جورج بوش، رييس جمهوری آمريکا، روز چهارشنبه پنجم دسامبر، گفت: ايران بايد درباره وضعيت فعاليت های اتمی خود در گذشته و حال بیشتر توضیح دهد، در غير اين صورت جامعه جهانی اين کشور را منزوی خواهد کرد.
آقای بوش به هنگام ورود به فرودگاه «اوماها» در ایالت نبراسکا، تاکيد کرد ايران همه زوايا برنامه هسته ای خود را روشن نکرده است و همچنان از خواست شورای امنيت سازمان ملل متحد برای توقف غنی سازی اورانيوم سرپيچی می کند.
رييس جمهوری آمريکا گفت:« اين خيلی روشن است که طبق آخرين گزارش سازمان برآوردهای اطلاعاتی آمريکا دولت ايران بايد خيلی از مسايل درباره مقاصد برنامه هسته خود و فعاليت های گذشته اش توضيح دهد ».
آقای بوش افزود ایران باید بپذیرد که برنامه مخفی توليد سلاح هسته ای را تا سال ۲۰۰۳ دنبال می کرده است.
آقای بوش گفت آمريکا با مقامات بريتانيا، فرانسه، آلمان و روسيه مذاکره کرده است و اين کشورها به اهميت موضوع برنامه هسته ای ايران به عنوان يک مشکل واقف هستند.
رییس جمهوری آمریکا به مذاکرات کشورش با چین، یکی از کشورهای عضو شورای امنیت که دارای رای وتو است، اشاره ای نکرد.
آقای بوش روز گذشته نيز تاکيد کرده بود که ايران يک خطر است و جامعه بين المللی را ترغيب کرده بود که ايران را منزوی کند.
در همين حال، کاخ سفيد روز چهارشنبه اعلام کرد که آمريکا به تلاش های خود برای صدور سومين قطعنامه تحريم عليه ايران ادامه خواهد داد.
روز دوشنبه سازمان ملی برآوردهای امنيتی آمريکا National Intelligence Estimate در آخرين گزارش خود تصريح کرده بود که جمهوری اسلامی ايران تا سال ۲۰۰۳ ميلادی در تلاش بوده تا سلاح هسته ای توليد کند، اما اين تلاش ها را چهار سال پيش متوقف کرده است.
اين سازمان گزارش تازه خود را بر اساس رشته اطلاعاتی که از ۱۶ سازمان امنيتی آمريکا تنظيم کرده است و در تصريح کرده است طی دوسال اخير احتمالا درباره اهداف برنامه هسته ای ايران بزرگ نمايی شده باشد، ولی در همين حال اين گزارش می افزايد ايران در سال ۲۰۱۵ قادر خواهد بود که بمب اتمی توليد کند.
«ايران همچنان از قطعنامه شورای امنيت سرپيچی می کند»
درحالی که آقای احمدی نژاد از متوقف نکردن غنی سازی اورانیوم سخن گفته است، آلمان تاکيد کرده است ایران همچنان از اجرای قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل خودداری می کند.
سخنگوی دولت آلمان گفت به رغم گزارش سازمان ملی برآوردهای اطلاعاتی آمريکا مبنی بر توقف برنامه توليد سلاح هسته ای ايران در چهارسال پيش، همچنان برنامه هسته ای جمهوری اسلامی باعث نگرانی جامعه جهانی است.
اولريک ويلهلم سخنگوی دولت آلمان، در يک مصاحبه مطبوعاتی، گفت يافته های گزارش سازمان های اطلاعاتی آمريکا تاييد رويکرد آلمان در مناقشه هسته ای ايران و تاکيد بر نتيجه بخش بودن ديپلماسی است.
سخنگوی دولت آلمان افزود:«اما واقعيت اين است که دو قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل اجرا نشده اند و ايران تاکنون غنی سازی اورانيوم را متوقف نکرده است.»
در همين زمينه، تزيپی ليونی، وزير امور خارجه اسراييل، روز چهارشنبه، تاکيد کرد تحريم های جدی بهترين را برای وادر کردن ايران به درخواست های سازمان ملل متحد و توقف غنی سازی اورانيوم است.
خانم ليونی با اشاره به اين که «راه توقف ايران تحريم های بيشتر و موثر است»، گفت:«ايران مسلح به سلاح اتمی مساله ای که جهان آن را نخواهد پذيرفت. اين به طور ورشن يک تهدی برای منطقه است.»
وزير امور خارجه اسراييل گفت:«مساله اساسی درباره زمان، روزی نيست که( توليد سلاح هسته ای) را توسعه دهند، بلکه روزی است که آنها (ايرانی ها) تکنولوژی ساخت آن را به دست می آورند. انها هم اکنون دارند با نقض توافق شورای امنيت اين کار را انجام می دهند.»
قطعنامه جديد در شورای امنيت
نيکلاس برنز، معاون وزير امور خارجه آمريکا، پیشتر روز چهارشنبه گفته بود که اين کشور، کماکان به تلاش هايش برای قانع کردن روسيه، چين و متحدان اروپايی اش برای صدور سومين قطعنامه عليه ايران در شورای امنيت ادامه می دهد.
وی که در سفری به استراليا به سر می برد، در جمع خبرنگاران گفت: «هنوز غنی سازی و کارهايی ديگر در حال انجام است که بايد متوقف شود.»
ساعتی پيش از آقای برنز، کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا نيز که در سفری به اتيوپی به سر می برد، از جامعه جهانی خواسته بود که از قطعنامه شورای امنيت که در آنها از ايران خواسته شده، غنی سازی اورانيوم را متوقف کند، حمايت کنند.
خانم رايس گفته بود: «نظری قوی در دولت وجود دارد مبنی بر اينکه رژيم ايران، يک رژيم مشکل ساز و خطرناک است و جامعه جهانی بايد همچنان اتحاد خود را حول قطعنامه هايی که تا امروز صادر شده، حفظ کند.»
انتشار گزارش اخير و تاکيد اين گزارش بر اين نکته که ايران برنامه برای ساخت سلاح هسته ای در دست ندارد، موجب شده تا دولت بوش در آمريکا تحت فشار قرار گيرد تا سياست های خود را در قبال ايران، بازنگری کند.
بعد از اين گزارش، کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا با همتايان خود از کشورهای آلمان، بريتانيا، فرانسه، چين و روسيه، تلفنی مذاکره کرد.