سخنان مطهری درباره تاثیر کشته شدن قاسم سلیمانی بر اعتراضات آبان ماه
علی مطهری، نماینده مجلس ایران، می گوید که کشته شدن قاسم سلیمانی باعث «اتحاد مردم ایران» پس از اعتراضات آبان ماه شده است.
وی در مصاحبه با رادیو تهران گفت که کشته شدن آقای سلیمانی باعث «اتحاد مردم ایران پس از حوادث بد آبان» شد.
در روزهای گذشته برخی از کاربران شبکههای اجتماعی نوشته بودند که جمهوری اسلامی از تبلیغات درباره کشته شدن قاسم سلیمانی برای فراموش شدن حوادث آبان ماه استفاده میکند.
مقامات جمهوری اسلامی پس از گذشت ۵۰ روز از اعتراضات آبان ماه هنوز از ارائه آمار تعداد افراد کشته و بازداشت شده در این اعتراضات امتناع میکنند.
خبرگزاری رویترز از کشته شدن ۱۵۰۰ نفر در این اعتراضات خبر داده و بر اساس برآوردهای رادیو فردا ۸۶۰۰ نفر در این اعتراضات بازداشت شدهاند.
نگرانی شدید بریتانیا، فرانسه و آلمان از «نقش منفی» سپاه قدس
بریتانیا، فرانسه و آلمان روز دوشنبه با انتشار بیانیه مشترکی حملات موشکی اخیر به نیروهای ائتلاف بینالمللی در عراق را محکوم کرده و از «نقش منفی ایران» از طریق سپاه پاسداران و نیروهای قدس در منطقه «به شدت» اظهار نگرانی کردهاند.
این بیانیه در پی کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده نیروهای قدس در روز جمعه، در نزدیکی فرودگاه بغداد و تهدید ایران به انتقامجویی نظامی منتشر شدهاست.
این بیانیه مشترک میگوید اکنون نیاز فوری به تنشزدایی است. «ما از همه طرفین میخواهیم حداکثر خویشتنداری و مسئولیتپذیری را از خود نشان دهند و این چرخه خشونت در عراق باید متوقف شود».
بریتانیا، آلمان و فرانسه بهویژه از ایران خواستهاند که از هر اقدام خشونتبار یا برنامهای برای تولید جنگافزار هستهای در آینده پرهیز کند و اقداماتی که برای کاهش تعهدات برجامی خود انجام داده، معکوس کند.
سخنگوی دولت: برخی افراد میگویند پاسخ آمریکا را ندهیم
علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی، در مراسم تشییع قاسم سلیمانی، گفت که برخی افرادی که او میشناسد خواستار پرهیز از اقدام تلافیجویانه علیه آمریکا در رابطه با کشته شدن قاسم سلیمانی هستند.
به گزارش ایرنا او اظهار داشت که «برخی افراد که من در صداقتشان و خیرخواهیشان تردید ندارم، دچار اشتباه استراتژیک هستند که پرهیز از اقدام متقابلانه را تجویز میکنند. ما حتماً باید به آمریکا پاسخی سخت بدهیم تا مانع رفتارهای مجدد آمریکا در آینده شویم.»
سخنگوی دولت تأکید کرد: «هنوز ایران جواب مناسب خود را ندادهاست ... ما هم از نظر تئوری امنیت ملی خود، سکوت در مقابل آمریکا را جایز نمیدانیم.»
رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرده که در صورت اقدام نظامی ایران علیه افراد و مواضع آمریکایی، کشورش به ۵۲ هدف ایرانی حمله خواهد کرد.
چین: ایران «وادار» به کاهش تعهدات برجامی شد
سخنگوی وزارت خارجه چین میگوید ایران «وادار» به کاهش تعهدات برجامی خود شد و «ماجراجویی» اخیر آمریکا هنجارهای اساسی روابط بینالمللی را نقض کرده است.
اشاره چین به کشته شدن اخیر قاسم سلیمانی فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران با پهپادهای آمریکایی در بغداد است که در پی آن ایران روز یکشنبه اعلام کرد به تمام تعهدات عملیاتی برجام پایان میدهد.
با اینحال، روسیه همزمان با اظهارات گنگ شوانگ سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرد، تصمیم جدید ایران به معنی قدم گذاشتن در نقطه غیرقابل بازگشت در توافق هستهای نیست.
آقای شونگ میگوید راهحل نظامی وجود ندارد و سیاست فشار حداکثری نیز جواب نمیدهد: «سیاست اعمال قدرت، غیرمعمول و ناپایدار است».
وی نیز گفته است ایران خویشتنداری کرده و برجام را نقض نکرده، با اینحال، دیگر اعضای باقیمانده برجام، شامل بریتانیا، فرانسه و آلمان بارها گفتهاند احتمالاً گزینه «مکانیسم ماشه» را در قبال تصمیمهای ایران فعال کنند که به معنی بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران است.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، دوشنبه اعلام کرد که اقدام اخیر ایران در رابطه با برجام میتواند پایان توافق هستهای باشد.
تأکید نخستوزیران بریتانیا و عراق به تنشزدایی در منطقه
بوریس جانسون و عادل عبدالمهدی نخستوزیران بریتانیا و عراق طی گفتوگوی تلفنی بر لزوم تنشزدایی در منطقه تأکید کردند.
بر اساس بیانیه دفتر آقای جانسون، رهبران دو کشور در مورد تنشزدایی بعد از کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده نیروهای سپاه قدس تبادل نظر کرده و توافق کردند برای پیدا کردن راهی دیپلماتیک برای این بحران کار کنند.
