لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۴۲

مایک پنس خواستار تغییر مسالمت آمیز قدرت در ولایت بلخ شد


مایک پنس
مایک پنس

مایک پنس معاون ریاست جمهوری آمریکا خواستار تغییر مسالمت آمیز والی بلخ شد. طی ماه گذشته سرپیچی والی بلخ در شمال افغانستان از دستور حکومت برای برکناری او تنش‌های شدیدی به وجود آورده و به کشمکش‌های حساس قومی نیز دامن زده است.

به گزارش رویترز، تقابل شدید بین اشرف غنی رییس جمهور افغانستان و عطا محمد نور والی بلخ ثبات شکننده دولت مرکزی افغانستان را به خطر انداخته و به این احتمال دامن زده که دولت مرکزی ممکن است برای برکناری او از قدرت نظامی استفاده کند.

مایک پنس پس از گفت وگو با اشرف غنی در مورد استراتژی امنیتی جدید آمریکا در آسیای جنوبی در پیامی روی شبکه توئیتر نوشت او بر حمایت از دولت مرکزی افغانستان و «ادامه تماس با والی بلخ برای تغییر مسالمت آمیز رهبری این ولایت تاکید کرده است.»

عطا محمد نور یکی از والیان پر قدرت افغانستان است که با اشرف غنی اختلاف دارد. اشرف غنی، یکی از مقامات سابق بانک جهانی پس از انتخابات ریاست جمهوری مورد اختلاف سال ۲۰۱۴ به این مقام رسید.

تشدید این اختلافات و تقابل در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال آینده رنگ و بوی اختلافات قومی به خود گرفته که اخیرا در عرصه سیاست افغانستان عمده شده است.

عطا محمد نور رهبر جماعت اسلامی، حزبی است که اکثر هواداران آن اقلیت تاجیک و فارسی زبان ساکن نواحی شمالی کشور هستند. اختلافات آن‌ها با اشرف غنی که پشتون تبار است بسیار تشدید شده و رییس جمهور افغانستان را متهم می‌کنند که به نفع اقلیت قومی پشتون که ساکن نواحی جنوبی و شرقی کشور هستند، عمل می‌کند.

مذاکرات بین دفتر ریاست جمهوری و مقامات حزب جماعت اسلامی هفته‌ها ادامه دارد و تاکنون به نتیجه‌ای نرسیده است. دیپلمات‌های غربی در کابل نگرانند که این تقابل ممکن است به رویارویی نظامی منجر شود.

خبرگزاری رویترز می‌افزاید این بحران علاوه بر ضربه زدن به حکومت مرکزی افغانستان می‌تواند سیاست اخیر آمریکا برای تشدید فشار بر طالبان از طریق افزایش حملات هوایی و حمایت از نیروهای مسلح افغانستان برای مجبور کردن آن گروه به شرکت در مذاکرات با دولت مرکزی را تضعیف کند.

نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد پس از بازگشت از سفر هیئتی از سوی شورای امنیت سازمان ملل به کابل روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «از نظر ما بیش از هر زمان دیگری به احتمال مذاکره بین دولت افغانستان و طالبان و آغاز یک روند صلح نزدیک شده‌ایم.»

او گفت مقامات افغانستان به نمایندگان اعزامی شورای امنیت سازمان ملل متحد گفتند از زمانیکه استراتژی جدید آمریکا در افغانستان به اجرا گذاشته درآمده «آن‌ها می‌بینند که طالبان تضعیف شده و آن‌ها به سمت پذیرش گفتگو تمایل پیدا کرده‌اند.»

خانم هیلی گفت تمامی روند صلح افغانستان به خود افغان‌ها مربوط است و تعلق دارد و افزود: «ما معتقد نیستیم که باید در این مذاکرات دخالت داشته باشیم، تنها نقش ما حمایت از روند صلح است.»

با استفاده از گزارش رویترز، ش.ر/ خ.ک
XS
SM
MD
LG