لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۳

خبرخوان؛‌ روحانی: هیچ اثری در دیدار با دونالد ترامپ نمی‌بینم

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان در دومین روز مهرماه ۹۷ را لحظه به لحظه اینجا بخوانید.

رئیس بانک مرکزی ایران دوباره وعده کاهش قیمت ارز داد

یک نماینده مجلس به نقل از رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که تنها حدود ۱۷ درصد از ارز مربوط به صادرات ایران به خزانه این بانک بازگشته است.

به گفته مهرداد لاهوتی، سخنگوی فراکسیون مستقلین مجلس، عبدالناصر همتی در جلسه این فراکسیون گفته است: «از ۲۲ تا ۲۳ میلیارد دلار صادرات ایران فقط چهار میلیارد دلار به خزانه بانک مرکزی برگشته است».

آقای لاهوتی توضیح بیشتری درباره این گفته‌های رئیس کل بانک مرکزی نداده است.

پیش از این نیز برخی از تحلیل‌گران وارد نشدن ارز پتروشیمی‌ها به بازار را از جمله دلایل اقتصادی افزایش قیمت ارز در کنار خروج آمریکا از برجام دانسته بودند.

به گفته آقای لاهوتی، رئیس کل بانک مرکزی در این جلسه همچنین گفته که بازار ارز «تقریبا مدیریت شده و فضا به سمت کاهش قیمت ارز می‌رود».

سخنان آقای همتی در حالی بیان شده که برنامه‌های بانک مرکزی برای کنترل قیمت ارز شکست خورده و روز یکشنبه نیز قیمت ارز، سکه و طلا بار دیگر سیر صعودی گرفت و قیمت هر دلار از مرز ۱۵ هزار تومان عبور کرد.

مجموعه‌ای از خبرهای روز یکشنبه اول مهر را در اینجا بخوانید.

زنی که نامزد ترامپ برای دیوان عالی را متهم به آزار جنسی کرد، شهادت می‌دهد

زنی که برت کاونا، نامزد دونالد ترامپ برای کرسی خالی دیوان عالی آن کشور را متهم به آزار جنسی کرده، توافق کرده در نشست کمیته قضائی سنا، در روز پنجم مهر ماه شهادت دهد.

مشاوران حقوقی کریستین بلیزی فورد، اول مهر ماه اعلام کردند، خانم فورد صبح روز پنج‌شنبه در نشست علنی کمیته سنا شرکت خواهد کرد. با این وجود گفته شده هنوز مسائلی وجود دارد که باید روشن شود.

نخست کریستین بلیزی فورد در جلسه علنی کمیته قضائی روایت خود را از واقعه‌ای که گفته شده اوایل دهه ۱۹۸۰ رخ داده ارائه خواهد کرد، و سپس برت کاونا از خود دفاع می‌کند.

هشدار شماری از مقام‌های پیشین آمریکا در مورد راهکار فعلی در قبال ایران

شماری از مقام‌های ارشد در دولت‌های پیشین آمریکا در بیانیه‌ای هشدار داده‌اند که سیاست دونالد ترامپ در قبال ایران، بدون این‌که روزنه‌ای به دیپلماسی بگشاید، خطر جنگ با ایران را در پی‌ دارد. آن‌ها اما تاکید کرده‌اند با بسیاری از انتقادهای فعلی در قبال تهران موافق هستند.

این بیانیه را گروهی با عنوان «ائتلاف ملی برای جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای» منتشر و شماری از مقام‌های پیشین آمریکا، از جمله وزیر خارجه اسبق، نماینده پیشین در کنگره و رئیس پیشین «امنیت ملی آمریکا» امضا کرده‌اند. بسیاری از امضاکنندگان این بیانیه از منتقدان سیاست‌های دونالد ترامپ و از هوادران حفط «برجام» با تهران هستند.

در بخشی از این بیانیه گفته شده «فشار وارد کردن و تحریم‌های یک‌جانبه (علیه تهران) بدون ایجاد روزنه‌ای قابل اعتماد به سوی دیپلماسی… می‌تواند به بحرانی مانا، خطرناک و ویرانگر با ایران در منطقه بیانجامد».

