لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۳۴

ابراز ترديد آمريکا نسبت به پیشرفت تازه هسته ای ایران


گريگوری شولتی، نماينده آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی.
عکس از EPA
گريگوری شولتی، نماينده آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی. عکس از EPA

سفير آمريکا درآژانس بين المللی انرژی اتمی نسبت به توانايی ايران در نصب شش هزار سانتريفوژ جديد و آزمايش سانتريفوژ پیشرفته با توانايی بيشتر ابراز ترديد کرد.


محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، روز سه شنبه در درديدار از تاسيسات هسته ای نطنز با اعلام نصب شش هزار سانتريفيوژ جديد گفته بود:«دستگاه جديدی تحت آزمايش قرار گرفت که در دو سه ماه آينده همه آزمايشات درباره آن با موفقيت به پايان خواهد رسيد و ظرفيت اين دستگاه‌های جديد هر کدام با ابعاد کوچک تر و هزينه کمتر بيش از ‪ پنج ‬برابر دستگاه‌های فعلی است».


گريگوری شولتی، نماينده آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی، با اشاره به اين که نبايد خبر هسته ای ايران را جدی گرفت، گفت:«احمدی نژاد در اعلام خبر های سياسی که ضرورتا پشتوانه اطلاعات تکنولوژيک ندارند، دارای سابقه است».


آقای شولتی افزود: «ایرانی ها هنوز نتوانسته اند در غنی سازی اورانيوم به مهارت لازم دست يابند، این در حالی است که خیلی تلاش می کنند تا به این مهارت دست یابند».


با اين حال آقای شولتی تصريح کرد که آمريکا نگران مسيری است که دولت محمود احمدی نژاد در پيش گرفته است.


مشوق های جدید


آقای شولتی همچنین تصريح کرد: در نشست هفته آينده نمايندگان سياسی کشورهای آمريکا، فرانسه، بريتانيا، چين و روسيه به همراه آلمان، کشورهای ۱+۵، در شانگهای، آمريکا افزايش مشوق های اقتصادی و سياسی را پیشنهاد نخواهد کرد.


آقای شولتی که روز پنجشنبه با خبرنگاران در لندن صحبت می کرد، افزود: ايران موضع خود را در قبال مناقشه هسته ای اين کشور سخت تر کرده است.


  • هفته آينده نمايندگان سياسی کشورهای آمريکا، فرانسه، بريتانيا، چين و روسيه به همراه آلمان، کشورهای ۱+۵، در شانگهای درباره برنامه هسته ای ایران مذاکره خواهند کرد

کشورهای غربی جمهوری اسلامی را متهم می کنند که مخفيانه در صدد دستيابی به سلاح هسته ای است، اين در حالی است که ايران تاکيد می کند برنامه هسته ای اين کشور در راستای توليد انرژی است.


گريگوری شولتی همچنين گفت: احتمالا موضوع بهبود بسته پيشنهادی اروپا در سال ۲۰۰۶ به ايران در اين نشست مطرح خواهد شد.


کشورهای اروپايی در ماه ژوئن ۲۰۰۶ یک بسته پیشنهادی از مشوق های سياسی و اقتصادی به ايران ارائه کردند. اين مشوق ها شامل برقراری روابط سياسی و تجاری آزادتر در ازای توقف برنامه غنی سازی اورانيوم بود.


سفير آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی افزود:«اما اين را بايد بگويم، ما فکر می کنيم بسته پيشنهادی ارائه شده در ماه ژوئن ۲۰۰۶ بسيار سخاوتمندانه بود».


تا کنون شورای امنيت سازمان ملل متحد طی چهار قطعنامه از ايران خواسته است تا فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را متوقف کند. ايران با سرپيچی از اين قطعنامه ها برنامه هسته ای خود را توسعه داده است.


ايران می گويد: حاضر نيست درباره حق خود در غنی سازی اورانيوم در چارچوب پيمان منع گسترش سلاح هسته ای مذاکره کند.


به نظر می رسد، آمريکا در نشست هفته آينده از نمايندگان سياسی گروه ۱+۵ خواهد خواست تا واکنش سخت تری در برابر رويکرد تازه ايران اتخاذ کنند.


در حالی که فرانسه در واکنش به خبر هسته ای رييس جمهوری ايران از تشديد تحريم ها سخن به ميان آورده بود، روسيه خواهان افزايش بسته پيشنهادی به ايران شده است.


سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه، روز سه شنبه گفته بود : مذاکره کنندگان بين المللی بسته پيشنهادی جديدی از مشوق ها برای ترغيب ايران به تعليق غنی سازی آماده می کنند. وی همچنين تاکيد کرده بود: نيازی به تحريم های بيشتر عليه ايران نيست.


آقای لاورف افزوده بود:«ما بايد اکنون بر سر تهيه پيش نويس مثبت جديد متمرکز شويم».


در همين آقای شولتی به موضع آمريکا در قبال برنامه هسته ای ايران می گويد: ما خود را آماده کرده ايم تا به پيش برويم، چه از طريق شورای امنيت سازمان ملل متحد، چه از طريق ديگر ابزار».


گريگوری شولتی با اشاره به مذاکرات جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا، و ولاديمير پوتين، رييس جمهوری روسيه، در هفتنه گذشته، گفت:«روس ها نگران پيامدهای يک ايران اتمی هستند و از راهبرد دوگانه در قبال برنامه هسته ای ايران حمايت می کنند».


آقای شولتی همچنين تاکيد کرد که آمريکا خواهان حل مناقشه هسته ايران از طريق ديپلماتيک است. وی افزود:«به نظر من تنها فرد خواهان گزينه نظامی، اين مرد ديوانه است؛ رييس جمهوری احمدی نژاد ».


XS
SM
MD
LG