این بیانیه همچنین میگوید جانسون به تعهد بریتانیا به تمامیت ارضی و ثبات عراق، همچنین مبارزه با داعش بهعنوان تهدیدی مشترک تأکید کرده است.
بازداشت «چهار نفر» در استان اصفهان به خاطر «توهین به مقام» سلیمانی
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان شهرضا در استان اصفهان گفت که طی چند روز گذشته در این شهرستان ۴ نفر به خاطر «توهین به مقام» قاسم سلیمانی، فرمانده کشتهشده نیروی برونمرزی سپاه پاسداران، دستگیر شدهاند.
امیرحسین رزاززاده در گفتوگو با «سینا خبر»، سایت خبری جنوب استان اصفهان، گفت که «انتشار مطالب توهینآمیز به شخصیت شهدای جامعه مشمول عنوانهای مجرمانه فعالیت تبلیغی علیه نظام و به لحاظ مقدس بودن جایگاه شهید حسب مورد توهین به مقدسات تلقی شده و به بازداشت و مجازات ختم میشود.»
او از «مردم» خواست نسبت به درج این مطالب «حساسیت» داشته باشند.
تذکر یونسکو در مورد آسیب زدن به میراث فرهنگی
سازمان یونسکو روز دوشنبه اعلام کرد که ایالات متحده و ایران با امضای اسنادی تعهد کردهاند به میراث فرهنگی آسیب نزنند.
این تذکر سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد، پس از آن بیان میشود که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا تهدید کرده است که در صورت تلافی کشته شدن قاسم سلیمانی از سوی ایران ممکن است اهداف فرهنگی را نیز هدف قرار دهد.
استولتنبرگ: ناتو پشت آمریکا در خاورمیانه ایستاده است
دبیرکل ناتو روز دوشنبه ۱۶ دیماه پس از نشست پیمان آتلانتیک شمالی درباره ایران و عراق گفت که اعضای این سازمان پشت آمریکا در خاورمیانه ایستادهاند.
ینس استولنبرگ پس از نشست بیسابقه سفیران کشورهای عضو ناتو در عین حال خواستار کاهش تنشها شد.
وی اظهار داشت: «ما در محکوم کردن حمایت ایران از گروههای مختلف تروریستی متحد هستیم. در جلسه امروز، متحدان خواستار خویشتنداری و کاهش تنش شدند».
دبیرکل ناتو تصریح کرد: «یک درگیری جدید مورد علاقه هیچ کسی نیست. بنابراین ایران باید از دست زدن به خشونت و تحریک بیشتر خودداری کند».
گزارش خبرگزاری رویترز حاکی است که ایالات متحده آمریکا در این نشست، جزئیات حمله پهپادی روز ۱۳ دی خود به قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، را در اختیار اعضای ناتو گذاشت.
قاسم سلیمانی همراه با ۹ نفر دیگر از جمله ابومهدی مهندس، معاون گروه حشد الشعبی عراق، در حمله یاد شده کشته شد. این اقدام ایالات متحده موجی از خشم در ایران برانگیخت و مقامهای جمهوری اسلامی میگویند که «انتقامی سخت» در انتظار آمریکا است.
مقامهای سیاسی جهان ایران را به کاهش تنش در منطقه فراخواندند
همزمان با افزایش اظهارنظرهای تهدیدآمیز و تنشزا بین مقامهای ایران و آمریکا، مقامهای سیاسی در دیگر کشورها ایران را به تلاش برای کاستن از تنش دعوت میکنند.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، با بیان اینکه هنوز برای دیپلماسی در بحران ایران فضا وجود دارد از تهران خواست که از انجام اقدامهای تلافیجویانه پرهیز کند و گفتگوها در سطح گستردهتر را آغاز کند.
دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، نیز تصریح کرد برای بحران ایران نیازمند یافتن راه دیپلماتیک هستیم.
شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، از بالا گرفتن تنشها در منطقه خاورمیانه ابراز نگرانی کرد.
آقای آبه که در ماههای گذشته تلاش کرد تا نقش میانجی را در روابط میان ایران و آمریکا برعهده بگیرد، صبح روز دوشنبه گفت که باید از تشدید تنشها اجتناب شده و تلاشهای دیپلماتیک افزایش پیدا کند.
دبیرکل سازمان ملل از رهبران جهان خواست از افزایش تنش پرهیز کنند
دبیرکل سازمان ملل روز دوشنبه از رهبران جهان خواست که از افزایش تنش دست بردارند و هشدار داد که تنشهای ژئوپلتیک در بالاترین سطح خود در قرن حاضر رسیده است.
آنتونیو گوترش گفت افزایش تنشها منجر به این شده که «شمار بیشتری از کشورها تصمیمهای غیرمترقبه بگیرند که پیامدهای غیرقابل پیشبینی و مخاطرات جدی ناشی از اشتباه در محاسبات، به همراه دارد».
وی افزود: «در بسیاری از نقاط جهان بسیاری از مردم را خشمگین و عصبانی میبینیم. شاهد افزایش ناآرامیِ اجتماعی، بالاگرفتن افراطگرایی، ملیگرایی و تندروی و رشد خطرناک تروریسم هستیم. این وضعیت نباید تداوم داشته باشد».
دبیرکل سازمان ملل در سخنان خود تصریح کرد که با رهبران جهان در تماس بوده و پیام وی برای آنان روشن و ساده است: «از تنش پرهیز کنید، حداکثر خویشتنداری را به خرج دهید، گفتگو را دوباره آغاز کنید، و همکاریهای بینالمللی را از سر بگیرید».