بیش از ۵۰ تن از مقام‌های پیشین و سیاست‌مداران ایالات متحده می‌گویند خروج دولت آمریکا از برجام، هیچ‌یک از اهداف آمریکا را محقق نمی‌کند.

این افراد البته تاکید کرده‌اند از نظر تاکتیکی با برخی اهداف دولت فعلی در قبال ایران موافق هستند، اما بر این عقیده‌اند که برای رسیدن به این اهداف به هر دو سیاست «فشار و دیپلماسی» نیاز است.

برخی از اهدافی که مقام‌های پیشین از آن‌ها نام برده‌اند، اما معتقدند باید راه رسیدن به آن‌ها تغییر کند، مسائلی هستند مانند جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، جلوگیری از توسعه و آزمایش موشک‌های بالیستیک، آزادی زندانیان آمریکایی، جلوگیری از حمایت جمهوری اسلامی از حزب‌الله لبنان، حماس و جهاد اسلامی، جلوگیری از تهدیدهای تهران علیه اسرائیل و هم‌پیمانان منطقه‌ای آمریکا.

اما منتقدان می‌گویند سیاست فعلی کاخ سفید، تنها گزینه‌های «تسلیم یا جنگ» را فراروی ایران قرار داده‌است.

در میان امضاکنندگان این بیانیه می‌توان نام‌هایی را دید مانند: جیمز کلپر، اداره‌کننده پیشین نهاد اطلاعات ملی ایالات متحده، مادلین آلبرایت، وزیر خارجه پیشین، پل اونیل، وزیر خزانه‌داری در دوره جرج بوش یا جان لیمبرت، از کارکنان سفارت آمریکا در تهران که در سال ۱۳۵۸ گروگان گرفته شد.

دونالد ترامپ، چه در زمان انتخابات و چه پس از پیروزی مخالفت خود را با برجام پنهان نمی‌کرد. او معتقد است توافق اتمی نه تامین‌کننده منافع ملی کشورش است و نه جلوی دستیابی نهایی ایران به سلاح هسته‌ای را گرفته و نه مانع از مسائلی مانند «حمایت از تروریسم»، «فعالیت‌های مخرب» و یا توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی شده‌است.

ایران دخالت در امور کشورهای منطقه را رد کرده می‌گوید از تروریسم حمایت نمی‌کند، برنامه موشکی‌اش دفاعی‌ست و برجام یک توافق بین‌المللی‌ست و نه تنها موافقت‌نامه‌ای با واشینگتن.

ترامپ گفته حاضر است بدون پیش‌شرط با رهبران ایران به گفت‌وگو بنشیند. مایک پومپئو، وزیر خارجه او، تاکید کرده از این خواست ترامپ حمایت می‌کند، اما تهران باید ۱۲ شرط را برای رسیدن به یک توافق جدید اجرا کند؛ از جمله‌ اینکه غنی‌سازی اورانیوم را متوقف کرده و هیچ‌گاه به سمت بازفرآوری پلوتونیوم نرود، برنامه ساخت موشک‌های بالستیک و تولید آن و هرگونه آزمایش و توسعه موشک‌های قابل حمل کلاهک اتمی را پایان دهد، به حمایت از گروه‌های تروریستی در خاورمیانه پایان دهد، به حمایت نظامی خود از شبه نظامیان حوثی پایان دهد، تمام نیروهای نظامی تحت فرماندهی خود را از سوریه خارج کند، از رفتارهای تهدید‌آمیز علیه همسایگانش دست بردارد و موارد دیگر.

جمهوری اسلامی هنوز موافقتی با مذاکره دوباره با آمریکا نشان نداده‌است.

عفو بین‌الملل: چین باید در مورد «سرکوب گسترده» مسلمانان توضیح دهد

سازمان عفو بین‌الملل در گزارشی که روز دوشنبه دوم مهر ماه منتشر کرده، می‌گوید دولت چین باید در مورد وضعیت و سرنوشت یک میلیون مسلمانِ ساکن منطقه سین‌کیانگ (شین‌جیانگ) که گفته می‌شود هدف «سرکوبی گسترده» قرار گرفته‌اند، توضیح دهد.

به‌تازگی گزارش‌های انتقادآمیز تازه‌ای در مورد وضعیت مسلمانان، به‌طور مشخص گروهی از اویغورها، در غرب چین، منتشر شده‌است.

