لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۲۲

هشدار گزارشگر سازمان ملل درباره وضعیت بحرانی زندانیان عقیدتی که اعتصاب غذا کرده‌اند


عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران
عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران

عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران در گزارشی با اشاره به وضعیت زندانیان عقیدتی در ایران که دست به اعتصاب غذای طولانی مدت زده‌اند نسبت به خطر مرگ این افراد هشدار داده است.

به گزارش وب سایت سازمان ملل، عاصمه جهانگیر روز ۲۰‌ دی ماه گفته است، زندانیان عقیدتی که دست به اعتصاب غذای طولانی مدت زده‌اند در وضعیت نگران کننده ای هستند.

در هفته‌های گذشته دست کم ۸ زندانی عقیدتی در زندان‌های ایران بدلیل اعتصاب غذا در اعتراض به قانونی نبودن بازداشت خود جانشان به خطر افتاده است. در‌آن میان زندانیانی چون سعید شیرزاد، علی شریعتی، محمدرضا نکونام، حسن رستگاری مجد، مهدی کوخیان، نزار ذکا و محمد علی طاهری را می‌تواند نام برد.

این گزارش با اشاره به پایان اعتصاب غذای آرش صادقی زندانی سیاسی که به ۱۹ سال زندان محکوم شده با بیان اینکه او از سوم آبانماه جاری در اعتراض به بازداشت غیر قانونی همسرش دست به اعتصاب غذا زده بود نوشته است «‌آرش صادقی پس از آزادی همسرش با قرار وثیقه دست از اعتصاب غذا کشید.»

در این گزارش با اشاره به اینکه گلرخ ابراهیمی ایرایی و همسرش آرش صادقی هر دو از فعالین حقوق بشر بودند آمده «‌ این افراد بدلیل اعتراض‌های مسالمت آمیز خود در دفاع از حق آزادی بیان و تشکل بازداشت، ‌بازجویی و تحت پیگرد قانونی قرار گرفته‌اند

گزارشگر ویژه سازمان ملل با اشاره به اینکه بر خلاف شرایط جسمی نا‌بسامان آرش صادقی، مسیولین زندان از انتقال او به بیمارستان برای مداوا سر باز زده است.

خانم عاصمه جهانگیر در بخش دیگری از گزارش خود با تاکید بر در اولویت قرار گرفتن درمان آرش صادقی و انتقال سریع او به مراکز مراقبت‌های تخصصی پزشکی در خارج از زندان از مسئولین جمهوری اسلامی می‌خواهد مطابق با استاندارد‌های بین المللی حقوق بشر و اخلاق پزشکی عمل کنند.

در این گزارش خانم جهانگیر با ابراز نگرانی جدی از بازداشت فعالین حقوق بشر در ایران که بر اساس تعریف مبهمی گناهکار شناخته شده و با احکام سنگین دادگاه‌های خدشه پذیر و تخلفات در روند رسیدگی روبرو هستند، می‌گوید: ‌ «‌این افراد بدون هیچ گزینه‌ای و تنها برای اعتراض به بازداشت غیر قانونی خود زندگیشان را در معرض خطر قرار داده‌اند.

گزارشگر ویژه سازمان ملل با اشاره به اینکه شرایط جاری تنها چند روز پس از امضای سند «‌حقوق شهروندی» ‌توسط حسن روحانی صورت گرفته است؛ ‌سندی که بر تقدس حق حیات، آزادی بیان وتشکل‌ها تاکید دارد.

در این بیانیه خانم جهانگیر از حکومت ایران می‌خواهد هر چه سریع‌تر و بدون هیچ پیش شرطی تمامی زندانیانی که غیر قانونی بازداشت و بدلیل دفاع از حقوق خود مبنی بر آزادی بیان و عقیده و همچنین ترویج رعایت حقوق بشر در کشور آزاد کند.

این گزارش با اشاره به اینکه گزارشگر ویژه سازمان ملل اطلاعاتی مبنی بر شرایط بحرانی علی شریعتی دریافت کرده، می‌نویسد: «‌علی شریعتی از ۱۰ آبان ماه جاری دست به اعتصاب غذا زده است. او در حال گذراندن پنج سال حکم زندانی است که به او بدلیل فعالیت‌های مسالمت آمیزش تحمیل شده است. از آنجمله می‌توان به اعتراض او به مساله اسید پاشی به زنان اشاره کرد.»

در ادامه این بیانیه از وضعیت سعید شیرزاد و محمد علی طاهری که دست به اعتصاب زده اند، ابراز نگرانی شده است.

آقای شیرزاد فعال حقوق کودکان که حکم پنج ساله خود را از سال ۹۴ در زندان می‌گذراند از ۱۷‌آذرماه جاری دست به اعتصاب غذا زده است.

محمد علی طاهری نیز از هفتم مهرماه جاری در اعتصاب غذاست و در محل نا‌مشخصی نگهداری می‌شود.»

گزارش خانم جهانگیر همچنین نسبت به شرایط حسن رستگاری مجد که در سلول انفرادی دست به اعتصاب غذا زده است ابراز نگرانی کرده است.

مایکل فرست، گزارشگر ویژه امور فعالین حقوق بشر و آقای رونالد آجوی، مسئول میز گروه کاری سازمان ملل متحد در بازداشت‌های خودسرانه از درخواست عاصمه جهانگیر حمایت کرده اند.

این در حالی است که غلامحسن محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه، روز ۱۵ دی در واکنش به اعتصاب غذای زندانیان سیاسی گفته بود که «اگر قصد دارند با فشار داخل و خارج، قوه قضاییه، کاری را تمکین کند به شدت در اشتباهند و قوه قضاییه تسلیم نمی‌شود».

خانم جهانگیر ۶۴ سال دارد و متولد شهر لاهور در پاکستان است. او از فعالان قدیمی حقوق بشر در پاکستان و بنیانگذار کمیسیون حقوق بشر این کشور به شمار می‌آید.

عاصمه جهانگیر از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در آزادی ادیان و عقاید بود. احمد شهید در سال ۲۰۱۱ (پنج سال پیش) به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران منصوب شد و در گزارش‌های متعدد، جمهوری اسلامی را به نقض حقوق بشر در حوزه‌های مختلف محکوم کرد. گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر، اخبار و مصادیق مربوط به نقض حقوق بشر در حوزه کاری خود را گردآوری و تنظیم می‌کند و آن را در اختیار سازمان ملل متحد می‌گذارد.

XS
SM
MD
LG