لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۱۳

«چهارمين سفر آيت الله خامنه‌ای به قم طی دو ماه اخير»


دیدار رهبر جمهوری اسلامی با روحانیون و علمای قم در مهرماه
دیدار رهبر جمهوری اسلامی با روحانیون و علمای قم در مهرماه
گزارش‌ها حاکی است که آيت الله علی خامنه‌ای برای ديدار با علمای قم به اين شهر سفر کرده است. اين سومين سفر غير رسمی رهبر جمهوری اسلامی به قم، پس از دیدار رسمی ۱۰ روزه وی از این شهر در در اواخر مهرماه است

به گزارش وب‌سايت، آيت الله مسلم ملکوتی، از روحانيون بلندپايه قم، آيت الله علی خامنه‌ای شامگاه جمعه با حضور در منزل آيت الله ملکوتی با وی ديدار کرده است.

اين وب‌سايت توضيح بيشتری درباره اين ديدار ارائه نکرده است. تاکنون وب‌سايت رهبر جمهوری اسلامی يا خبرگزاری‌های ايران در اين زمينه خبری را منتشر نکرده‌اند.

آيت الله خامنه‌ای از ۲۷ مهرماه ماه سال جاری به مدت ده روز به قم سفر کرد و مراجع و روحانيون ارشد نيز با حضور در محل سکونت وی با رهبر جمهوری اسلامی ديدار کردند. پس از اين سفر آيت الله علی خامنه‌ای تاکنون طی دو سفر غير رسمی در اواسط و اواخر آبانماه به بازديد از مراجعی که به ديدار ايشان در قم آمده بودند، رفتند.

آيت‌الله خامنه‌ای در سفر دوم خود به قم در بيوت مرجع تقليد نزديک به محافظه‌کاران، آيت‌الله مکارم شيرازی، آيت‌الله نوری همدانی و آيت‌الله جعفر سبحانی حاضر شد. وی همچنين در سومين سفرش با آيت الله موسی شبيری زنجانی و آيت الله عبدالله جوادی آملی، از مراجع تقليد شيعه در قم، ديدار و گفت‌وگو کرده است.

کارشناسان مسايل ايران یکی از دلایل سفرهای آيت الله خامنه‌ای به قم را به حوادث خونين انتخابات رياست جمهوری سال گذشته نسبت می دهند و می گویند پيامدهای مقابله نظام جمهوری اسلامی با معترضان و تاثیر این برخوردها بر مشروعيت جايگاه سياسی و فقهی آيت الله خامنه‌ای به عنوان رهبر نظام مهم بود.

پيشتر محمدجواد اکبرين، کارشناس مسائل حوزوی، گفته بود، به دليل سرکوب و بازداشت‌های گسترده پس از انتخابات و بی‌پاسخ ماندن نامه‌های برخی از علمای به رهبر در اين زمينه، مساله «عدالت» رهبر جمهوری اسلامی در نگاه جامعه متدينين مورد ترديد قرار گرفته بود به همين دليل اين سفرها هم از بعد فقهی و حوزوی برای او به عنوان ولی فقيه مهم است.

به دنبال برنده اعلام شدن محمود احمدی‌نژاد در انتخابات ریاست جمهوری و سرکوب گسترده اعتراضات به نتیجه انتخابات، آيت الله حسينعلی منتظری، از مراجع منتقد جمهوری اسلامی که در آذرماه سال گذشته در گذشت، با انتشار بيانيه‌ای با ابراز تأسف و ناراحتی از اين برخوردها، اعلام کرده بود، «اسلام و سيره نبوی و منش علوی» با رفتار حاکمان فعلی ايران تفاوتی آشکار دارد.

آيت الله سيد علی محمد دستغيب، از مراجع منتقد و همچنين عضو مجلس خبرگان رهبری، نیز در شهريور ماه سال جاری در نامه از اعضای مجلس خبرگان رهبری خواسته بود که وظيفه خود را درباره اجرای قانون اساسی و نظارت بر رهبر جمهوری اسلامی پيگيری کنند.

براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ايران، مجلس خبرگان رهبری در صورتی که رهبر جمهوری اسلامی يکی از شرايط خود را از دست بدهد، می‌تواند وی را از کار برکنار کند.

آيت الله سيد علی محمد دستغيب همچنین پس از حوادث انتخابات رياست جمهوری از مجلس خبرگان خواسته بود که برای رسيدگی به شکايت و اعتراضات مردم تشکيل جلسه بدهد.

مراجعی که با رهبر دیدار نکردند

در جريان سفر مهرماه برخی از مراجع سنتی قم و نيز مراجع تقليد نزديک به اصلاح‌طلبان به ديدار آيت‌الله خامنه‌ای نرفتند که در اين ميان می‌توان از آيت‌الله وحيد خراسانی، آيت‌الله موسوی اردبيلی و آيت‌الله صانعی ياد کرد.

در اين ميان ديدار نکردن آيت‌الله وحيد خراسانی با رهبر جمهوری اسلامی خبرساز شد چراکه به گفته کارشناسان مسائل حوزوی اين مرجع تقليد ساکن قم از مراجع طراز اول جامعه دينی سنتی ايران است و علاوه بر آن با صادق لاريجانی، رئيس کنونی دستگاه قضايی ايران که منصوب آيت‌الله خامنه‌ای است، نيز پيوند سببی دارد.

همچنين آيت‌الله موسوی اردبيلی و آيت‌الله صانعی گرچه هر دو از مراجع نزديک به اصلاح‌طلبان به شمار می‌آيند اما به لحاظ نقشی که در دوران شکل‌گيری و ثبيت نظام جمهوری اسلامی داشتند، تا پايان دوره رياست جمهوری آيت‌الله خامنه‌ای همکاری نزديکی با وی داشتند.
XS
SM
MD
LG