لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۳۲

«قطع همکاری» دانشگاه شریف با مسعود نیلی، از امضاکنندگان «بیانیه هشدارآمیز پنج اقتصاددان»


در ادامه موج اخراج، تعلیق و بازنشستگی اجباری استادان دانشگاه‌ها، مسعود نیلی، اقتصاددان و استاد دانشگاه شریف، «قطع همکاری دانشگاه شریف» با خود را تایید کرد و همزمان عضو کمیسیون آموزش مجلس گفت که پرونده شمار دیگری از استادان دانشگاه نیز در دست بررسی است و موج «قطع همکاری» با اساتید «متوقف نشده» و در روزهای آینده نیز «ادامه دارد.»

مسعود نیلی، استاد اقتصاد در دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف، روز پنج‌شنبه ۳۰ شهریور ماه با انتشار توضیحی در کانال تلگرامی خود، «مخالفت هیات امنای دانشگاه شریف با ادامه تدریس در این دانشگاه» را دلیل قطع همکاری دانشگاه شریف با خود عنوان کرد.

آقای نیلی در این یادداشت نوشت «با توجه به اینکه از نظر سنی در مقطع بازنشستگی بودم و براین‌اساس انتظار می‌رفت که در تاریخ ۲۵ دی سال گذشته بازنشسته شوم، دانشگاه درصدد آن بوده که برای من و تعداد دیگری از همکاران، از هیات ‌امنا اجاز تمدید دریافت کند، اما با این درخواست موافقت نشده است.»

این عضو هیات علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف افزود: «دلبستگی و علاقۀ وافر من به علم اقتصاد تحت‌تأثیر این نوع تحولات اداری قرار نمی‌گیرد و تا روزی که توانی داشته باشم به فعالیت‌های علمیِ خود ادامه خواهم داد.»

در همین حال سایت خبرآنلاین از قول مسعود نیلی نوشت که هیات امنای دانشگاه شریف، علاوه بر «مخالفت با اجازه تمدید» تدریس مسعود نیلی، با صدور چنین اجازه‌ای برای تعداد دیگری از استادان این دانشگاه و از جمله برای تعدادی از همکاران مسعود نیلی نیز مخالفت کرده است.

مسعود نیلی علاوه بر سمت استادی در دانشگاه صنعتی شریف، از چهره‌های اقتصادی مطرح در ایران طی چهار دهه گذشته و از طرفداران اقتصاد آزاد است که در دولت‌های پیشین سمت‌های مهمی سیاستگذاری اقتصادی بر عهده داشته است.

آقای نیلی از سال ۶۴ تا ۶۷ ریاست دفتر اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه را بر عهده داشت و در فاصله سال‌های ۶۷ تا ۷۰ نیز معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه بود.

ریاست «موسسه عالی پژوهش در برنامه‌ريزی و توسعه» در سال ۷۵ به مسعود نیلی سپرده شد و بار دیگر در فاصله سال‌های ۷۶ تا سال ۷۹ عهده‌دار معاونت اقتصادی سازمان برنامه و بودجه شد.

او همچنین چه طی دو دوره معاونت اقتصادی سازمان برنامه و بودجه و همچنین دوره ریاست بر«موسسه عالی پژوهش در برنامه‌ريزی و توسعه» نقش موثری در تهیه برنامه‌های توسعه پنچ ساله کشور داشت.

حسن روحانی، رئیس جمهور سابق، در دولت اول خود مسعود نیلی را به عنوان «مشاور رییس‌جمهور در امور اقتصادی» منصوب کرد. سپس در در مرداد سال ۹۶ سمت او را به «دستیار ویژه رییس جمهور در امور اقتصادی و دبیر ستاد هماهنگی اقتصادی» ارتقا داد اما نزدیک به ۱۵ ماه بعد اعلام شد که استعفای نیلی از این سمت پذیرفته شده است.

روزنامه ایران، ارگان مطبوعاتی دولت ابراهیم رئیسی، چند روز پیش از انتشار خبر قطع همکاری دانشگاه شریف با مسعود نیلی، طی یادداشتی از مسعود نیلی و همچنین «محمد طبیبیان، موسی غنی‌نژاد ، محمدمهدی بهکیش و حسن درگاهی»، به خاطر انتشار یک بیانیه در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی با عنوان «کاسبان اغتشاش» نام برد.

این روزنامه دولتی همچنین نوشت: قطعا اگر مسعود نیلی و همفکرانش احتمال می‌دادند که اعتراضات به پایان خواهد رسید، «ریسک آن بیانیه سیاسی علیه جمهوری اسلامی و حکومت را نمی‌کردند» اما «اکنون دیگر نیلی و همفکرانش نمی‌توانند مدعی استادی اقتصادی و مواضع غیرسیاسی شوند» چرا که در جریان اعتراضات «همپای ضدانقلاب» بوده‌اند.

این پنج اقتصاددان در بیانیه پارسال خود این پنج اقتصاددان در بیانیه مهر ماه پارسال به مقام‌های جمهوری اسلامی هشدار داده بودند که اعتراضات به دلیل «سوء تدبیر از مراحل کم‌خطر عبور کرده و وارد فاز خشم شده‌ است.

آنها تاکید کرده بودند که ممکن است حاکمان، اعتراضات را «در مرحله خشم، سرکوب کنند و به اشتباه تصور کنند که غائله به پایان رسیده اما با خشم فروخفته بخش‌های بزرگ و موثر جامعه، اداره کشور جز از طریق تداوم به‌کارگیری اجبارهای مختلف ناممکن می‌شود.»

به دنبال تایید قطع همکاری دانشگاه شریف با مسعود نیلی، روز پنج‌شنبه یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که موج اخراج استادان دانشگاه ادامه خواهد یافت.

احمد حسین فلاحی، عضو کمیسیون آموزش مجلس به سایت دیده‌بان ایران گفت که علاوه بر استادان اخراج شده «برخی هم پرونده‌شان در جریان است» و موج «قطع همکاری» با این اساتید، «متوقف نشده و ادامه دارد.»

این عضو کمیسیون آموزش مجلس البته دلیل اخراج استادان دانشگاه‌ها را «پایین بودن امتیازات پژوهشی»، «رکود علمی» و «پایان قرارداد» عنوان کرد و ادعا کرد که موضوعی به نام «اخراج استادان به دلایل سیاسی» وجود ندارد.

این در حالی است که محمدکاظم انبارلویی، عضو شورای مرکزی موتلفه اسلامی در شماره یک‌شنبه ۱۹ شهریور ماه روزنامه رسالت، استادان اخراج شده را به خاطر حمایتشان از اعتراضات زن، زندگی، آزادی و دانشجویان معترض، افرادی «وابسته به سرویس‌های امنیتی دولت‌های غربی» و «بوق اجانب» خواند و تعداد «استادان اخراج شده» را نزدیک به «۱۰۰ نفر» اعلام کرد.

همچنین غلامرضا نوری قزلجه، رئیس فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی، به صراحت گفته که «شخص ابراهیم رئیسی مسئول اخراج اساتید از دانشگاه» است.

ابعاد «تعلیق» و «اخراج» استادان چنان گسترده است که شوراهای صنفی دانشجویان کشور پیشتر آن را بخشی از «پروژه بزرگ‌تر تصفیه دانشگاه‌ها در سراسر کشور» خوانده است.

با استفاده از تلگرام٬ شبکه‌های اجتماعی و رادیو فردا؛ ش.ر
XS
SM
MD
LG