ایران و عراق در برابر فشارهای عربستان سعودی برای کاهش تولید نفت خود مقاومت میکنند.
به گزارش واحد مرکزی خبر جمهوری اسلامی٬ بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران که بامداد سهشنبه نهم آذر برای شرکت در صد و هفتاد و یکمین نشست اوپک راهی وین شد گفت چنانچه اعضای اوپک بر عوامل اقتصادی متمرکز شوند شاید بتوانند در مورد مهار تولید به توافق برسند اما اگر اراده سیاسی در تصمیمگیریهایشان دخالت کند کار دشوار میشود.
وی بی آنکه به اختلافهای سیاسی و رقابتجوییهای ایران و عربستان در منطقه اشاره کند افزود در سالهای گذشته برخی کشورهای منطقه توانستند تولید خود را بسیار افزایش دهند ولی ایران به دلیل تحریمها نمیتوانست تولید داشته باشد٬ بنابراین برای مدیریت بازار٬ باید آن کشورها تولید خود را کاهش دهند.
سخنان آقای زنگنه در حالی بیان میشود که عربستان سعودی هماکنون بیش از ۱۰ میلیون و هفتصد هزار بشکه نفت در روز تولید میکند.
به گزارش رویترز٬ نشست روز دوشنبه ۸ آذر کارشناسان اوپک در وین که قرار بود میزان کاهش تولید هری کاز اعضا را مشخص کند بدون نتیجه پایان یافت.
خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی، روز یکشنبه (هفتم آذرماه) بر پایبندی ریاض بر موضع خود درباره توافق الجزیره تاکید کرده و گفته بود توافق کاهش تولید نفت به روند توازن بازار سرعت میبخشد.
نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در شرایطی برگزار میشود که اعضای این سازمان در نشست اواخر سپتامبر (هفتم مهر ماه) در الجزیره برای کاهش تولید نفت به سقف ٣٢ میلیون و ٥٠٠ تا ٣٣ میلیون بشکه در روز به توافق رسیدند.
به عقیده بسیاری از کارشناسان، نشست روز چهارشنبه اوپک نشست سختی خواهد بود و اعضای اوپک با پایبندی به توافق الجزیره و اجرای آن میتوانند قیمت نفت را به محدوده ۵۰ تا ۵۵ دلار برای هر بشکه برسانند.
١٤ عضو اوپک هماکنون ٣٣ میلیون و ٦٠٠ هزار بشکه در روز نفت تولید میکنند که برای رسیدن به توافق الجزایر باید یک میلیون و ١٠٠ هزار بشکه از این میزان کاهش یابد.
بیژن نامدار زنگنه٬ وزیر نفت ایران پیش از این فشارهایی را که برای کاهش تولید بر ایران اعمال میشده «ستمگرانه» توصیف کرده بود.
قیمتهای جهانی نفت در پی سرازیر شدن حجم چشمگیری از نفت مازاد بر مصرف به بازارهای جهانی از حدود ۱۰۵ دلار در نیمه اول ۲۰۱۴ به حدود ۴۵ دلار سقوط کرده است.
در این میان، خبرگزاری بلومبرگ روز دوشنبه از قول خالد الفالح وزیر نفت عربستان، کشوری که به تنهایی حدود ۳۰ درصد از کل تولید نفت اوپک را در دست دارد، گزارش داد که اجلاس این سازمان در روز چهارشنبه دهم آذر احتمالا بدون نتیجه پایان خواهد یافت چرا که برخی اعضای این سازمان با کاهش تولید خود موافق نیستند.
ظاهرا اشاره وی به عراق و ایران است که میگویند باید از طرح کاهش تولید نفت سازمان معاف شوند. لیبی و نیجریه نیز که تولید خود را بخاطر ناآرامیها کاهش داده بودند، میگویند نباید انتظار داشت که آنها به طرح کاهش تولید نفت اوپک بپیوندند.