اواسط مرداد ماه کمیته مقابله با تبعیض نژادی ملل متحد، گفته بود یک میلیون تن از شهروندان اقلیت اویغور «به‌شکل مخفیانه‌ای در چیزی شبیه یک اردوگاه بزرگ در بازداشت هستند».

عفو بین‌الملل می‌گوید پکن باید به کارزار فزاینده دولتی در توقیف گسترده، جاسوسی، بازآموزی اجباری اصول سیاسی و عقیدتی و مجبور کردن اویغورها به تن‌دادن به یک‌پارچگی فرهنگی، پایان دهد.

به گفته این سازمان «اویغورها و دیگر اقلیت‌های مسلمان ساکن چین، به‌خاطر رعایت نکردن قوانین مربوط به کوتاه‌کردن ریش و یا استفاده نکردن از برقع و داشتن قرآن‌های غیرمجاز (از منظر دولت)، تنبیه می‌شوند».

دولت چین می‌گوید منطقه سین‌کیانگ با تهدیدهای امنیتی، به‌دلیل حضور گروه‌های شبه‌نظامی اسلام‌گرا و جدایی‌طلب روبه‌رو است. به گفته دولت مرکزی در پکن، این گروه‌ها دست به توطئه زده، به تنش‌ها میان «اویغورها» و «هان‌ها» -قوم اکثریت در چین- دامن می‌زنند.

وزیر اطلاعات ایران: شماری از عوامل مرتبط با حمله اهواز بازداشت شده‌اند

محمود علوی
محمود علوی

مراسم تشییع و خاکسپاری پیکر کشته‌شدگان حملات مرگبار روز شنبه اهواز، صبح روز دوشنبه در این شهر با حضور برخی مقام‌های جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. محمود علوی، وزیر اطلاعات، در این مراسم بدون اشاره به جزئیات بیشتری گفت شماری از عوامل مرتبط با این حادثه بازداشت شده‌اند.

محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم در این مراسم، بدون استناد به سند و مدرکی، گفت این حادثه در خارج از مرزهای ایران طراحی شده‌است. او همچنین جدایی خوزستان از ایران را خواب و رؤیا دانست. روز شنبه در جریان تیراندازی ۴ مهاجم مسلح به مراسم رژه نیروهای مسلح در اهواز، دست‌کم ۲۵ نفر کشته و ۷۰ نفر زخمی شدند.

به گزارش ایسنا، نوذر نعمتی، جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش، نیز روز دوشنبه با اشاره به حادثه اهواز گفت: «همه عوامل این حادثه شناسایی شده‌اند و در زمان مقتضی خود قطعاً یک گوشمالی سنگینی را خواهند دید.»

وزیر نفت ایران تأیید کرد کره جنوبی خرید نفت را از ایران متوقف کرده‌است

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران، تأیید کرد که کره جنوبی واردات نفت از ایران را سه ماه است به‌طور کامل متوقف کرده و به صفر رسانده‌است.
آقای زنگنه روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا همچنین تأیید کرد که برخی کشورهای دیگر نیز خرید نفت از ایران را کاهش داده‌اند اما اشاره‌ای به نام این کشورها و مقدار کاهش خریدشان نکرد.

آمریکا از کشورهای دنیا خواسته‌است که تا تاریخ ۱۳ آبان و شروع دور دوم تحریم‌های این کشور علیه ایران، خرید نفت از تهران را متوقف کنند. چین و هند دو خریدار عمده نفت از ایران هستند. چین گفته‌است تغییری در میزان خریدش نخواهد داد ما تعدادی از پالایشگاه‌های هند خرید نفت از ایران را کاهش داده‌اند. وزیر نفت ایران روز دوشنبه همچنین گفت در بلندمدت و میان‌مدت خلأ نفت ایران جبران‌پذیر نیست و قصد آمریکا در صفر رساندن صادرات نفت ایران محقق نمی‌شود.

