ولادیمیر پوتین با کسب بیش از ۷۶ درصد آرا، برای چهارمین بار به مقام ریاست جمهوری روسیه رسید. گزارشهای مختلفی از تخلفات انتخاباتی در جریان رایگیری منتشر شدهاست.
بر پایه گزارش کمیسیون مرکزی انتخابات روسیه در ۲۸ اسفند ماه، در پی شمارش ۹۹ درصد درصد آرا، ولادیمیر پوتین با کسب ۷۶.۶ درصد آرا، برای شـش سال دیگر رهبری کاخ کرملین را در دست خواهد داشت.
نتایج اولیه آرا و نیز نظرسنجیهای پس از انتخابات نیز حاکی از پیروزی پوتین با کسب دستکم ۷۳ درصد آرا بود.
از میان هفت نامزد دیگری که به رقابت با رئیسجمهوری فعلی روسیه پرداختند، پاول گرودینین، از حزب کمونیست، نزدیک به ۱۲ درصد آرا، و ولادیمیر ژیرینوفسکی، سیاستمدار ناسیونالیست، شـش درصد آرا را از آن خود کردهاند. کسنیا سوبچاک، روزنامهنگار و مجری تلویزیون ۱.۶ درصد و مابقی نامزدهای جریانهای میانه، لیبرال و کمونیست، هر یک کمتر از یک درصد آرا را بهدست آوردهاند.
آقای پوتین برای مدت کوتاهی در جمع هوادارانش، بیرون کاخ کرملین، ظاهر شد و از رایدهندگان تشکر کرد. رئیسجمهوری روسیه میگوی پیروزی دوباره او نشاندهنده «امید و اعتماد بهنفس» مردم روسیه است.
او اندکی بعد در جمع خبرنگاران گفت در حال حاضر تصمیم ندارد دست به تلاشی برای تغییر قانون اساسی روسیه بزند و اشارهای نیز کرد که قصد نامزدی در انتخابات سال ۲۰۳۰ را ندارد.
چهارمین دوره ریاستجمهوری پوتین در سال ۲۰۲۴ به پایان خواهد رسید و او بدون تغییر قانون اساسی فعلی، نمیتواند دوباره در انتخابات شرکت کند، اما میتواند این کار را در سال ۲۰۳۰، یعنی پس از یک دوره دیگر، انجام دهد. پوتین ۶۵ ساله در پایان دوره فعلی ۷۱ سال خواهد داشت.
یک نظرسنجی توسط موسسه «گالوپ» در اواخر سال ۲۰۱۷، از رضایت ۸۰ درصد شهروندان روس از رهبری پوتین حکایت داشت؛ هرچند تنها ۴۰ درصد شهروندان گفته بودند روند انتخابات در روسیه را قابل اعتماد میدانند.
گفته میشود تنها چهره شناختهشده سیاسی که تا حدی قادر بود، جبهه مخالفان پوتین را متحد کرده و رقابت نزدیکتری با رئیسجمهوری فعلی داشته باشد، الکسی ناوالنی است که اجازه حضور در انتخابات به او داده نشد. ناوالنی قصد داشت در انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود، ولی به خاطر اتهامهایی که به گفته او «پروندهسازی» است، اجازه شرکت در انتخابات را پیدا نکرد. او از شهروندان خواسته بود، انتخابات روز یکشنبه را تحریم کرده و در آن شرکت نکنند.
کمیته مرکزی انتخابات روسیه با حضور نمایندگان ناوالنی و نیز ناظران سازمان غیردولتی «گلوس» پای صندوقهای رای، مخالفت کردهاست.
با این وجود سازمانهای غیردولتی و شماری از ناظران، از وقوع تخلفات در مراکز مختلف رایگیری خبر دادهاند. سازمان غیردولتی «گلوس» میگوید بیش از ۲۸۰۰ گزارش از وقوع تخلفات انتخاباتی دریافت کردهاست. از جمله تخلفات گزارششده انتقال صندوقهای رای به نقاط غیرقابل رصد توسط دوربینها، و یا جلوگیری از فعالیت ناظران در حوزهها بودهاست.
همچنین گزارشهایی از انداختن آرای تقلبی به صندوقها منتشر شده، بهویژه در مسکو و سنتپترزبورگ، مناطقی که پوتین از محبوبیت کمتری برخوردار است. شماری از رایدهندگان نیز گفتهاند کارفرمایان و یا آموزگاران آنها را مجبور کردهاند در انتخابات شرکت کنند.
مقامهای کمیسیون انتخاباتی روسیه گفتهاند تحقیقاتی در مورد برخی گزارشها در مورد تخلفات انجام میدهند.
کمیته انتخاباتی روسیه میگوید بیش از ۶۷ درصد مردم در انتخابات شرکت کردهاند. مشارکت در برخی مناطق روسیه بیشتر از سال ۲۰۱۲ اعلام شدهاست.