک اردوگاه بزرگ در بازداشت هستند».
عفو بینالملل میگوید پکن باید به کارزار فزاینده دولتی در توقیف گسترده، جاسوسی، بازآموزی اجباری اصول سیاسی و عقیدتی و مجبور کردن اویغورها به تندادن به یکپارچگی فرهنگی، پایان دهد.
به گفته این سازمان «اویغورها و دیگر اقلیتهای مسلمان ساکن چین، بهخاطر رعایت نکردن قوانین مربوط به کوتاهکردن ریش و یا استفاده نکردن از برقع و داشتن قرآنهای غیرمجاز (از منظر دولت)، تنبیه میشوند».
دولت چین میگوید منطقه سینکیانگ با تهدیدهای امنیتی، بهدلیل حضور گروههای شبهنظامی اسلامگرا و جداییطلب روبهرو است. به گفته دولت مرکزی در پکن، این گروهها دست به توطئه زده، به تنشها میان «اویغورها» و «هانها» -قوم اکثریت در چین- دامن میزنند.
هشدار شماری از مقامهای پیشین آمریکا در مورد راهکار فعلی در قبال ایران
شماری از مقامهای ارشد در دولتهای پیشین آمریکا در بیانیهای هشدار دادهاند که سیاست دونالد ترامپ در قبال ایران، بدون اینکه روزنهای به دیپلماسی بگشاید، خطر جنگ با ایران را در پی دارد. آنها اما تاکید کردهاند با بسیاری از انتقادهای فعلی در قبال تهران موافق هستند.
این بیانیه را گروهی با عنوان «ائتلاف ملی برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگافزار هستهای» منتشر و شماری از مقامهای پیشین آمریکا، از جمله وزیر خارجه اسبق، نماینده پیشین در کنگره و رئیس پیشین «امنیت ملی آمریکا» امضا کردهاند. بسیاری از امضاکنندگان این بیانیه از منتقدان سیاستهای دونالد ترامپ و از هوادران حفط «برجام» با تهران هستند.
در بخشی از این بیانیه گفته شده «فشار وارد کردن و تحریمهای یکجانبه (علیه تهران) بدون ایجاد روزنهای قابل اعتماد به سوی دیپلماسی… میتواند به بحرانی مانا، خطرناک و ویرانگر با ایران در منطقه بیانجامد».
بیش از ۵۰ تن از مقامهای پیشین و سیاستمداران ایالات متحده میگویند خروج دولت آمریکا از برجام، هیچیک از اهداف آمریکا را محقق نمیکند.
این افراد البته تاکید کردهاند از نظر تاکتیکی با برخی اهداف دولت فعلی در قبال ایران موافق هستند، اما بر این عقیدهاند که برای رسیدن به این اهداف به هر دو سیاست «فشار و دیپلماسی» نیاز است.
برخی از اهدافی که مقامهای پیشین از آنها نام بردهاند، اما معتقدند باید راه رسیدن به آنها تغییر کند، مسائلی هستند مانند جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، جلوگیری از توسعه و آزمایش موشکهای بالیستیک، آزادی زندانیان آمریکایی، جلوگیری از حمایت جمهوری اسلامی از حزبالله لبنان، حماس و جهاد اسلامی، جلوگیری از تهدیدهای تهران علیه اسرائیل و همپیمانان منطقهای آمریکا.
اما منتقدان میگویند سیاست فعلی کاخ سفید، تنها گزینههای «تسلیم یا جنگ» را فراروی ایران قرار دادهاست.
در میان امضاکنندگان این بیانیه میتوان نامهایی را دید مانند: جیمز کلپر، ادارهکننده پیشین نهاد اطلاعات ملی ایالات متحده، مادلین آلبرایت، وزیر خارجه پیشین، پل اونیل، وزیر خزانهداری در دوره جرج بوش یا جان لیمبرت، از کارکنان سفارت آمریکا در تهران که در سال ۱۳۵۸ گروگان گرفته شد.
