لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۳۳

استقبال آمريکا و اسرائيل از موافقت جنبش فتح با از سرگيری مذاکرات


محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین در یکی از نشست های کمیته مرکزی جنبش فتح
محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین در یکی از نشست های کمیته مرکزی جنبش فتح
درپی موافقت روزشنبه کميته اجرائی سازمان آزاديبخش فلسطين و کميته مرکزی جنبش فتح با ازسرگيری مذاکرات سياسی غيرمستقيم ميان تشکيلات خودگردان فلسطينی با اسرائيل با ميانجی گری ايالات متحده، دولتهای آمريکا و اسرائيل از اين رای ابرازخشنودی کردند.

اندک زمانی پس از اعلام رای موافق اکثريت کميته اجرائی ساف و کميته مرکزی فتح به ورود دوباره فلسطينی ها به مسيرمذاکرات با اسرائيل، وزارت خارجه آمريکا شنبه دربيانيه ای اعلام کرد که اين تصميم را حائز اهميت بسيارمی داند و به سران تشکيلات خود گردانی «شادباش» می گويد.

يک ديپلمات ارشد دفترنخست وزيری اسرائيل نيزدر بيت المقدس گفت که دولت آقای نتانياهو ازرای موافق فلسطينی ها خشنود است و «آن را به فال نيک می گيرد» واميدوار به انجام مذاکراتی جدی است.

کميته اجرائی ساف و کميته مرکزی فتح درنشست طولانی شنبه خود در رام الله، درحالی با ازسرگيری مذاکرات موافقت کردند که سخنرانان بسياری، نسبت به عواقب مذاکرات ابراز نوميدی و بدبينی می کردند.

آقای ياسر عبد رب، سخنگوی نهاد رياست تشکيلات خود گردان فلسطينی، درپايان نشست رام الله گفت به فلسطينی ها ضمانت کافی داده شده که آنها را مطمئن می کند که مسائل حادی که فلسطينی ها درمورد پيدا شدن راه حل برای آنها اصرار دارند، مورد مذاکره قرارمی گيرد؛ بويژه سرنوشت سياسی بيت المقدس و سرنوشت چند نسل از پناهندگان فلسطينی پراکنده درجهان.

آقای عبد رب ادامه داد که «درصورت وقوع هرتحريکی از سوی دولت اسرائيل، آمريکا قول داده که واکنشی قاطع نشان دهد».

فلسطينی ها تاکيد کرده اند که «ساخت يک خانه ديگر از سوی اسرائيل دراراضی اشغالی فلسطينی به مفهوم جوانمرگ کردن مذاکرات جديد است».

کميته پيگيری صلح اتحاديه عرب شنبه گذشته با اکثريت آرا، به تشکيلات فلسطينی امکان داد که مذاکرات چهارماهه ای را با اسرائيل آغاز کند.

برخی مقامات اتحاديه عرب گفته اند چون دوماه از رای موافق پيشين اتحاديه سپری شده، اين بدين مفهوم است که ازمهلت چهارماهه، تنها دو ماه باقی مانده است. اما اين امرهنوز دقيقا روشن نيست. درهرحال، آقای محمود عباس، رئيس تشکيلات فلسطينی، از بودن چهارماه مهلت سخن گفته است.

اعلام رسمی موافقت نهادهای مهم ساف و فتح با آغاز مذاکرات ميان تشکيلات خود گردانی با اسرائيل، به آقای جرج ميچل، فرستاده ويژه آمريکا به خاورميانه که ازهفته گذشته درمنطقه است، امکان می دهد که ميانجی گری خود را رسما شروع کند.

آقای ميچل شامگاه جمعه با ابومازن، محمود عباس، دررام الله ديدارکرده بود، و قراراست بزودی با او و نيز با بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل ديدارهای بيشتری داشته باشد.

شيمون پرز، رئيس جمهوری اسرائيل جمعه به جرج ميچل گفته بود که «يقين بدانيد که اسرائيل درمذاکرات جدی است و اين روند، با استقلال کشورمستقل فلسطين تمام می شود».

اما کمترکسی از سران اسرائيل و فلسطينی ها دراين خوش بينی آقای پرز شريک است.

رئيس سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائيل سه شنبه گذشته به کنست اسرائيل گزارش داد که مذاکرات ناکام خواهد شد و به گفته او، «اگرآقای عباس وارد اين مذاکرات می شود تنها برای اين است که از نظرخود، دست اسرائيل را رو کند و اسرائيل را مقصرناکامی مذاکرات جلوه دهد».

اسرائيل و فلسطينی ها بيش از شصت سال است که با يکديگر اختلافات حادی دارند. ريشه نزاع يهوديان وعربها دراين سرزمين حتی سابقه ای بيش از يکصد سال دارد.

مذاکرات مستقيمی که ازسال ۱۹۹۳، پس از امضای پيمان صلح اوسلو ميان طرفين انجام شده، هرچند به برپائی تشکيلات گردانی منجر شد، و اسرائيل نيز ازنوار غزه بيرون رفت، اما آرمان ديرينه فلسطينی ها را برای داشتن کشور مستقل تا کنون برآورده نکرده است.

مذاکراتی که اکنون آغاز می شود، نخستين دور تماس ها درزمان نخست وزيری بنيامين نتانياهو در۱۳ ماه عمر دولت او، و اولين تماس ها در۱۷ ماه حضور باراک اوباما درکاخ سفيد است.

آقای جرج ميچل که تا کنون بارها ماموريت هايش برای ازسرگيری مذاکرات ناکام شده بود، ازاين پس بايد مرتب درجاده بيست کيلومتری ميان بيت المقدس (اورشليم) با رام الله در رفت و آمد باشد؛ تنها بيست کيلومترفاصله که درکمترازبيست دقيقه پيموده می شود اما وجود فرسنگ ها اختلاف مواضع، رسيدن به راه حلی برای اين نزاع را که يکی از ريشه دارترين نزاعهای سياسی جهان معاصراست، محال جلوه می دهد.
XS
SM
MD
LG