وزیر خارجه ایالات متحده ۲۳ دی ماه در دانشگاه استانفورد کالیفرنیا، در یک جلسه سخنرانی و پرسش و پاسخ با دانشجویان، گفته اگر جمهوری اسلامی دست به اقداماتی بزند که به تنشها بیافزاید، ایالات متحده براساس آنچه خودش صلاح و لازم بداند به آن پایان میدهد.
مایک پومپئو در مورد واکنش سپاه پاسداران به کشتهشدن قاسم سلیمانی، گفته «شدت و نحوه حمله [موشکی] نشان میداد، حکومت [ایران] اکنون قطعا باید درک کرده باشد، که ما در قبال خطراتی که متوجه آمریکاییها میشود، چه برخوردی میکنیم».
بخشهایی از سخنان و پاسخهای مایک پومپئو در نشست با دانشجویان در اندیشکده علوم سیاسی و تحقیقاتی هوور در دانشگاه استنفورد، مربوط به ایران، قاسم سلیمانی، و تحولات اخیر بین تهران و واشینگتن میشد.
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، در ۱۳ دی ماه به دستور دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در بغداد هدف قرار گرفت و کشته شد.
در واکنش جمهوری اسلامی دست به حمله موشکی به دو پایگاه مورد استفاده آمریکا در اربیل و انبار، در عراق، زد که به گفته واشینگتن هیچگونه تلفات انسانی نداشت. در همان روز پدافند هوایی سپاه پاسداران یک هواپیمای مسافربری را در آسمان تهران با ۱۷۶ سرنشین بهطور غیرعمد هدف قرار داد. مقامهای جمهوری اسلامی سه روز این موضوع را کتمان کردند تا در نهایت در پی فشارهای خارجی ستاد مشترک نیروهای مسلح اعلام کرد هواپیما بهاشتباه هدف قرار گرفتهاست.
مایک پومپئو گفته «بازدارندگی آمریکا در سخنرانیهای هفته گذشته رئیسجمهوری ترامپ مورد تاکید قرار گرفته است. و این روزها ایران سر و صدا به راه انداخته که از توافق اتمی خارج میشود. دلیلی وجود دارد که رئیسجمهوری اولین نطق خود را به همین موضوع اختصاص داد، و گفت تا وقتی من رئیسجمهوری آمریکا هستم، ایران هرگز اجازه نخواهد داشت به سلاح اتمی دست یابد. قویترین ظرفیتها و امکانات بازدارنده در جهان، حامی عملی این اظهارات [رئیسجمهوری آمریکا] است».
دولت دونالد ترامپ بهار سال پیش، بهطور یکطرفه و با وجود مخالفت دیگر متحدان آمریکا، از توافق اتمی دولت باراک اوباما، ایران و پنج قدرت دیگر خارج شد. دولت ترامپ خواستار دستیابی به توافقی فراگیر و تازه با جمهوری اسلامیست.
تهران تا کنون در پنج مرحله، از تعهدات خود در «برجام» کاستهاست. رهبر جمهوری اسلامی چندی پیش گفته بود «نه مذاکره میکنیم، نه جنگ میشود».
پومپئو روز دوشنبه گفت تحریمهای آمریکا ادامه خواهد یافت؛ «تا وقتی حکومت ایران از اقدامات تروریستی دست برندارد و متعهد نشود که هرگز سلاح اتمی تولید نخواهد کرد و اجازه خواهد داد راستیآزماییها از حکومت انجام خواهد شد».
تهران بازگشت تحریمها را «تروریسم اقتصادی» توصیف کردهاست.
کشورهای اروپایی خواستار بازگشت ایران به اجرای کامل «برجام» هستند.