علی ربیعی، سخنگوی دولت روحانی، گفته است پرونده «شهدای هستهای» که «به ظاهر مختومه شده بود»، باز شده است.
منظور او از پرونده «شهدای هستهای»، پرونده «ترورهای هستهای» ایران است. در حد فاصل سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۰، چهار تن از افرادی که با برنامه هستهای ایران در ارتباط بودند، ترور شدند که ترور سه تن یعنی مسعود علیمحمدی، مجید شهریاری، و داریوش رضایینژاد به مرگ آنها منجر شد و فریدون عباسی دوانی، مجروح شد.
سخنگوی دولت ایران گفته است این پرونده پس از «پذیرش خطا در دستگیری متهمان» و «عذرخواهی از بازداشتشدگان» باز شده و «دستاوردهای رسیدگی به آن بنابر تشخیص مسئولان مربوطه» اطلاعرسانی میشود.
پرونده ترورهای هستهای ایران از از اواسط مرداد امسال و در پی پخش یک مستند تلویزیونی از شبکه بیبیسی فارسی مورد توجه قرار گرفت.
در این مستند، مازیار ابراهیمی که مرداد ۱۳۹۱ در یک برنامه تلویزیون حکومتی ایران «اعتراف کرد» با همکاری دستگاههای امنیتی اسرائیل، در ترور این افراد مشارکت داشته است، از جعلی بودن اتهامات و شکنجهاش توسط ماموران وزارت اطلاعات سخن گفت.
آقای ابراهیمی مرداد ۱۳۹۳ از زندان آزاد شد و پس از آزادی به آلمان رفت.
پس از بحثهای گسترده درباره جزئیات این پرونده، محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران روز ۱۲ شهریور در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران، جزئیات تازهای از اشتباهات وزارت اطلاعات در این پرونده را در اختیار نمایندگان گذاشت.
به گفته محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس، وزارت اطلاعات ایران در سال ۹۱، ۵۳ نفر را بابت پرونده ترور دانشمندان هستهای بازداشت کرده و پس از «احراز بیگناهی» آنها، چهار میلیارد تومان بابت جبران خسارت به این افراد پرداخت شده است.
وزیر اطلاعات ایران همچنین گفته که مبلغ ۱۳۰ میلیون تومان برای جبران خسارت به مازیار ابراهیمی پرداخت شده ولی به گفته آقای صادقی، درباره اعترافگیری از متهمان با شکنجه، «توضیح روشنی» نداده است.
پس از انتشار جزئیات سخنان وزیر اطلاعات ایران، مازیار ابراهیمی در گفتوگو با رادیو فردا توضیح داد که ماموران وزارت اطلاعات برای جبران خسارت ۲۱۵ میلیون تومان به او پرداخت کردهاند و اظهارات آقای علوی دقیق نیست.
با این حال به گفته آقای ابراهیمی، ماموران امنیتی هنگامی که او را بازداشت کردند، مبلغ ۵۰ هزار دلار او را نیز ضبط کرده بودند که خسارت پرداخت شده، معادل این میزان پول نبوده است.
او همچنین گفت که یک قرارداد یک میلیون یورویی با صداوسیما داشته است و هنوز طلب او پرداخت نشده است.
علی مطهری، نماینده تهران در مجلس، هم ۳۰ مرداد امسال از مسئولان حکومت ایران خواسته بود که درباره بازداشتهای غیرقانونی مرتبط با ترورهای هستهای، روشنگری کنند.
به گفته آقای مطهری، رویدادهایی شبیه این اقدامات غیرقانونی «به بهانه حفظ نظام» رخ داده و روشهایی که مسئولان حکومت در این پرونده به کار گرفتهاند، «اصلا متناسب با اخلاق و روشهای اسلامی ما نيست».
این نماینده مجلس همچنین از حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات دولت احمدینژاد، خواسته است که به سوالات در این زمینه پاسخ دهد و ضمن «عذرخواهی»، خسارتهایی را که وارد کردهاند، جبران کنند.
آقای مصلحی تاکنون هیچ اظهارنظری درباره این پرونده نکرده است.