لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۰۷

«مذاکرات مفصل» آمریکا با هند برای قطع واردات نفت ایران


مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا با همتای هندی خود، سوشما سواراج. ۱۵ شهریور ۱۳۹۷
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا با همتای هندی خود، سوشما سواراج. ۱۵ شهریور ۱۳۹۷

یک مقام وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده‌است که در جریان سفر مقامات ارشد این کشور به هند، «مذاکرات مفصلی دربارهٔ جزئیات فنی قطع کامل خرید نفت ایران» انجام شده‌است.

مایک پومپئو، وزیر خارجه، و جیمز متیس، وزیر دفاع ایالات متحده، روز چهارشنبه، ۱۴ شهریور، به هند سفر کرده‌اند.

خبرگزاری رویترز، پنج‌شنبه ۱۵ شهریورماه از قول مقام وزارت خارجه ایالات متحده گزارش داده‌است که آمریکا نه تنها از هند، بلکه از دیگر مشتریان جمهوری اسلامی نیز درخواست کرده‌است که خرید نفت از این کشور را به صفر برسانند.

به گفته مقام‌های آمریکایی «هم‌اکنون مذاکرات مفصلی با مقامات هند برای بررسی جزئیات فنی قطع خرید نفت ایران در جریان است و این مذاکرات ادامه خواهد یافت».

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا ۱۸ شهریورماه از برجام خارج شد و اعلام کرد که تحریم‌های این کشور علیه ایران بازخواهد گشت. دور اول تحریم‌ها که شامل حوزه‌های صنعتی و مالی می‌شد، ماه گذشته به اجرا گذشته شد و دور دوم تحریم‌ها که صادرات نفت ایران را هدف قرار می‌دهد، قرار است از ۱۳ آبان‌ماه اجرایی شود.

رویترز می‌نویسد که ماه گذشته یک مقام هندی به این خبرگزاری گفته‌است که در جریان دیدار مقامات ارشد آمریکا در دهلی نو، قرار نیست بر سر «قطع کامل» خرید نفت ایران تفاهم شود، اما هند «راهبرد خرید نفت» را نهایی خواهد کرد.

این گزارش می‌افزاید که ایران نیز برای ادامه صادرات نفت خود بیکار ننشسته‌است. جمهوری اسلامی به غیر از ارائه تخفیف و افزایش فرصت پرداخت پول نفت، هزینه حمل و بیمه نفت صادراتی به چین و هند را نیز به دوش گرفته‌است.

در این میان خبرگزاری بلومبرگ نیز اخیراً گزارش داده بود که هم‌اکنون ایران با نفتکش‌های خود و بصورت رایگان، نفت فروشی به هند و چین را حمل می‌کند، اما به‌رغم این مزیت، باز هم مشتریان آسیایی خرید نفت از ایران را بصورت چشمگیری کاهش داده‌اند.

رویترز نیز می‌نویسد که ماه گذشته واردات نفت هند از ایران یک‌سوم کاهش یافته‌است، چرا که پالایشگاه‌های دولتی این کشور منتظر مجوز رسمی دولت دهلی نو برای ادامه واردات از ایران بودند.

مقام‌های هند و چین نیز بارها گفته‌اند که خواهان ادامه روابط بازرگانی، از جمله نفتی با ایران هستند.

رویترز دوشنبه ۱۲ شهریور به نقل از منابع مطلع گزارش داد، به دنبال قطع همکاری شرکت کشتیرانی هند با ایران به دلیل نگرانی از تحریم‌های آمریکا، دولت هند به پالایشگاه‌های دولتی این کشور اجازه داده‌است تا با استفاده از نفتکش‌ها و بیمه‌های ایرانی به خرید نفت از ایران ادامه دهند.

تاکنون تنها کره جنوبی، از ماه ژوئیه خرید نفت از ایران را کاملاً متوقف کرده‌است. دیگر مشتریان آسیایی و اروپایی نیز واردات نفت جمهوری اسلامی را فعلاً کاهش داده‌اند.

آمریکا در ابتدای خروج از برجام اعلام کرده بود که باید مشتریان ایران تا ۱۳ آبان‌ماه خرید نفت از ایران را کلاً متوقف کنند. اما، اخیراً خبرگزاری بلومبرگ از قول منابعی گزارش داد که آمریکا از قطع کامل صادرات نفت ایران صرف نظر کرده و می‌خواهد آن را به نصف کاهش دهد.

ایران در سال گذشته میلادی روزانه بیش از ۲٫۵ میلیون بشکه صادرات نفت و میعانات گازی داشت. بر اساس آمارها، این رقم در ماه گذشته به ۲ میلیون و ۵۰ هزار بشکه (افت ۴۵۰ هزار بشکه‌ای) رسیده و انتظار می‌رود در ماه جاری به ۱٫۵ میلیون بشکه سقوط کند.

منابع: رویترز، بلومبرگ، رادیو فردا. د.خ / پ.پ
XS
SM
MD
LG