گزارشها حاکی است که سازمان انرژی اتمی ایران و شرکت «روس اتم» روسیه در حال مذاکره هستند تا هرچه زودتر قرارداد انتقال اورانیوم غنیشده ایران به روسیه را نهایی کنند. در همین حال وزیر امور خارجه ایران گفته است، «بحث انتقال سوخت» مطرح نیست و «موضوع تبادل آن مطرح است».
به گزارش روز جمعه ۲۷ شهریور خبرگزاری اسپوتنیک از مسکو، میخائیل اولیانوف، مدیر اداره امور منع گسترش و کنترل تسلیحات وزارت امور خارجه روسیه در این باره گفته است: «مذاکرات فشرده شرکت دولتی "روس اتم" و سازمان انرژی اتمی ایران برای انتقال اورانیوم غنیشده به صورت فشرده ادامه دارد».
میخائیل اولیانوف اضافه کرده است: «تمام اقدامات ممکن برای امضاء کردن هرچه سریعتر این قرارداد انجام شده است».
با این حال وی تاکید کرده است: «این درک مشترک وجود دارد که مبادله اورانیوم کمتر غنی شده ایران با سنگ اورانیوم روسیه، از نقطه نظر فنی و سازمانی کار بسیار دشواری خواهد بود. ما و ایران همچنین دارای دیدگاه مشترکی درباره کارهای لازم برای تحقق بخشیدن به این طرح هستیم. اکنون کارهای مربوطه انجام میشوند».
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در این زمینه گفته است: «بر اساس برجام، ایران برای اولین بار بعد از انقلاب اجازه پیدا کرده است تا طبق مقررات قانونی، اورانیوم طبیعی را در برابر سوخت غنی شده وارد کنیم، که این موضوع موجب میشود که جمهوری اسلامی از بنبست منع واردات کیک زرد و اورانیوم طبیعی خارج شود».
به گزارش خبرگزاری «خانه ملت»، وابسته به مجلس، آقای ظریف همچنین در خصوص موضوعات مطرح شده مبنی بر انتقال سوخت به روسیه یا بانک سوخت قزاقستان نیز تاکید کرده است: «به هیچ وجه بحث انتقال سوخت در کار نبوده و موضوع تبادل آن مطرح است، از اینرو سوخت ایران به هر جایی که فرستاده شود، در ازای آن ما اورانیوم غنیشده تحویل میگیریم».
دیدار ظریف با وزیران امور خارجه ۱+ ۵ در نیویورک
میخائیل اولیانوف همچنین به خبرگزاری ریانووستی گفته است: احتمالا محمد جواد ظریف و وزیران امور خارجه گروه ۱+۵ در ۲۸ سپتامبر در نیویورک و در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با هم دیدار و گفتوگو خواهند کرد.
مدیر اداره امور منع گسترش و کنترل تسلیحات وزارت امور خارجه روسیه همچنین گفته است: البته این برنامه ممکن است تغییر کند. البته قرار است کارشناسان ایران و گروه ۱+۵ در ۲۲ سپتامبر در وین دیدار کنند.
ایران و شش قدرت جهانی ۲۳ تیرماه در وین به توافقی جامع برای حل مناقشه هستهای جمهوری اسلامی دست یافتند. بر اساس این توافق که به برنامه جامع اقدام مشترک یا «برجام» معروف شده است، برنامه هستهای ایران محدود شده و در مقابل، بیشتر تحریمهای بینالمللی علیه تهران لغو خواهند شد.
جمهوریخواهان مخالف توافق هستهای ایران در سنای آمریکا در مهلت تعیین شده نتوانستند این توافق را رد کنند و روز پنجشنبه جان کری، وزیر خارجه آمریکا، هماهنگکننده اصلی اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را منصوب کرد.