روز سهشنبه در جریان ششمین جلسه دادگاه پرونده «فساد در شرکت بازرگانی پتروشیمی»، وکیل مدافع چند متهم این پرونده گفت که موکلانش «در رابطه با دور زدن تحریمها، اجابت امر شرعی کردهاند».
شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران روز ۲۲ اسفند در اطلاعیهای رسمی گفت که شرکت بازرگانی پتروشیمی «۵۰۰ میلیون یورو از مطالبات» تولیدکنندگان مربوط به صادرات سال ۹۲ را «بازنگردانده» است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین اعلام کرده که متهمان علاوه بر بازنگرداندن این «۵۰۰ میلیون یورو» بخشی از پول صادرات پتروشیمی را به یورو دریافت و با نرخ پایینتر به ریال بازگرداندهاند.
رضا حمزهلو، مدیرعامل سابق شرکت بازرگانی پتروشیمی، متهم ردیف اول این پرونده است و علاوه بر او، عباس صمیمی، که عضو هیئت مدیره شرکت بازرگانی پتروشیمی و مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری ایران بوده نیز در ردیف متهمان پرونده «فساد پتروشیمی» مطرح است.
روز سهشنبه وکیل مدافع عباس صمیمی گفت: «مقام معظم رهبری در سال ۸۶ فرمان دادند و فرمودند که جوانان تحریمها را دور خواهند زد. این مطلب را اگر از باب شرعی هم بررسی کنید متوجه میشوید که موکلین من اجابت امر شرعی کردهاند. ایشان عالیترین مقام سیاسی کشور هم هستند و مسئولین باز هم اطاعت امر آمر قانونی را کردند. خدمتی که آن زمان انجام شد کاری مبتنی بر خلاقیت و استعدادهای ذاتیشان بودهاست که اگر بزهی هم مرتکب شده باشند در جریان تحریمها مشخص میشود که موکلین من چه کار درستی انجام دادهاند.»
این وکیل مدافع تصریح کرد: «در آن زمان برای حمایت از منابع ارزی دولتی طی چندین نامه کتبی به شرکت بازرگانی پتروشیمی اعلام کردیم که توجه کنند ضرری به اموال بیتالمال وارد نشود. آقایان حرف ما را جدی نگرفتند و عملاً با نرخ ریال دولتی با شرکتهای دولتی تسویه کردند و مابهالتفاوت ارز آزاد و دولتی عملاً به جیب شرکت دولتی وارد نشده است و ما از قیمت ارز بازار آزاد منتفع نشدیم.»
اما به گزارش خبرگزاری ایسنا، در جریان دادگاه ششم این پرونده، نماینده دادستان که از او با نام «حسینی» یاد شده از این سخنان قانع نشده و گفت که «شما به تعهدات خود عمل نکردهاید» و عملکرد شما «مانع از ارزآوری به ارزش شش و نیم میلیارد یورو شده است.»
او افزود که «این افراد خودشان میگویند ما اجازه داشتیم با ریال بدهیهای خود را تسویه کنیم اما نامهای از پیسیسی [شرکت بازرگانی پتروشیمی] وجود دارد که شرکت بازرگانی چنین اجازهای نداشته است.»
قاضی مسعودی مقام، قاضی این دادگاه، نیز در واکنش به دفاعیات وکیل مدافع گفت: «اینکه گفته شده پرداختها را از فلان تاریخ به صورت ارزی پرداخت کنید به این معنا نیست که قبل از این تاریخ شما ارزها را به صورت ریال پرداخت کنید.»
در پرونده موسوم به «فساد پتروشیمی» اتهاماتی علیه ۱۴ تن از جمله چندین نفر از مدیران شرکت بازرگانی پتروشیمی مطرح شده است.
در جلسات رسیدگی به این پرونده سه تن از متهمان که در خارج از ایران به سر میبرند حضور ندارند، ولی به گفته دادستان تهران وکلای آنها در جلسات دادگاه حاضر هستند.
وکیل مدافع عباس صمیمی در جلسه روز سهشنبه گفت: «یک خانم ایرانی در یک کشور بیگانه قراردادی را منعقد میکند بدون اینکه پرداخت و دستمزدی داده یا امضایی بکند اما از امکانات آن قرارداد استفاده میکند. این خانم با اخذ تضمین این کار را میکند و من ایشان را گردآفرین میدانم.»
اشاره او میتواند به مرجان شیخالاسلامی، از متهمان این پرونده، باشد و مورد ارجاع او گُردآفرید/گردآفرین، پهلوان زن ایرانی در داستانهای کهن است.
در این پرونده رضا حمزهلو متهم است که به عنوان شریک تجاری با مرجان شیخالاسلامی در ترکیه چند شرکت تأسیس کرده و به برخی افراد دیگر هم دستور داده که برای دور زدن تحریمها خارج از ایران شرکتهایی را تأسیس کنند.
مرجان شیخالاسلامی که سابقه روزنامهنگاری در روزنامه همبستگی و خبرگزاری ایرنا، مدیرعاملی خبرگزاری میراث فرهنگی و دو بار حضور در رقابتهای انتخابات مجلس را دارد این اتهامها را رد میکند.
قاضی مسعودی مقام، ظهر سهشنبه، ختم ششمین جلسه رسیدگی به این پرونده را اعلام کرد اما پیش از اعلام ختم جلسه از آن چه «تهدید و توهین» پسر یکی از متهمان (به نام احمدی) توصیف کرد انتقاد کرده و گفت: «پسر آقای احمدیان سمتی در کشور ندارد که کارشناس را تهدید کند یا وثایق را ۱۰ برابر قیمتگذاری کند.»
وکیل مدافع احمدیان این اقدامات را انکار کرد که قاضی پاسخ داد: «حرفها و فایل صوتی و صداها موجود است. قبلاً هم گفتهام اسناد بنجل را نمیتوانید در شعبه ما بیاورید.»
قاضی مسعودی مقام اعلام کرد که جلسه بعدی این پرونده فردا صبح، چهارشنبه، چهارم اردیبهشت، برگزار میشود.