الکسی ناوالنی از مخالفان ولادیمیر پوتین بلافاصله پس از آزادی از زندان بازداشت شد

آقای ناوالنی روز دوشنبه در حالی که دوره محکومیت زندان ۳۰ روزه‌اش را به پایان رسانده بود در راه بازگشت به منزل به اتهام نقض قانون تجمعات خیابانی بازداشت شد. اتهام تازه می‌تواند منجر به ۲۰ روز زندان دیگر برای آقای ناوالنی شود. الکسی ناوالنی از مخالفان سرشناس رئیس جمهوری روسیه است که بارها خواستار برگزاری تجمعات خیابانی در اعتراض به دولت روسیه شده‌است. او آخرین بار به دلیل برگزاری تجمع خبایانی در ماه ژانویه گذشته ۳۰ روز زندانی شده بود.

پاسخ جنجالی وزیر بهداشت به مرد نانوا

پاسخ وزیر بهداشت جمهوری اسلامی به یک مرد نانوا که از هزینه‌های پزشکی گلایه دارد، در فضای مجازی جنجال‌برانگیز شده‌است و بسیاری از کاربران برخورد وزیر را تحقیرآمیز دانستند.

در ویدیویی که در فضای مجازی منتشر شد، وزیر خطاب به این مرد که همسر بیمارش به دلیل قطع شدن پا باید فیزیوتراپی شود، می‌گوید: «فیزیوتراپی؟ کاری نداره که. باید بمالی دیگه. خودت بمال! اگه تهران بودی که اینها رو هم بلدی دیگه. فیزیوتراپ‌ها چه کار می‌کنند؟»

تورم ۵ گروه کالایی، بیش از ۱۰ درصد

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، تورم ۵ گروه کالایی در شهریورماه نسبت به مرداد بیش از ۱۰ درصد افزایش یافت.

خبرگزاری تسنیم نیز نوشت که قیمت هر کیلوگرم مرغ در خرد‌ فروشی به ۸۹۰۰ تومان و مرغ شمال به ۸۵۰۰ تومان رسید و به محدوده نرخ مصوب کارگروه تنظیم بازار نزدیک شد.

بر اساس اعلام کارگروه تنظیم بازار، حداکثر قیمت مرغ گرم در بازار نباید از ۸۱۷۵ تومان بیشتر به فروش برسد و در صورتی که نرخ آن بیشتر شود، شرکت پشتیبانی امور دام، ملزم به کنترل قیمت‌ها است.

بیانیه ۴۷۰ نفر از فعالان سیاسی و مدنی داخل و خارج از کشور در محکومیت حمله اهواز

۴۷۰ نفر از فعالان سیاسی و کنشگران مدنی ایرانی داخل و خارج از کشور روز دوشنبه یا انتشار بیانیه‌ای در مورد حمله اهواز نوشتند: «به گمان ما اینگونه اعمال تروریستی جز تشدید خشونت و فضای امنیتی نتیجه‌ای در برنخواهد داشت، چون چرخه خشونت خلاف منافع و امنیت ملی و در نهایت به ضرر مردم ایران است.»

این بیانیه می‌نویسد: «همچنین امیدواریم برخورد عکس‌العملی در فضای احساسی و غیرعقلایی با خشونت تعدادی انگشت‌شمار، به برخورد گسترده و بدون مبنای قانونی با طیفی گسترده تبدیل نشده و به چرخه خشونت در این گوشه سرزمین‌مان نینجامد.»

به نوشته نشریه خبری ایران امروز، امضاءکنندگان این بیانیه افزوده‌اند: «ما همانقدر که عملیات تروریستی و چرخه خشونت را محکوم و مذموم می‌دانیم از بین بردن زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی آن را از طریق عمران و آبادی و توسعه همه‌جانبه لازم می‌دانیم، و رفع هرگونه تبعیض بین همه اقوام و گروه‌های مذهبی، زبانی و قومی ایرانی را ضروری ارزیابی می‌کنیم. استخدام بدون تبعیض در مشاغل دولتی برپایه صلاحیت‌های علمی و سپردن مشاغل مدیریتی در سطح ملی و محلی را برپایه شایسته‌سالاری حق هر ایرانی فارغ از تعلقات مذهبی و قومی می‌دانیم و گام اول دراز بین بردن ظلم و تبعیض خواهد بود.»

محسن کدیور، مصطفی تاج‌زاده، حسن یوسفی اشکوری، عیسی سحرخیز، ژیلا بنی‌یعقوب، مهدی جامی، سعید حجاریان، پژمان حقیقی، و بهمن احمدی امویی از جمله امضاءگنندگان این بیانیه هستند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG