لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۲۵

«دست کم سه سال فاصله ایران با بمب اتمی»


نمایی از تاسیسات غنی سازی اورانویم نطنز
نمایی از تاسیسات غنی سازی اورانویم نطنز

موسسه بين المللی مطالعات راهبردی در لندن می گويد ايران به شرط کسب مهارت لازم و کافی برای غنی سازی اورانيوم، هنوز دست کم سه سال تا توليد اولين بمب اتمی فاصله دارد.


بر پايه گزارش این موسسه، همراه با افزايش توانايی ايران در روند غنی سازی اورانيوم، فشارها بر آمريکا برای متوقف کردن برنامه هسته ای ايران از جمله از طريق نظامی نیز شدت يافته است.


موسسه بين المللی مطالعات راهبردی می گويد ايران ۲۵۰ تن گاز هگزافلوريد اورانيوم برای تزريق به درون سانتريفوژ يا دستگاه گريز از مرکز ويژه غنی سازی اورانيوم و تبديل به اورانيوم غنی شده دارد.


بر پايه گزارش این موسسه، همراه با افزايش توانايی ايران در روند غنی سازی اورانيوم، فشارها بر آمريکا برای متوقف کردن برنامه هسته ای ايران از جمله از طريق نظامی نیز شدت يافته است

اين ميزان مواد اوليه، می تواند برای توليد ۳۰ تا ۵۰ بمب اتمی به کار رود.


جان چيپمن مدير کل موسسه بين المللی مطالعات راهبردی می گويد نکته کليدی در توليد سلاح هسته ای، دانش لازم يعنی يادگيری اين نکته است که بتوان هگزافلوريد اورانيوم را برای مدت طولانی تری در آبشار سانتريفوژ به گردش در آورد.


به گفته آقای چيپمن، اگر ايران تا مرحله فايق آمدن بر اين مشکلات فنی پيش رود، آنگاه با يک اقدام نظامی ممکن است بتوان برنامه هسته ای کشور را متوقف کرد.


علاءالدين بروجردی رييس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس چندی پيش گفت ايران کارنصب سه هزار سانتريفيوژ جديد را در مجموعه غنی سازی اورانيوم نطنز آغاز کرده است.


اين اظهارات بعدا از سوی مقام های هسته ای جمهوری اسلامی تکذيب شد.


نصب ۳۰۰۰ سانتريفوژ، روندی زمان بر و طولانی


جان چيپمن در گزارش سالانه موسسه بين المللی مطالعات راهبردی زير عنوان «توازن نظامی» می گويد ايران ممکن است تا پايان ماه مارس (اوايل فروردين ماه ۱۳۸۶) يا کمی ديرتر بتواند به هدف توليد ۳۰۰۰ سانتريفوژ برسد.


رسيدن به مرحله عملی و بدون مشکل ۳۰۰۰ سانتريفوژ، دست کم بين دو تا سه سال طول می کشد

با اين حال به گفته آقای چيپمن، از نظر تکنيکی برای ايران مطلقا منطقی نيست که پيش از راه اندازی موفقيت آميز و بدون مشکل دو زنجيره آزمايشی ۱۶۴ تايی سانتريفوژ و بدون کسب مهارت لازم، واحد ۳۰۰۰ تايی نصب کند.


اگر ايران ۳۰۰۰ سانتريفوز را بدون هيچ مشکلی نصب کند و آن را به مرحله راه اندازی و عملی برساند، آنگاه ايران، به برآورد موسسه بين المللی راهبردی، قادر خواهد بود در عرض يک سال، ۲۵ کيلوگرم اورانيوم غنی شده برای ساخت يک بمب اتمی توليد کند.


اما رسيدن به مرحله عملی و بدون مشکل ۳۰۰۰ سانتريفوژ، دست کم بين دو تا سه سال طول می کشد.


مارک فيتزپاتريک، کارشناس منع گسترش تسليحات هسته ای در موسسه بين المللی راهبردی و مقام سابق وزارت امور خارجه آمريکا می گويد واشينگتن از بالا گرفتن انتقادهای داخلی به محمود احمدی نژاد در نتيجه پيامدهای تحريم شورای امنيت سازمان ملل متحد، خوشنود است.


از نظر تکنيکی برای ايران مطلقا منطقی نيست که پيش از راه اندازی موفقيت آميز و بدون مشکل دو زنجيره آزمايشی ۱۶۴ تايی سانتريفوژ و بدون کسب مهارت لازم، واحد ۳۰۰۰ تايی نصب کند

اما همراه با پيشرفت ايران در زمينه فن آوری غنی سازی، فشارها بر ايالات متحده آمريکا برای متوقف کردن برنامه هسته ای ايران افزايش می يابد.


فشار بر آمریکا برای متوقف کردن برنامه غنی سازی اورانیوم ایران


آقای فيتزپاتريک به خبرگزاری رویتر می گويد به اعتقاد وی، واشنگتن ديپلماسی را رها نخواهد کرد، اما خاطر نشان می سازد که فشارهای زيادی هم بر واشینگتن برای مقابله با برنامه هسته ای ايران وارد می شود.


نه اسراييل و نه آمريکا، گزينه نظامی را در برخورد با برنامه هسته ای جمهوری اسلامی، رد نکرده اما هر دو طرف گفته اند که برای حل بحران کنونی، به ديپلماسی ارجحيت می دهند.


تاسيسات هسته ای ايران در نقاط مختلف پراکنده است و به همين دليل تعدادی از کارشناسان در موفق بودن يک اقدام نظامی برای متوقف کردن برنامه هسته ای جمهوری اسلامی، ابراز ترديد می کنند.


نسبت به اقدام های تلافی جويانه ايران برای بی ثبات سازی منطقه نيز نگرانی هايی وجود دارد.


محمد البرادعی مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی هفته پيش، حمله نظامی احتمالی به ايران برای متوقف کردن برنامه هسته ای اين کشور، «فاجعه بار» خواند.


XS
SM
MD
LG