مسعود پزشکیان با انتقاد از قانون موسوم به «عفاف و حجاب» میگوید اجرای آن امکانپذیر نیست، جامعه آن را نخواهد پذیرفت و ایجاد نارضایتی میکند.
رئیسجمهور ایران شامگاه یکشنبه ۱۲ آذر در یک مصاحبه تلویزیونی، درباره این قانون که با واکنشهای گسترده مواجه شده است، گفت: «ما درباره این موضوع خیلی بحث داریم. از لحاظ اجرایی برای منی که باید اجرا کنم، جای خیلی سوال وجود دارد.»
او با اشاره به این که «ما نباید کاری کنیم که وفاق و همدلی جامعه به هم بخورد و طوری این موضوع اجرا شود که همه چیز خراب شود»، به مصادیقی اشاره کرد که طیق این قانون رانندگان تاکسیهای اینترنتی و صاحبان رستورانها به دلیل حضور زنانی بدون حجاب اجباری جریمه خواهند شد. او این سوال را مطرح کرد: «آیا این ممکن است؟ آیا جامعه این را خواهد پذیرفت؟ کاری نکنیم که بقیه را هم ناراضی کنیم.»
او همچنین خبر داد در ابتدای آغاز کارش به عنوان رئیسجمهور «میخواستند این قانون را اجرا کنیم».
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز هفتم آذر اعلام کرد قانون«عفاف و حجاب» ۲۳ آذر ابلاغ میشود.
اعلام این خبر و انتشار جزئیات این مصوبه مجلس که نام رسمی آن «قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» است، واکنشهای گستردهای از سوی حقوقدانان، فعالان سیاسی، چهرههای مدنی و کاربران شبکههای اجتماعی را به دنبال داشت.
رئیسجمهور ایران در گفتوگوی دوشنبه شب خود خبر داد که قرار است درباره این قانون «گفتوگو کنیم» اما اعلام نکرد چگونه میخواهد مانع از ابلاغ آن شود.
طبق قوانین جمهوری اسلامی، اگر رئیسجمهور قوانین مصوب مجلس را برای اجرا ابلاغ نکند، رئیس مجلس میتواند دست به ابلاغ آنها بزند.
مسعود پزشکیان در کارزار انتخاباتی خود از طرح «نور» پلیس برای برخورد با مخالفان حجاب اجباری، با عنوان «سیاهی» نام برده و خواستار برخورد با کرامت با زنان شده بود.
«ناترازی انرژی» و احتمال گران شدن بنزین
رئیسجمهور ایران در مصاحبه خود همچنین با اشاره به کسری بودجه و نبود منابع مالی در پاسخ به سؤالی دربارهٔ احتمال افزایش قیمت بنزین، تأکید کرد در کشور ناترازی انرژی داریم و باید به نوعی جبران کنیم.
رئیسجمهور ایران شامگاه یکشنبه ۱۲ آذر در یک مصاحبه تلویزیونی، در پاسخ به این پرسش مجری که مجلس اجازه نخواهد داد در ۱۴۰۴ بنزین گران شود و باز هم مجلس تأکید میکند به واردات بنزین هم در سال آینده هیچ ارزی اختصاص نخواهد داد، اعلام کرد: «با آن حساب وقتی ارز اختصاصی جبران نشود، خب بنزین هم گران میشود؛ خوشحالم از اینکه صریح سؤال میکنید من هم صریح جواب شما را میدهم و صادقانه با مردم عزیزمان صحبت خواهم کرد».
او با اشاره به مصرف سالانه ۱۵۰ میلیارد دلار انرژی در کشور گفت: «ادامه وضعیت کنونی ممکن نیست. پول کارمندان دولت، پرستارها، گندمکاران و غیره را نداریم و باید استقراض کنیم که این موضوع نیز به تورم دامن میزند».
اظهارات او دربارهٔ مصرف ۱۵۰ میلیارد دلاری انرژی مربوط به اختلاف قیمت انرژی در ایران و خارج است؛ بطوری که بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، اختلاف قیمت برق، گاز و محصولات نفتی مصرفی در ایران با بازارهای جهانی در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۲۷ میلیارد دلار بود.
آقای پزشکیان اشاره نکرد که علت اصلی این اختلاف سقوط شدید ارزش ریال بوده، اما گفت باید به مردم تبیین کرد که این وضعیت نمیتواند ادامه یابد.
او بار دیگر به واردات بنزین «گران» و فروش آن به قیمت سه هزار تومان اشاره کرد و افزود: «هیچ کارشناسی در دنیا این روند را قبول ندارد. این نیاز به درمان دارد. با نگاه به معیشت مردم این مداخله باید انجام شود. هر مداخلهای که می خواهیم انجام دهیم باید طبقه پایین جامعه را دید.»
پزشکیان در ادامه مدعی شد نیروگاههای ما کفاف مصرف برق را نمیدهد که البته «چند برابر از متوسط چند کشور اروپایی و کانادا» مصرف داریم که همین موضوع منجر به برنامهریزی برای قطعی یک تا دوساعته برق هم شد.
اظهارات او در حالی است که متوسط سرانه مصرف خانگی برق اروپاییها ۴۵ درصد بیشتر از ایرانیها است و خانوارهای کانادایی تقریباً چهار برابر خانوارهای ایرانی برق مصرف میکنند.
او به تلفات ۱۳ درصدی برق در شبکه انتقال و توزیع ایران اشاره نکرد که این رقم معادل ۴۰ درصد از کل مصرف برق خانوارهای ایرانی است.
آقای پزشکیان در بخش دیگری از گفتوگو با مجریان تلویزیون، درباره وعده خود مبنی بر «رفع فیلترینگ» اینترنت گفت که در جلسه سران سه قوه یک «توافق» صورت گرفت، اما در شورای عالی فضای مجازی «با وجود نگاههای خاص، کار کارشناسی دیگری در حال انجام است.»
او بدون اشاره به چزئیات بیشتر ادامه داد: «تلاش خواهیم کرد که با وفاق این موضوع حل شود.»
این در حالی است که او در دوران مبارزات انتخاباتی منتقد فیلترینگ گسترده در ایران بود و در این زمینه نیز وعدههای جدی برای تغییر وضعیت داده بود.