نامزد جمال خاشقجی تحت حفاظت «۲۴ ساعته» قرار گرفت
خبرگزاری دولتی آناتولی ترکیه روز یکشنبه اعلام کرد که مقامهای این کشور، نامزد جمال خاشقجی، روزنامهنگار کشته شده در کنسولگری عربستان، را تحت حفاظت ۲۴ ساعته خود قرار دادهاند.
آقای خاشقجی روز دوم اکتبر برای گرفتن گواهی تجرد به کنسولگری عربستان در استانبول رفت و دیگر برنگشت. وی قرار بود با نامزدش خدیجه چنگیز ازدواج کند.
خبرگزاری رویترز که این خبر را مخابره کرده است میگوید که مقامات برای اظهارنظر درباره جزئیات ترتیبات امنیتی جدید در دسترس نبودهاند.
در روزی که این روزنامهنگار ناپدید شد، خانم چنگیز ساعتها در خیابان منتظر وی ماند و زمانی که خاشقجی برنگشت با مقامات تماس گرفت.
پس از اینکه حکومت عربستان سرانجام جمعه شب اذعان کرد که آقای خاشقجی در کنسولگری کشته شده است، نامزدش در توئیتر به عربی نوشت: «آنها جسم تو را از این جهان گرفتند، ولی لبخندت تا ابد با جهان من خواهد بود».
وزیر خارجه عربستان کشتن خاشقجی را «اشتباهی بزرگ و مهلک» خواند
وزیر خارجه عربستان سعودی میگوید که قتل جمال خاشقجی در داخل کنسولگری سعودی در استانبول «اشتباهی بزرگ و مهلک» بود و به خانواده این روزنامهنگار قول داد که عوامل مقصر در این حادثه مجازات خواهند شد.
عادل الجبیر روز یکشنبه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «فاکس نیوز» گفت: «این یک اشتباه وحشتناک است. این یک تراژدی وحشتناک است. ما با آنها (خانواده خاشقجی) ابراز همدردی میکنیم. درد و رنج آنها را درک میکنیم».
وی افزود: «متاسفانه، اشتباهی بزرگ و مهلک اتفاق افتاد و من مطمئنم کسانی که مسئول این کار بودند حساب پس خواهند داد».
وزیر خارجه عربستان در عین حال مدعی شد که محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور، از برنامه قتل خاشقجی مطلع نبوده است. بن سلمان متهم است که دستور این قتل را صادر کرده است.
آقای جبیر گفت: «افراد درگیر در این عملیات نزدیک به ولیعهد نبودند. شاید بخشی از نیروهای امنیتی اطراف او بودند که جابجا میشوند. اینکه افرادی در تصویر باشند به معنای این نیست که آنها اساسا به وی (بن سلمان) نزدیک هستند. این یک عملیات خودسرانه بوده است».
وی از سرنوشت جسد جمال خاشقجی ابراز بیاطلاعی کرد.
وزیر خارجه عربستان در بخش دیگری از سخنانش گفت که عربستان دارای «حکومت اقتدارگرا» نیست بلکه یک «نظام سلطنتی» است که به گفته وی، سیستم «موازنه و نظارت» خودش را دارد.
گفتوگوی تلفنی اردوغان و ترامپ در مورد پرونده خاشقجی
دفتر ریاستجمهوری ترکیه روز یکشنبه اعلام کرد رجب طیب اردوغان، و دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در جریان یک گفتوگوی تلفنی تاکید کردهاند که جریان کشتهشدن خاشقجی در کنسولگری عربستان باید بهطور کامل روشن شود.
بنا بر بیانیهای که دفتر آقای اردوغان منتشر کرده، روسای جمهوری دو کشور «توافق کردهاند که پرونده خاشقجی باید، با همه زوایای آن روشن شود».
ساعتی پیش از انتشار این بیانیه رئیسجمهوری ترکیه اعلام کرده بود که آنکارا در روز سهشنبه جزئیات تحقیقات درباره قتل جمال خاشقجی، را منتشر میکند: «ما به دنبال اجرای عدالت در این پرونده هستیم، و تمام حقایق فاش خواهد شد، نه فقط از طریق برداشتن گامهای معمولی بلکه کل حقیقت مشخص خواهد شد».
