شورای امنیت ملی کاخ سفید آمریکا با اشاره به تحریمهای تازه علیه ایران، میگوید تا زمانی که جمهوری اسلامی «تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی باشد» تحریمها نیز ادامه پیدا خواهد کرد.
شورای امنیت ملی کاخ سفید در حساب کاربری خود یادآوری کرده که ایالات متحده تحریمها علیه ایران «در حوزه فلزات و دیگر مواد مورد استفاده در برنامه نظامی، هستهای و تولید و توسعه موشکهای بالیستیک» را گستردهتر کردهاست.
این نهاد ادامه داده است «تحریمها، تا زمانی که حکومت ایران دست از تهدید امنیت و صلح بینالملل برندارد، ادامه خواهد داشت».
گسترش تحریمها، اشاره به بیانیه اخیر مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده دارد، که در ۹ مرداد صادر شد.
آقای پومپئو گفته دامنه تحریم فلزات برای ایران گستردهتر میشود و ۲۲ ماده مخصوص، که به گفته او در برنامههای هستهای یا موشکی جمهوری اسلامی کاربرد دارد، در سیاهه تحریمها قرار میگیرند.
او این اقدام را «گسترش چشمگیر» تحریم فلزات ایران توصیف کرده و گفته «برنامههای هستهای، موشکهای بالستیک و نظامی ایران تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت بینالملل است».
در تیر ماه سال جاری نیز وزارت خزانهداری آمریکا هشت شرکت صنایع فلزی و فولاد ایران را که عمدتا در ارتباط با شرکت فولاد مبارکه هستند، به فهرست تحریمهای خود افزوده بود.
دولت آمریکا در اردیبهشت سال پیش خرید مس، فولاد، آهن و آلومینیوم توسط ایران را بهخاطر استفاده از آنها در برنامههای موشکی تحریم کرده بود.
دولت دونالد ترامپ میگوید کارزار «فشار حداکثری» علیه تهران را در پی گرفته تا به گفته واشینگتن، جمهوری اسلامی رفتار خود را در قبال گسترهای از مسائل، از توسعه موشک و برنامه هستهای تا حملات سایبری و نفوذ در کشورهای منطقه، تغییر دهد.
دونالد ترامپ در عین حال چند بار پیشنهاد داده بدون پیششرط با رهبران جمهوری اسلامی به گفتوگو بنشیند. پیشنهادی که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و تصمیمگیرنده در مورد مسائل کلان سیاسی، آن را رد کردهاست.
آقای خامنهای روز جمعه نیز بهمانند گذشته بر مخالفت خود با مذاکره با واشینگتن تاکید کرد و گفت که دولت آمریکا قصد «استفاده تبلیغاتی» از آن را دارد.
تحریمهای گسترده آمریکا علیه ایران، بهطور چشمگیری بر فروش نفت، مهمترین منبع درآمد تهران تاثیر گذاشتهاست. مقامهای جمهوری اسلامی از جمله رهبر آن نیز تلویحا این مسئله را بیان کردهاند. با اینحال آنها میگویند فروش کمتر نفت، باعث کمتر شدن وابستگی اقتصاد ایران به این ماده خام شده، هرچند دقیقا مشخص نیست چه فناوری، فرآوری یا محصولاتی جایگزین نفت برای کسب درآمد در آن سطح شدهاند.