دونالد ترامپ، چه در زمان انتخابات و چه پس از پیروزی مخالفت خود را با برجام پنهان نمیکرد. او معتقد است توافق اتمی نه تامینکننده منافع ملی کشورش است و نه جلوی دستیابی نهایی ایران به سلاح هستهای را گرفته و نه مانع از مسائلی مانند «حمایت از تروریسم»، «فعالیتهای مخرب» و یا توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی شدهاست.
ایران دخالت در امور کشورهای منطقه را رد کرده میگوید از تروریسم حمایت نمیکند، برنامه موشکیاش دفاعیست و برجام یک توافق بینالمللیست و نه تنها موافقتنامهای با واشینگتن.
ترامپ گفته حاضر است بدون پیششرط با رهبران ایران به گفتوگو بنشیند. مایک پومپئو، وزیر خارجه او، تاکید کرده از این خواست ترامپ حمایت میکند، اما تهران باید ۱۲ شرط را برای رسیدن به یک توافق جدید اجرا کند؛ از جمله اینکه غنیسازی اورانیوم را متوقف کرده و هیچگاه به سمت بازفرآوری پلوتونیوم نرود، برنامه ساخت موشکهای بالستیک و تولید آن و هرگونه آزمایش و توسعه موشکهای قابل حمل کلاهک اتمی را پایان دهد، به حمایت از گروههای تروریستی در خاورمیانه پایان دهد، به حمایت نظامی خود از شبه نظامیان حوثی پایان دهد، تمام نیروهای نظامی تحت فرماندهی خود را از سوریه خارج کند، از رفتارهای تهدیدآمیز علیه همسایگانش دست بردارد و موارد دیگر.
جمهوری اسلامی هنوز موافقتی با مذاکره دوباره با آمریکا نشان ندادهاست.
زنی که نامزد ترامپ برای دیوان عالی را متهم به آزار جنسی کرد، شهادت میدهد
زنی که برت کاونا، نامزد دونالد ترامپ برای کرسی خالی دیوان عالی آن کشور را متهم به آزار جنسی کرده، توافق کرده در نشست کمیته قضائی سنا، در روز پنجم مهر ماه شهادت دهد.
مشاوران حقوقی کریستین بلیزی فورد، اول مهر ماه اعلام کردند، خانم فورد صبح روز پنجشنبه در نشست علنی کمیته سنا شرکت خواهد کرد. با این وجود گفته شده هنوز مسائلی وجود دارد که باید روشن شود.
نخست کریستین بلیزی فورد در جلسه علنی کمیته قضائی روایت خود را از واقعهای که گفته شده اوایل دهه ۱۹۸۰ رخ داده ارائه خواهد کرد، و سپس برت کاونا از خود دفاع میکند.
رئیس بانک مرکزی ایران دوباره وعده کاهش قیمت ارز داد
یک نماینده مجلس به نقل از رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که تنها حدود ۱۷ درصد از ارز مربوط به صادرات ایران به خزانه این بانک بازگشته است.
به گفته مهرداد لاهوتی، سخنگوی فراکسیون مستقلین مجلس، عبدالناصر همتی در جلسه این فراکسیون گفته است: «از ۲۲ تا ۲۳ میلیارد دلار صادرات ایران فقط چهار میلیارد دلار به خزانه بانک مرکزی برگشته است».
آقای لاهوتی توضیح بیشتری درباره این گفتههای رئیس کل بانک مرکزی نداده است.
پیش از این نیز برخی از تحلیلگران وارد نشدن ارز پتروشیمیها به بازار را از جمله دلایل اقتصادی افزایش قیمت ارز در کنار خروج آمریکا از برجام دانسته بودند.
به گفته آقای لاهوتی، رئیس کل بانک مرکزی در این جلسه همچنین گفته که بازار ارز «تقریبا مدیریت شده و فضا به سمت کاهش قیمت ارز میرود».
سخنان آقای همتی در حالی بیان شده که برنامههای بانک مرکزی برای کنترل قیمت ارز شکست خورده و روز یکشنبه نیز قیمت ارز، سکه و طلا بار دیگر سیر صعودی گرفت و قیمت هر دلار از مرز ۱۵ هزار تومان عبور کرد.