دونالد ترامپ، در مصاحبهای با واشینگتنپست که شب شنبه منتشر شد، در توصیف توضیحات عربستان سعودی در مورد روزنامهنگار کشتهشده گفت «بدیهیست که فریبکاری شده و دروغ گفته شده است». این اظهارات، «تندترین» سخنان رئیسجمهوری آمریکا در پیوند با ماجرای قتل خاشقجی توصیف شدهاست.
خاشقجی در نهم مهر ماه پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول برای انجام یک کار دفتری ناپدید شد. مقامهای ترکیه اندکی بعد در گفتوگو با رسانهها از «شکنجه»، «قتل» و حتی «تکهتکهکردن» پیکرش سخن گفتند، اما عربستان تا دو هفته پس از آن میگفت جمال خاشفجی کنسولگری را ترک کردهاست. در نهایت اعلام کرد این روزنامهنگار در جریان درگیری در کنسولگری درگذشتهاست. اطلاعیهای که خود با واکنشهای گسترده بینالمللی روبهرو شد.
روز یکشنه وزیر خارجه عربستان گفت خاشقجی به «قتل» رسیدهاست.
پنتاگون زخمی شدن ژنرال آمریکایی در حمله قندهار را تائید کرد
وزارت دفاع آمریکا برای نخستین بار تائید کردهاست که جفری اسمایلی، یک ژنرال آن کشور، در جریان حملهای در قندهار افغانستان، در ۱۸ اکتبر (۲۷ مهر) زخمی شدهاست. در حمله قندهار دو مقام ارشد افغانستان نیز کشته شدند.
سخنگوی ناتو در افغانستان به رسانههای ایالات متحده گفته «تائید میکنم که او در حال مداوا پس از زخم ناشی از تیراندازی در جریان حمله قندهار است».
گرانت نیلی گفته ژنرال اسمایلی در بیمارستان ناتو در قندهار بستری شدهاست.
در جریان حمله روز ۲۷ مهر ماه، رئیس اداره امنیتی و اطلاعاتی قندهار و رئیس پلیس این استان کشته شدند. ژنرال عبدالرازق، از قدرتمندترین مردان اطلاعاتی افغانستان بود که در جریان تیراندازی یکی از محافظانش کشته شد. زلمی ویسا، والی قندهار و ژنرال عبدالمومن، رئیس تشکیلات امنیتی این ولایت نیز کشته شدند.
ژنرال اسکات میلر، یکی دیگر از فرماندهان ارشد آمریکایی در افغانستان، که لحظاتی پیش از حمله با عبدالرازق ملاقات داشت در این حمله آسیبی ندید.
طالبان مسئولیت این حمله را برعهده گرفتهاست.
توفان در مهران دستکم یک کشته و ۱۵ زخمی برجای گذاشت
بنا بر گزارشها از ایران، وزش بادهای شدید و توفان و نیز بارش باران در شهر مرزی مهران، دستکم یک کشته و ۱۵ زخمی برجای گذاشتهاست.
رئیس مرکز فوریتهای درمانی استان ایلام گفته است ۱۵ زخمی این رخداد به شهر ایلام فرستاده شدهاند و شخصی که جان خود را از دست داده نیز احتمالا اهل ایلام است.
توفان و سیلاب در حالی رخ داده که مهران محل عبور افراد حاضر در مراسم اربعین است.
راهپیمایی اربعین که از حمایت جمهوری اسلامی برخوردار است، مراسمیست نوپا که از نجف تا کربلا برگزار میشود و ایرانیایی که در آن شرکت میکنند بهصورت زمینی از مرز گذشته و وارد عراق میشوند.
خبرگزاریهای داخل ایران از جمله خبرگزاری دولتی ایرنا میگویند شهر مهران «مملو از زائرانیست که گرفتار بارندگی شدید و سیلاب شدهاند». آن طور که گزارش شده مسیر ایلام به مهران در حال حاضر و تا برگشت شرایط به حالت عادی «بسته است».
احتمال «قتل یک فعال محیط زیست با ضربات چاقو»
عبدالرضا داوری، صاحب امتیاز و مدیرمسئول ماهنامه بررسیهای اقتصادی در توئیتر خود نوشت: «خبر تکان دهنده بود. دکتر «فرشید هکی»، حقوقدان و اقتصاددان عدالتخواه و مشاور علمی نشریه بررسیهای اقتصادی، ساعاتی قبل به طرز فجیعی به قتل رسید.»
