در پی انتشار گزارشهایی از آمادگی عربستان برای احیای تولید و صادرات نفت طی چند هفته آینده، قیمت نفت دوباره فروکش کرد.
نفت شاخص برنت روز جمعه به قیمت ۶۰ دلار معامله میشد، اما در پی حملات به تاسیسات نفتی عربستان در روز شنبه و با آغاز کار بازارها و بورسهای بیالمللی اوج گرفت.
ابتدای روز دوشنبه قیمت نفت ۲۰ درصد اوج گرفت و سپس به ۱۰ درصد کاهش یافت.
روز سهشنبه خبرگزاری رویترز گزارش داد که تولید نفت عربستان تا چند هفته دیگر احیا میشود و به تبع آن قیمت نفت شاخص برنت در لحظه تنظیم این گزارش با حدود ۵.۵ درصد کاهش نسبت به روز گذشته به حدود ۶۵ دلار سقوط کرد. قیمت نفت شاخص آمریکا نیز به زیر ۶۰ دلار رسید.
حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن اعلام کردهاند که حمله به تاسیسات نفتی عربستان کار آنها بوده، اما آمریکا میگوید ایران با موشکهای کروز و پهپاد به این تاسیسات حمله کرده است.
مقامات آمریکایی در گفتوگو با شبکه خبری «سیبیاس» گفتهاند این حملات از نقطهای در سواحل ایران در شمال خلیج فارس انجام شده است.
بر اثر حمله روز شنبه به تاسیسات نفتی بقیق و میدان نفتی خریص، تولید روزانه عربستان ۵.۷ میلیون بشکه کاهش یافت.
رویترز از قول منابعی روز سهشنبه گزارش داد که عربستان ۷۰ درصد از تولید نفت متوقف شده خود را به زودی احیا میکند.
شرکت اطلاعات انرژی و ردیابی نفتکشها، تانکر ترکرز، نیز دوشنبه گزارش داد که دیگر هیچ دودی از تاسیسات نفتی عربستان خارج نمیشود و آتشسوزی متوقف شده است.
آمریکا و عربستان رویهم رفته حدود ۸۳۰ میلیون بشکه ذخایر نفت دارند که معادل ۴۰ درصد از کل ذخایر نفت دنیاست. هر دو این کشورها اعلام کردند که جلوی کمبود نفت در بازارهای جهانی را با آزاد کردن بخشی از ذخایر نفتی خود خواهند گرفت. مجموعه این عوامل باعث شد که جلوی ادامه رشد قیمت نفت گرفته شود.
منابعی به رویترز گفتهاند که تولید نفت عربستان طی چند هفته آینده کلا احیا شده و به سطح قبل از حملات خواهد رسید.
با حملات به تاسیسات نفتی عربستان، چین روز سه شنبه موضع سختتری نسبت به روزهای قبل گرفت و آن را به شدت محکوم کرد.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه نیز از عربستان خواسته است تا از این کشور سامانههای دفاعی ضدموشکی خریداری کند.
وی سهشنبه بعد از دیدار با همتایان ایرانی و ترک خود گفت روسیه آماده است برای حفاظت دولت عربستان از مردم و کشور خود کمک کند: «آنها میتوانند تصمیم عاقلانهای گرفته و همانطور که ایران سامانه دفاع هوایی اس ۳۰۰ یا ترکیه سامانه اس ۴۰۰ را از روسیه خریداری کرد، اقدام به خرید این تسلیحات کنند».
اظهارات وی میتواند کنایهای به عربستان باشد که برای خرید تسلیحات از اروپا و آمریکا دچار چالش شده است.
آنگلا مرکل که بعد از قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در ترکیه، فروش تسلیحات به دولت ریاض را ممنوع کرده، روز سهشنبه گفت که آلمان دلیلی نمیبیند این محدودیت را لغو کند.
قانونگذاران آمریکایی نیز طی ماههای گذشته به قرارداد فروش میلیاردها دلار تسلیحات این کشور به دولت ریاض اعتراض کردهاند، اگرچه دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا با امضای فرمانی دستور صادرات این محمولههای تسلیحاتی بدون گرفتن اجازه از کنگره را صادر کرده است.
منابع: خبرگزاریهای رویترز، تاس، روزنامه نیویورک تایمز، رادیو فردا/ س.ن ف.ق