یک روز پس از انتشار گزارش رسانههای ترکیه در زمینه دستگیری چند شهروند ایرانی و ترکیهای در استانبول به ظن تلاش برای لطمه زدن به گردشگران اسرائیلی، روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت روز جمعه سوم تیر نتایج تحقیقی را منتشر کرد که بر اساس آن، هیچیک از سفیران پیشین اسرائیل در ترکیه در دوره اخیر به این کشور سفر نکرده بود.
گزارشهای رسانههای اسرائیل در دو هفته اخیر متمرکز بر آن بود که یکی از اهداف «تیمهای ترور» ایرانی اعزامی به استانبول، ربودن یا کشتن یکی از سفیران پیشین اسرائیل در ترکیه و همسرش بوده است.
برخی از گزارشهای پیشین رسانههای اسرائیل مدعی بود که همسر یک سفیر پیشین زمانی که به بازار استانبول رفته بود، از سوی مأموران اسرائیلی مستقیم به فرودگاه برده شد و به او گفته شد که به هتل برنگردد زیرا «تروریستهای ایرانی منتظر او و همسرش هستند».
یدیعوت آحرونوت روز سوم تیر نوشت که بعد از انتشار گزارشهای پر سر و صدا در خصوص بازداشت تیمهای ایرانی و همدستان ترکیهای آنها در استانبول نیز «وزارت خارجه اسرائیل هنوز نمیداند که چه کسی قرار بوده در ترکیه ربوده شود».
به نوشته این روزنامه، تنها دیپلمات اسرائیلی که به ترکیه سفر خصوصی داشته یوسی لوی سِفری، بوده که با شریک زندگیاش، رونی گلدبرگ، چند روز در استانبول بودند. این زوج همجنسگرا به این گزارش واکنش نشان ندادند.
یوسی لوی تا سال ۲۰۱۸ کنسول اسرائیل در استانبول بود که پس از خشم ترکیه از کشته شدن دهها تظاهرکننده فلسطینی در تظاهرات مرزی غزه در اعتراض به انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، به دستور دولت رجب طیب اردوغان از استانبول اخراج شد.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، اگر هدف تیمهای اعزامی ایرانی در استانبول ربودن یکی از سفیران پیشین اسرائیل در یک کشور دیگر بوده، معلوم نیست که ایرانیها چگونه از احتمال سفر چنین مقام پیشینی به ترکیه مطلع شدهاند. وزارت خارجه اسرائیل به این روزنامه واکنش نشان نداد.
رسانههای ترکیه دوم تیر گزارش دادند که نیروهای امنیتی اعزامی میت، سازمان اطلاعات و امنیت این کشور، هشت تن را به ظن تلاش برای لطمه زدن به اسرائیلیها، بازداشت کردند.
به نوشته رسانههای ترکیه، این افراد جمعه آخر خرداد در سه خانه اجارهای و همچنین در هتل «سل» دستگیر شدند. رسانههای ترکیه نوشتند که این افراد در مرحله طراحی برای اقدامی که به آنها نسبت داده میشود، شناسایی شدند.
با این حال، یدیعوت آحرونوت نوشته است که نیروهای موساد اسرائیلیهایی را که قرار بود هدف قرار گیرند، «در اخرین لحظات» از دست باندهای ایرانی «نجات دادند».
به نوشته رسانههای اسرائیل، یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، که دوم تیر برای قدردانی از ترکیه به آنکارا رفته بود، با حاکان فیدان، رئیس سازمان «میت» نیز دیدار کرد.
وزارت خارجه ایران دوم تیر گفته بود که اسرائیل «اتهامات مضحک و بیاساس» عنوان کرده تا روابط ایران و ترکیه را که دو همسایه مسلمان هستند، مختل کند.
لیاور حیات، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل در واکنش به بیانیه وزارت خارجه ایران، در توییتر نوشت که «تروریسم ایرانی در خاک یک کشور مستقل دیگر، نقض فاحش همه هنجارهای شناخته شده است و در حالی که کشورهای جهان برای همکاری و روابط نزدیکتر بین ملتها تلاش میکنند، رژیم ایران تروریسم و فتنهانگیزی را انتخاب کرده است».
در این میان، یک «مقام امنیتی اسرائیل» سوم تیر به وای.نت گفت که تصمیم کشورش در رسانهای کردن نام حسین طائب به عنوان مقام ارشد ایرانی که تیمهای ترور را راهی لطمه زدن به اسرائیلیها کرده، باعث شد که طائب مرتکب «اشتباهات سخت» شود.
این مقام افزود «از لحظهای که تصاویر حسین طائب را در گزارشها ارائه کردیم، او زیر فشار قرار گرفت و در نتیجه دستورات اشتباهی به تیمها داد و تیمها نیز خطاهایی کردند که دسترسی به آنها را در ترکیه آسانتر کرد».
به گفته این مقام اسرائیلی، حسین طائب از درون نظام تهران نیز فشار بود که موفق به انجام عملیات علیه اسرائیل نشده است.
به دستور حسین سلامی، فرمانده کل سپاه، از روز دوم تیر محمد کاظمی جایگزین حسین طائب در ریاست سازمان اطلاعات نظامی سپاه پاسداران شد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، تلاش ایران برای لطمه زدن به گردشگران اسرائیلی واکنش به کشته شدن حسن صیاد خدایی، افسر ارشد نیروی قدس سپاه، در رویداد اول خرداد در تهران بود. به نوشته نیویورک تایمز اسرائیل آمریکا را آگاه کرد که کشته شدن صیاد خدایی کار اسرائیل بوده است.
در این میان، رسانههای اسرائیل گزارش دادند که این کشور درخواست ترکیه برای لغو هشدار به گردشگران برای خودداری از سفر به ترکیه را بررسی میکند زیرا مقامات ترکیه به اسرائیل گفتهاند که گردشگران سایر کشورها در نتیجه هشدار اسرائیلی کمتر در هفتههای اخیر به ترکیه سفر کردند.
با این حال، به نوشته رسانههای اسرائیل، مقامات این کشور اکنون «نگران» شدهاند که «ایران درصدد لطمه زدن به گردشگران اسرائیلی در کشورهای دیگر، از جمله خاور دور، باشد».