گفته میشود فرشید هکی در نزدیکی خانهاش در تهران با ضربات چاقو به قتل رسیده و قاتل یا قاتلان پس از آن جنازه وی را سوزاندهاند.
فرشید هکی فعال حقوق بشر و کودکان کار، و عضو کمپین محیط زیستی حمایت از زاگرس مهربان (صدای پای آب) است. او مؤسسه «پیشتازان توسعه» را در حمایت از کودکان کار تأسیس کرده است.
عبدالرضا داوری در نامهای به قوه قضائیه خواستار پیگیری این قضیه شده است.
مدیرکل امور مرزی: ربودهشدگان میرجاوه سالماند
روز دوشنبه همزمان با انتشار تصاویری که گروه «جیش العدل» میگوید مربوط به نیروهای نظامی ربوده شده در میرجاوه است، شهریار حیدری، مدیرکل امور مرزی وزارت کشور، گفت که مرزبانان ربودهشده در سلامت کاملند.
روز سهشنبه هفته گذشته ۱۴ نیروی نظامی ایران ربوده شدند و گروه «جیشالعدل» اعلام کرد که افراد این گروه بامداد سهشنبه یک پایگاه مراقبتی را در شهرستان میرجاوه «بهصورت کامل خلع سلاح» کردهاند. تعداد ربودهشدگان گاه ۱۱ و گاه ۱۴ نفر گزارش شده و در تصویر تازه «جیشالعدل» تعداد آنها ۱۲ نفر شمرده میشود.
سپاه پاسداران از نقش «عامل یا عوامل نفوذی» در این اتفاق سخن گفته و فرمانده سپاه نیز اعلام کرده که این افراد «ابتدا بیهوش شده» و بعد ربوده شدهاند.
در تصاویری که در کانال منتسب به گروه «جیشالعدل» منتشر شده افراد ربودهشده بر زمین نشستهاند و مقادیری سلاح سنگین، ازجمله آرپیجی و تیربار و خشابهای طولانی، در مقابل آنها چیده شده است.
مروارید خلیج فارس «به ثبت جهانی رسید»
مدیرکل دفتر مالکیت فکری وزارت صنعت، معدن و تجارت از ثبت جهانی نام «مروارید خلیج فارس» خبر داد.
به گزارش ایسنا مهدی میر صالحی در نشست خبری خود گفت: «خلیج فارس با پیشوند مروارید در سازمان جهانی مالکیت فکری (وایپو) به ثبت رسید» و افزود که «از این پس هیچ دولت و کشور و سازمانی نمیتواند این خلیج را با نام دیگری نامگذاری کند.»
وی توضیح نداد که این امر تنها شامل عبارت «مروارید خلیج فارس» میشود یا شامل تمامی کاربردهای نام خلیج فارس است. در وبسایت وایپو هنوز خبری در این مورد منتشر نشده است.
میر صالحی با بیان اینکه این اقدام به همت وزارت صنعت بودهاست، افزود: «فرایند ثبت دو ساله بودهاست.»
آقای میر صالحی با اشاره به روند ثبت جهانی «مروارید خلیج فارس»، اظهار کرد: «پرونده این ثبت بر اساس قانون الحاق دولت ایران به موافقتنامه لیسبون در مورد حمایت از اسامی مبدأ و ثبت جهانی آن مصوب مجلس و همچنین قانون الحاق دولت ایران به کنوانسیون تأسیس سازمان جهانی مالکیت فکری مصوب سال ۱۳۸۰ مجلس تشکیل شد.»
واژگونی مینیبوس در خوزستان ۱۶ دانشآموز را مصدوم کرد
شاهین فتحی، معاون عملیات سازمان امداد و نجات، در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در ارتباط با واژگونی مینیبوس دانشآموزان در خوزستان اظهار داشت: «این حادثه ساعت ۱۲:۵۳ دقیقه ظهر امروز در محور لالی - تاراز به وقوع پیوستهاست.» وی افزود: «در اثر این حادثه ۱۶ دانشآموز مصدوم شدند که توسط نیروهای هلالاحمر به نزدیکترین بیمارستان انتقال یافتند و عملیات جهت نجات جان دانشآموزان همچنان ادامه دارد.»